Foto: Shutterstock
Šis gads nes sev līdzi jaunas iespējas apceļot pasauli, ķert piedzīvojumus un vienkārši atpūsties kopā ar ģimeni. Iedvesmojoties no bloga "Globetotting", piedāvājām idejas desmit galamērķiem, kur šogad doties kopā ar bērniem.

Slovēnija

Foto: Shutterstock

Kaut arī maza valsts, Slovēnijai noteikti ir, ko piedāvāt! No tās dzīvīgās galvaspilsētas Ļubļanas mazāk nekā divu stundu laikā iespējams nokļūt līdz gandrīz jebkurai citai vietai valstī, ieskaitot dramatiskos Jūlijas Alpus, pasakaino Bledas ezeru, plašās pazemes alas, pilis kalnu virsotnēs un nelielo, bet skaisto Adrijas jūras piekrasti. Slovēņu virtuve apvieno kaimiņvalstu Itālijas un Ungārijas kulinārijas iezīmes, pieliekot tām savu odziņu.

Foto: Shutterstock

Izbaudiet mierīgu pastaigu gar Ļubļanicas upi, iepazīstiet vietējo zemnieku tirdziņus un nogaršojiet slovēņu desertus. Sapņainais Bledas ezers ir viena no skaistākajām vietām, kurp doties pastaigā pa pusotru kilometru garo taku Vintgara aizā. Slovēnija ir lielisks, ne pārāk dārgs un ģimenēm draudzīgs galamērķis.

Idejas ceļojumiem uz Slovēniju atradīsiet šeit.

Grieķija

Foto: Shutterstock

Grieķija daudziem asociējas ar skaistiem saulrietiem, baltām mājām un ziliem jumtiem Santorini salā. Taču šajā senajā valstī ir daudz vairāk, ko redzēt un darīt, jo īpaši ģimenēm ar bērniem. Aizbrauciet uz Atēnām, izstaigājiet senās Akropoles drupas un apmeklējiet Jauno Akropoles muzeju! Aizbrauciet uz Delfiem – mākslas dieva Apollona dzimto pilsētu. Bērni, kas vēstures stundās mācās par senajām civilizācijām, jo īpaši novērtēs iespēju redzēt daļu no vēstures savām acīm.

Protams, šis ir arī piemērots galamērķis ne tikai sevis un bērnu izglītošanai, bet arī atpūtai. Tādas salas kā Santorini un Krēta piedāvā arī elpu aizraujošus skatus, debešķīgus ēdienus un dažādas ūdens aktivitātes gan lieliem, gan maziem. Grieķijā ir daudz salu ar kūrortiem, kuru darbinieki parūpēsies par ikvienu ģimenes vajadzību. Viss pieejams par saprātīgām cenām, padarot to par vēl labāku variantu ģimenes brīvdienām.

Stāstus un idejas ceļojumam uz Grieķiju meklējiet šeit.

Somija

Foto: Shutterstock

Lapzeme Somijā ir brīnišķīgs galamērķis atpūtai ziemā. Mēs iesakām divus veidus, kā apmeklēt šo vietu. Pirmais – doties uz Ravoniemi un apciemot Ziemassvētku vecīša ciematu, kur Ziemassvētki tiek svinēti visa gada garumā.

Otrais – braukt uz mierīgo Ekeslompolo (Äkäslompolo) ciemu, kas atrodas netālu no Somijas populārākā slēpošanas kūrorta Illess. Tā ir lieliska vieta, kur nodoties arktiskie piedzīvojumiem: izmēģināt distanču un kalnu slēpošanu, izbraukt ar sniega motocikliem, kā arī pavadīt laiku kopā ar briežu ganāmpulku. Tāpat jūs varat izmēģināt nakšņošanu ledus viesnīcā, vizināties haskiju pajūgā un arī sastapt vietējo Ziemassvētku vecīti. Ja vēlaties nokļūt maģiskā ziemas pasakā, grūti atrast labāku variantu nekā Somija.

Par to, kādas izklaides izmēģināt Somijā, lasiet šeit.

Kipra

Foto: Shutterstock

Kipra ir sala Egejas jūrā, un tas ir galamērķis, kas patiks visai ģimenei. Brauciens no valsts austrumiem līdz rietumiem aizņem vien dažas stundas, un no ziemeļiem līdz dienvidiem dažās salas vietās iespējams nokļūt vienā stundā. Kaut arī valsts ir tieši tik maza, tajā var redzēt gan kalnus un senas drupas, gan pludmales un daudz dabas skaistuma. Kipra ir arī mājvieta vienīgajai dalītajai galvaspilsētai pasaulē. Nikosija ir galvaspilsēta divām valstīm – Kipras grieķu daļai, kas atrodas dienvidos, un Kipras turku okupētajai daļai, kas atrodas ziemeļos.

Foto: Shutterstock

Kiprā ir daudz brīnišķīgu vietu. Netālu no Limasolas atrodas divu senās Grieķijas pilsētu drupas. Abas ir saglabājušās daudz labākā stāvoklī nekā jebkādas Grieķijā redzamās drupas, kā arī apmeklētāju ir stipri mazāk. Netālu no Pafas atrodas lieliskas pludmales un arī bruņurupuču rezervāts. Ajanapa (Ayia Napa) ar skaistām pludmalēm un ūdens parkiem ir īsta ballīšu vieta Kiprā. Tāpat jebkurā Kipras daļā ir izcili restorāni un garšīgi ēdieni: grillēts halloumi, kalmāru gredzeni, kebabi un dažādas uzkodu mērces.

