Foto: Shutterstock

Laime, laimīgs – katram šis termins var nozīmēt kaut ko absolūti atšķirīgu. Ko mēs katrs personīgi lūdzam Ziemassvētku vecītim? Cerams, ka vairums tomēr nevis jaunu tālruni, zelta rotas vai kristāla kurpītes, bet gan veselību, mīlestību, saticību ģimenē, priecīgu sirdi un laimi. Ne velti arī gadu mijā pastāv tradīcija – izliet laimītes.

Tie, kuri audzina bērnus, noteikti vecītim lūdz – lai mani bērni būtu laimīgi, un patiesi, cik gan daudz no pieredzes ir dzirdēts – laimei tomēr nav sakara ar naudas maka biezumu. Protams, bez "skanošā" nekādi, taču visbiežāk laimes sajūtu mums rada kaut kas daudz lielāks, atmiņā paliekošs, tas, ko īstenībā grūti aprakstīt. Tad, kad cilvēks ir laimīgs, tad viņš vienkārši tā jūtas un vārdu ir par maz, tie savā ziņā ir bezkrāsaini, jo jūtu pasaule ir daudz dziļāka.

Kā audzināt laimīgu bērnu, kā panākt, lai tavas atvases, kas vēl ir mazas, izaugot savu bērnību atcerētos kā laimes aku? Kā pašiem vecākiem būt laimīgiem, kādi ir priekšnoteikumi, lai tā tas būtu katru dienu? Šos noslēpumus, kas patiesībā neprasa nekādus finanšu ieguldījumus, bet gan tikai mīlestību pret saviem vistuvākajiem, atradīsi "Cālis" arhīva rakstu kolekcijā, šoreiz piedāvājot 10 padomrakstu apkopojumu.

25 slavena japāņu psihologa un biznesmeņa padomi, kā izaudzināt laimīgu bērnu

Foto: Shutterstock

Japānis Masaru Ibuka bija ļoti daudzpusīgs un apdāvināts cilvēks. Viņš bija nopietns biznesmenis un viens no "Sony" radītājiem, kurš arī padziļināti nodarbojies ar bērnu psiholoģiju un pedagoģiju, radot unikālu agrīnās bērna attīstības metodiku "Pēc trīs jau būs par vēlu".

Lasīt vairāk

10 noteikumi, kā kļūt par laimīgiem vecākiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas mums trūkst, lai pilnā mērā izjustu laimi būt par vecākiem un baudītu katru kopābūšanas minūti ar bērnu? Saskaņā ar pētījumiem par ģimenes vērtībām, kas publicētas portālā livescience.com, amerikāņu tēti un mammas par laimes garantu nosauc laimīgu laulību, personīgo bankas kontu un labu miegu. Par to, kā baudīt laimi – būt vecākiem, portālā huffingtonpost.com konsultē psiholoģe Dženifera Blei.

Lasīt vairāk

Pieci galvenie faktori, lai tavs bērns izaugtu laimīgs

Foto: Shutterstock

Daudz tiek runāts par to, kā pareizi audzināt bērnus. Vienīgais vecāki nereti samulst šajā informācijas daudzumā un atkal, un atkal sev uzdodod jautājumu:"Kā pareizi audzināt bērnu?". Portāls uduba.com apkopojis daudz pedagoģisko materiālu un izveidojis īso sarakstiņu par pieciem faktoriem, uz kuriem bāzējas demokrātiska, gudra un pareiza laimīga bērna audzināšana.

Lasīt vairāk

Kā izaudzināt laimīgu bērnu? Desmit zinātniski fakti, ko vērts ņemt vērā

Foto: Shutterstock

Ieteikumi un metodes, kā izaudzināt laimīgu bērnu, ir daudz un dažādas. Zinātniski pierādītu paņēmienu kopumu piedāvā arī populārzinātniskās informācijas portāls "Live Science", kas apkopojis svarīgākos harmoniskas un laimīgas personības audzināšanas principus. Nekad nav par vēlu sākt, ja ceļš ved augšup!

