Foto: Shutterstock

Ziemassvētku un Jaunā gada svinību laiks straujiem soļiem tuvojas. Tas nozīmē, ka pavisam drīz sveicināsim svētku balles gan kolēģu, draugu un radinieku starpā, gan arī dažādās publiskās vietās. Lai izskatītos un justos lieliski, šim jautājumam jāpievēršas jau pirms pasākuma, piemēram, lai izvairītos no netīkamās vēdera pūšanās svinību dienā un pasākuma stundās vai arī lai nebūtu panikā jāskraida pa māju un jāmeklē šim notikumam atbilstošākais tērps.

Izzini visu līdz sīkumam

Lai saglabātu savu satriecošo skatu līdz pat vakara noslēgumam, jau iepriekš izzini visus sīkumus, kas tev varētu būt svarīgi. Piemēram, kur tieši pasākums plānots, vai grīda piemērota staigāšanai augstpapēžu kurpēs (jo citādi visu nakti papēdis sprūdīs un pasākums nudien nebūs izdevies), vai iekštelpās nepieciešama kāda plecu segu un tamlīdzīgi. Ja tev matiem ir tieksme lokoties pie deniņiem, bet priekšējos matus saņemsi uz aizmuguri, karstā telpā veidosies "radziņi", kurus noteikti nevēlies redzēt.

To svarīgi saprast, lai vakars neizvērstos galīgi šķērsām tikai tā iemesla dēļ, ka nepainteresējies par sīkumiem, kas veido "lielo bildi". Portāls "Insider" raksta, ka jābūt uzmanīgiem ar apģērba iegādi tieši šim pasākumam, kas stāv populārāko veikalu skatlogos – iespējams, tā būs iekritusi ne tikai tavās acīs, bet arī kādas cita, tādējādi liekot tev nonāk neveiklā situācijā.

Fiziskas aktivitātes un uzturs

Foto: Shutterstock

Kā zināms, svētku laikā parasti tiek klāti bagātīgi galdi un servētas gardas lietas, no kurām grūti atteikties. Taču līdz tam savā izvēlētajā kleitā un arī uzvalkā ir jātiek, tāpēc ar ēdiena porcijām derētu piebremzēt – ēd lēnāk un atceries pirms ēdienreizēm dzert ūdeni, lai ķermenis nesajauktu izsalkumu ar slāpēm.

Runājot par sportiskām aktivitātēm, visu izlieto ūdeni mēneša laikā vairs nesasmelsi (ja gada laikā "pagrēkoji" ar saldumiem un dažāda veida neveselīgiem ēdieniem, kas likuši uzkrāties liekajiem kilogramiem). Taču tu noteikti vari strādāt pie tā, lai situāciju uzlabotu un svētku dienā izskatītos satriecoši. Tā kā līdz oficiālajam svētku laikam vēl palikušas vairākas nedēļas, vari izaicināt sevi un izmēģināt šajā rakstā minēto fitnesa plānu kājām, rokām un vēderpresei. Tas izveidots divām nedēļām.

Lai svētku reizē paēstu, nevis pārēstos un pēc tam pārņemtu smaguma sajūta, laiks sagatavot savu kuņģi. Vērs uzmanību tam, ar cik lielām porcijām tu mielojies – labāk ēst mazākus šķīvjus, bet biežāk, lai nebūtu jāsūdzās par "izstaipītu kuņģi".

Vēdera pūšanās

Foto: Shutterstock

Šī problēma skar daudzus – parasti vēdera uzpūšanos rada zarnu darbības traucējumi, alerģija pret noteiktiem pārtikas produktiem un nesabalansēta zarnu mikroflora. Pūšanās un gāzu uzkrāšanās jautājums īpaši aktuāls tām dāmām, kuras uz pasākumu nolēmušas vilkt augumam pieguļošus tērpus, jo vēders būs īpaši labi visiem redzams.

Tāpat atceries, ka nozīme ir tam, kādā tempā tu ēd. Norijot ēdienus un dzērienu lielā steigā, tiek iekampts arī gaiss, kā rezultātā vēders izskatās kā balons. Atceries, ka lēnām un daudz jādzer ūdens – vēdera darbībai par labu nāks ūdenim pievienots citrons vai ingvers. Īpaši pasākumos, kuros piedalās daudz cilvēku, jāpomā par savu mutes aromātu, taču der paturēt prātā, ka, košļājot gumiju, gaiss nonāk arī mūsu gremošanas traktā, kas attiecīgi vēlāk pārvēršas gāzē.

  • Decembrī īpaši aktuāla ir mandarīnu ēšana, taču arī tie pārmērīgā daudzumā var izraisīt vēdera pūšanos. Cik daudz tos ieteicams ēst, lasi šeit.

Asi, ļoti skābi un sāļi produkti rada vēdera pūšanos, gremošanas sistēmai netiekot galā ar to pārstrādāšanu. Lai gan varētu šķist, ka augļi un dārzeņi ir viegli "uzgraužamie", kuri noteikti neradīs pūšanos un smagu sajūtu kuņģī, realitāte var būt gluži pretēja. Kuri augļi izraisa vēdera pūšanos, lūko šeit – tos nevajadzētu ēst ne pirms došanās uz balli, nedz arī pludmali vasaras mēnešos. Starp citu, žāvēti augļi satur cukuru un šķiedrvielas koncentrētā daudzumā, tāpēc vēdera pūšanās pēc to baudīšanas ir teju garantēta.

