Foto: Shutterstock

Iepriekšējā reizē soli pa solim "izstaigājām" noskaņošanos pirts rituālam. Kad tā notikusi, ir pienācis laiks pašam pirts procesam. Arī tas sastāv no vairākām daļām, un par katru no tām ir savs stāsts. Šoreiz pastāstīšu par pirmā Gara rituālu jeb izlīdzināšanu – par to, kā to daru es.

Rituāls tiek veltīts Ūdens dievībai, kas palīdz savienot četras stihijas – Zemi, Gaisu, Uguni, Ūdeni, pievienojot piekto elementu – cilvēku (Ēteri).

Dalībniekus sasēdinu uz lāvas un pasmeļu kausiņā ūdeni, kas paredzēts pirts gara mešanai. Katram pirtsmīlim dodu paturēt kausiņu rokās un izveidot savu kontaktu ar ūdeni, lai, gan ar domām, gan, skaļi izsakot jeb ierunājot, nodotu ūdenim savu enerģiju, labās vēlmes un pozitīvos nodomus, kurus pirtsmīlis ir izvēlējies sasniegt tieši ar šo pirts rituālu. Ja bijis noskaņošanās rituāls ar akmeņu dzēšanu – gara mešanai izmantoju tieši šo ūdeni.

Kad kausiņš pabijis pie visiem dalībniekiem, un ūdens savācis visu dalībnieku vēlmes un tīros nolūkus, veicu Pirmā gara rituālu, pasakot paldies visām iesaistītajām Dievībām, Augu dvēselēm un Gariem, visām četrām Debespusēm, īpaši uzrunājot un atdzīvinot pirts Gariņu, ūdeni uzlejot uz pirts akmeņiem, lūdzot harmonisku procesa norisi un labo vēlmju piepildījumu.

Rituālā tiek izmainīta ūdens struktūra, līdz ar to arī ūdenī ierunātais vārds iegūst transformācijas enerģiju: ar skaņu piedzimst, atbrīvojas pirts Gariņš – jauna enerģija, kura palīdz īstenot izteikto nolūku un kuras rašanos var sadzirdēt.

Tad visi dalībnieki paceļ rokas uz augšu, un, kad pirts telpas augšējā daļā ir notikusi vienmērīga siltā gaisa izkliede, ar ātru, noteiktu kustību rokas virza uz leju, sakot: "Lai top!", tādējādi piešķirot virzību pašu izteiktajām vēlmēm.

Turpinājumā ar slotu palīdzību tiek iekustināts un līdz pirtsmīļiem novadīts pirts Gars, sasildot dalībniekus. Vienlaikus notiek iepazīstināšana ar slotām, veicot vieglus slotu pieskārienus katra pirtsmīļa ķermenim. Ar pirtsslotām un silto gaisu kārtīgi tiek izsildītas kājas katram pirtsmīlim, jo pēdās atrodas svarīgi reflektorie punkti, kas sakrīt ar noteiktiem orgāniem vai orgānu sistēmām, tāpēc, sildot pēdas, notiek arī dziļāka visu dzīvībai svarīgo orgānu izsildīšana. Ja nav iespējams kājas uz pirts lāvas izstiept, kāju sasildīšanai var izmantot arī vanniņas ar siltu sālsūdeni, dažādu koku lapām un kaltētiem, saldētiem vai svaigiem ziediem.

Kāju sildīšanu var un ir ieteicams veikt arī pirms pirts, sēžot siltā telpā, esot jau pirts apģērbā, malkojot siltu tēju un pārrunājot ar pirtnieku procesa norisi un mērķus, ar kādiem katrs uz pirti ir atnācis.

Ir labi, ja pirts lāvas platums atļauj kājas novietot uz lāvas izstieptā veidā, jo tad pirtniekam ir iespēja uzsildīt visu ķermeni vienmērīgi, vieglāk ir piekļūt, lai izsildītu tieši kāju pēdas jau pašā sākumā. Procesa laikā iepazīstinu ar dažādām slotiņām – dažādu (arī skuju koku) slotiņu smaržu un skaņu. Tādējādi pirtsmīlis adaptējas pirts procesa norisēm, enerģētiski izlīdzinās, atlaiž ikdienas steigu.

Ar silto gaisu un slotu aromātu tiek attīrīti un uzsildīti arī elpceļi, ar pirmo sviedru palīdzību ķermenis attīrās, atveras ādas poras, un notiek sagatavošanās nākamajiem procesiem.

Šis pirmais sildīšanas process ilgst apmēram 15 minūtes, tad pirtsmīļi iet ārā no pirts telpas, noskalo sviedrus dušā (remdenā vai siltā ūdenī) un dzer iepriekš sagatavotu zāļu tēju, siltu vai istabas temperatūras ūdeni, pārrunā sajūtas. Savukārt pirtnieks pirti pavēdina un sagatavo nākamajam posmam, par kuru pastāstīšu nākamajā labajā pirts dienā!

Veselā miesā vesels gars!

Lai top, Gaismā un Mīlestībā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!