Lasīt vairāk

Kā izaudzināt laimīgu bērnu?

Psihologs Bronfenbrenners ir teicis: "...būtiska nozīme ir tiešai vecāku iesaistīšanai aktivitātēs, kas veicina bērna attīstību un, jo agrāk šīs nodarbības sāk, un, jo ilgāk tās turpina, jo lielāks labums no tā ir bērnam."

Lasīt vairāk

Divpadsmit laimīgas bērnības likumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pajautājiet, vai jūsu bērns ir laimīgs? Visdrīzāk, viņš nekad nav pat aizdomājies par to, ko viņam nozīmē laime, bet varbūt laime viņam nozīmē kādas sen kārotas mantas nopirkšanu. Katrā ziņā par bērni par tādām filozofiskām kvalitātēm nedomā, viņiem katra diena ir atklājumu pilna un aizraujoša. Vecāku pienākums ir radīt tādus apstākļus, lai bērnam nemaz nebūtu jādomā par šādiem jautājumiem.

Lasīt vairāk

Laimīgi bērni un vecāki – priekšnoteikumi harmoniskai attīstībai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad ģimenē ienāk bērniņš, katra diena pārvēršas par piedzīvojumu, jo nav zināms, vai šodien būs jāatbild uz jautājumu, kas darbina mašīnas vai ar ko atšķiras taisnstūris no kvadrāta. Vecāku lēmumi un skaidrojumi ietekmē bērnu emocionālo labklājību, tāpēc psiholoģe, "Rimi Bērniem" emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte Iveta Aunīte sniedz skaidrojumus, kādi priekšnoteikumi ietekmē bērna domāšanu un palīdz augt harmoniskā vidē.

Lasīt vairāk

Svarīgāk ir audzināt nevis čempionu, bet laimīgu bērnu; idejas rezultāta sasniegšanai

Foto: Shutterstock

Kas ir laime? Katram no mums laime ir kas cits: prieks par veselību, to, ka dzīvo harmonijā ar sevi, un to, ko dari, gandarījums par savas ģimenes sasniegumiem. Bieži vien laime ir mazu, skaistu mirkļu summa. Laimes definīcija laika gaitā ir mainījusies, piemēram, vecmāmiņai, kura ir pieredzējusi karu, laime ir jau tad, ja var dzīvot miera laikā.

Lasīt vairāk

10 lietas, ko neieraudzīsi laimīgās ģimenēs

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Visas laimīgās ģimenes ir līdzīgas viena otrai", savulaik rakstīja Ļevs Tolstojs romānā "Anna Kareņina". Vai slavenajam rakstniekam bija taisnība? Vai patiešām visām laimīgajām ģimenēm ir kaut kas kopīgs? Psihologi norāda uz 10 lietām, kas, pēc viņu domām, ir vienojošs visām laimīgām ģimenēm, vēsta portāls Deti.mail.ru

Lasīt vairāk

Kā kļūt par foršiem senčiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzdrīkstēšos apgalvot, ka šobrīd katra nākamā paaudze aug veselāka. Kāpēc? Ir vairāk brīvības! Tomēr nav īsti labi... Daudziem vecākiem pietrūkst gudra padoma, ieinteresēta sarunbiedra, kas parasti bija vecākā paaudze. Mūsu iepriekšējo paaudžu cilvēki paši daudz cietuši. Ne visi zina tik, cik vajadzētu zināt par bērnu audzināšanu. Ne velti vēl pirms 30 gadiem Latvijā nejautāja, kā audzināt bērnu, lai viņš izaugtu laimīgs. Bet, ja jautāja, tad reakcija bija "Kas par jocīgu jautājumu!? Bērni izaug paši, paši iemācās runāt, staigāt un kas ar viņiem bērnībā noticis, ko pārdzīvojuši, pat neatceras."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!