Alerģiskas reakcijas

Foto: Shutterstock

Katram cilvēkam ir savas rakstura, izskata un arī veselības īpatnības. Svētku laikā īpaši uzmanīgiem jābūt tiem ļaudīm, kuriem dažādu iemeslu dēļ uz ādas parādās izsitumi, piemēram, alerģijas dēļ. Runājot par pārtikas alerģiju, svinību laikā reizēm par to neiedomājamies, piemēram, patīkamās atmosfēras dēļ aizmirstas pajautāt, vai saldajā gadījumā nav plūmes un pamatēdiena mērces gatavošanā nav izmantoti rieksti. Arī alerģiskās reakcijas ir ļoti dažādas, tāpēc pret šo jautājumu jāattiecas vērīgi – izskata un veselības kopumā dēļ. Vairāk par pārtikas alerģiju lasi te.

Protams, pirms balles nevajadzētu ēst arī daudz saldumu, kas var izraisīt pumpu parādīšanos uz ādas. Palielināta cukura lietošana apgrūtina pārtikas sagremošanu, kas sausina ķermeni un izsauc alerģiskas reakcijas ādā – pumpu, apsārtumu, sausas ādas un niezes veidā.

Ja tev ir alerģija pret mājdzīvnieku spalvām un pasākums plānots pie kolēģiem vai draugiem, pie kuriem iepriekš nav būts, šo jautājumu arī vērts noskaidrot jau laikus. Tas pats attiecas uz pilnībā jebkuru alerģiju, ar kuru tev ikdienā nākas sadzīvot.

Padomi tērpiem, grimam un manikīram

Foto: Shutterstock

Lai izskatītos nevainojami, jau laicīgi jāsāk plānot, ko tad uz pasākumiem varētu vilkt. Kā reiz sacījusi stiliste Evija Briede, vienmēr svarīgi atcerēties – jo vēlāk vakarā notiek pasākums, jo greznāks jāpiemeklē tērps, aksesuāri un rotaslietas. Neskatoties uz to, ka Ziemassvētki ir decembrī, vienā no gada tumšākajiem mēnešiem, nevajag aprobežoties vien ar melnām tērpu izvēlēm – akcenti un košums ļaus izcelties uz citu fona.

Lūk, pāris varianti, no kuriem iedvesmoties!

View this post on Instagram

A post shared by Mary Orton (@maryorton) on Nov 24, 2018 at 8:15am PST

View this post on Instagram

A post shared by SUITE 23 London (@suite23onlineshop) on Dec 3, 2018 at 1:59am PST

View this post on Instagram

A post shared by URSULA (@giveherglitter) on Dec 3, 2018 at 12:16am PST

View this post on Instagram

A post shared by Olivia Jeanette (@oliviajeanette_) on Nov 20, 2018 at 6:34am PST

Runājot par nagu dizainu, protams, var dot priekšroku manikīram, kurā īpaši tiek izcelta svētku simbolika un raksti – eglītes, virtenes, sniegpārsliņas, rūķu cepures un citi svētku dekori (interesantas idejas lūko šeit). Var arī izvēlēties klasiskākus variantus, piemēram, visus nagus lakot sarkanā vai tumši zaļā krāsā. Taču pilnīgi iespējams, vēlies atrast vidusceļu starp abiem, iekļaujot ziemas mēnešiem atbilstošus elementus, taču neliekot tiem būt uzkrītošiem. Kā piemēru var minēt spīdumus, tumšu fonu ar gaišiem akcentiem, punktiņus kā stilizētas pārslas un vēl, un vēl. Kā šādi varianti izskatītos dzīvē, atradīsi šajā rakstā.

Arī tad, ja ikdienā kosmētiku īpaši nelieto, balles ir tas brīdis, kad meklēt grima otiņas un pūderi, lai uzpucētu sevi svētkiem. Pirms tam gan ieteicams sejas ādu palutināt un sagatavot dekoratīvās kosmētikas likšanai. Vislabāk jebkuru krēmu klāt uz ādas vismaz 15 minūtes pēc mazgāšanās. Krēma kārta, kas uzklāta vēl mitrai ādai, noved pie siltuma aiztures un termoregulācijas traucējumiem. Lai uzlabotu asinsriti un novērstu grumbu veidošanos, uztaisi ikdienā "vingrošanu sejas ādai", paknaibot to ar pašiem pirkstu galiņiem.

"Lietišķai videi, arī Ziemassvētkos, iesaku pieturēties pie klasikas," sacījusi vizāžiste un meikapa māksliniece Jana Kozlova. "Izvēlies klasisko vakara grimu vai dūmakaino acu ēnojumu vienā tonī, uzklāšanu neveidojot pārāk apjomīgu un smagnēju."

Ja meikapu esi nolēmusi uzklāt pati, speciāliste uzsver, ka lielākā kļūda ir klāt mirdzošu pūderi vai izgaismotāju uz visas sejas. Vēl būtiskas kļūdas rada vienlaicīga silto un vēso toņu klāšana. Ja acu ēnās izvēlies siltos toņus, tad arī vaigu sārtumā un lūpu krāsā klāj silto toņu gammu. Un otrādi – vēsā tonī ieturētas lūpas papildini ar vēsa toņa vaigu sārtumu un acu ēnām. Ko vēl noteikti jāievēro, pošoties uz svētku ballēm, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!