Foto: Shutterstock
Neviens apvainojums nekad nav bijis tik nepatīkams kā šis, jutos izmantota un pazemota – tā sievietes raksturo uzmākšanos darbavietā. Neskatoties uz to, ka Valsts darba inspekcijā pēdējo gadu laikā nav saņemtas sūdzības par uzmākšanos, tas nenozīmē, ka šī problēma Latvijā nepastāv. Ļoti bieži sievietes klusē, jo viņām ir kauns vai arī viņas baidās zaudēt darbu un dažādu apstākļu dēļ viņu spēja sevi aizstāvēt ir ierobežota.

Sievietes, kas saskārušās ar uzmākšanos darbavietā, neslēpj, ka seksuāla rakstura piezīmes liek justies pazemotām. Viņas to nav uztvērušas kā komplimentu vai pagodinājumu. Turklāt sievietēm ne vienmēr ir skaidrs, kā šādās situācijās rīkoties un kam lūgt palīdzību. Piedāvājam iepazīties gan ar vairākiem pieredzes stāstiem, gan rīcības plānu, ja nākas saskarties ar uzmākšanos darbavietā.

Neviens cits apvainojums nav bijis tik nepatīkams

Seksuāla uzmākšanās var izpausties dažādi, un tā ne vienmēr ietver fizisku pieskaršanos, tomēr tā liek cilvēkam justies neērti un nepatīkami, piemēram, "Viņas" lasītāja Baiba stāsta, ka dzīvē ar šādu situāciju nācies saskarties tikai vienreiz: "It kā sīkums. Kolēģis pienāca klāt un man ausī iečukstēja, ka ļoti seksīgi šodien izskatoties. Biju ļoti apjukusi un ļoti ilgi nevarēju saprast, vai tas ir joks un vai tam patiešām ir seksuāls zemteksts, jo man tajā laikā bija nedaudz virs 20 gadiem, bet viņam virs 60. Tā kā mums vienmēr bijušas draudzīgas attiecības, joprojām nespēju noticēt, ka tam bija seksuāls zemteksts. Tiesa, mūsu attiecības pēc tam mainījās – es no viņa vienmēr izvairījos. Tāpat ļoti sāku domāt, ko velku mugurā – vislielākie, platākie un garākie džemperi un bikses bija mans ikdienas apģērbs ļoti ilgu laiku pēc tam."

Baiba šādu situāciju piedzīvoja tikai vienreiz, bet netrūkst sieviešu, kas ar aizskarošām piezīmēm saskaras regulāri un jūtas tik pazemotas, ka ir gatavas mainīt darbavietu. Piemēram, Kristīne stāsta, ka nepatīkamu pieredzi viņai sagādājis apmēram 15 gadus vecāks kolēģis. "Nesen sāku strādāt, un man tas kolēģis no zila gaisa – pamēģini seksu trijatā. Tev patiks." Viņa stāsta, ka tā nav bijusi vienīgā šāda veida epizode. Pirmajā reizē bijusi tik apjukusi un šokēta, ka sākusi histēriski smieties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!