Atceries, ja gribēsi doties no Dienvidkipras uz Ziemeļkipru, būs nepieciešama pase, jo jāšķērso robeža, izbraucot no Eiropas Savienības.

Vairāk par Pafu un tās apkaimi lasiet šeit.

Portugāle

Portugāle ir viena no visvieglāk baudāmajām valstīm Eiropā. Viesmīlīga un bērniem draudzīga, bgāta ar visdažādākajām dabas ainavām un izklaidēm – Portugālei ir, ko piedāvāt ikviena vecuma tūristam.

Ja jums patīk kulturālais tūrisms, tad ziniet, ka šeit atrodas vismaz 14 UNESCO Pasaules mantojuma objekti, tajā skaitā pilis un forti, kas garantē piedzīvojumiem pilnas brīvdienas pat pašiem mazākajiem ceļotājiem. Ja jums patīk atpūta dabā, jūs varat izstaigāt "Sintra-Cascais" dabas parku, taču, ja dodat priekšroku laiskai gulšņāšanai pludmalē, varat justies izlutināti – Portugāles piekraste ir leģendāra ar lieliskiem laika apstākļiem un plašām smilšu pludmalēm. Lisabona, Porto un Faro ir pilsētas, kuras šajā valstī obligāti jāapmeklē. Taču nav būtiski, no kura gala sāksiet, jo Portugāle noteikti apburs gan jūs, gan jūsu bērnus.

Izlasi ar Portugāles apskates objektiem un to aprakstiem atradīsiet šeit.

Skotija

Ja jūsu ģimenē iecienīta kopīga vēstures izzināšana un atpūtas brīvā dabā, Skotijai jābūt jūsu galamērķu sarakstā. Piedzīvojumu kāriem bērniem patiks izpētīt pilsdrupas un apakšzemes cietumus, sapņojot par to, kāda šeit bija dzīve vikingu valdīšanas laikā. Skotijas mistiskās daba ieinteresēs visu ģimeni, atklājot vairāk par leģendām apvīto Skajas salu.

Ja jūsu ģimenei patīk doties kopīgos pārgājienos, Skotija ir īstais galamērķis – pastaigu, pārgājienu un riteņbraukšanas takas šeit ir uzturēti ļoti labā kārtībā, kā arī likums par klejošanu brīvā dabā nodrošina to, ka jums nav jāuztraucas par nepatikšanām, iemaldoties privātā teritorijā. Ceļošana pa Skotiju ir viegla, mierīga un nav ļoti dārga, kā arī vietējie ir ļoti laipni, tāpēc šis galamērķis neliks vilties.

Lūk, interesants pārgājiena maršruts un latviešu ceļotājas pieredze, to izejot.

Norvēģija

Droši vien esat dzirdējuši, ka skandināvu valstis ir ļoti piemērots galamērķis ērtai ceļošanai kopā ar bērniem, taču Norvēģija šoreiz jo īpaši jāizceļ. No rotaļu istabām viesnīcās un radošiem spēļu laukumiem pilsētu ielās, līdz bērniem visdraudzīgākajiem muzejiem – norvēģi patiešām saprot, cik svarīgi ir nodarbināt un izklaidēt bērnus. Vienalga, kādas ir jūsu ģimenes intereses vai ceļošana stils, jūs šeit atradīsiet milzum daudz lietu, ko redzēt un ko darīt kopā ar bērniem. Pārgājieni, smaiļošana, makšķerēšana, gleznaini izbraucieni ar vilcienu vai laivu, kā arī burvīgas pilsētas, unikāli muzeji un dažādi kultūras objektu – savu atpūtas veidu atradīs ikviens.

Bērnu iecienītākās brīvā laika pavadīšanas aktivitātes šeit varētu būt Norvēģijas fjordu izpēte, konservēšanas prasmju apguve Norvēģijas Konservu muzejā Stavangerē, tikšanās ar īstiem vikingiem vikingu ciematā Gudvangenā un zvejošana Norvēģijas Zvejniecības muzejā Bergenā. Tāpat bērniem varētu patikt izbrauciens pa gleznaino Flama dzelzceļa līniju un pastaiga pa elpu aizraujošajām Trollstigen jeb troļļu kāpnēm.

Idejas ceļojumam uz Norvēģiju atradīsiet šeit.

Šveice

Foto: Shutterstock

Šveice ir ģimeņu paradīze. Mammas un tēti mīl drošas pilsētas ar tīru un uzticamu sabiedrisko transportu, taču Šveice nodrošina ne tikai to, bet arī apburošas ainavas un jautras aktivitātes, kuru dēļ pat tie bērni, kuri ikdienā nenolaiž acis no telefonu ekrāniem, vēlēsies atstāt visas elektroniskās ierīces viesnīcā un izbaudīt dabas skaistumu.

Foto: Shutterstock

Ziemas laikā Šveice ir piemērots galamērķis ziemas prieku baudīšanai, bet vasaras mēnešos jūs varat izstaigāt kalnus pa bērniem piemērotām pastaigu takām. Taču Šveice ir valsts, kura neaprobežojas tikai ar skaistiem kalniem. Iespējams, nedzirdēts fakts ir tas, ka šajā nelielajā valstī ir vairāk nekā 1000 ezeru, kuros varat veldzēties karstajās vasaras dienās. Atkarībā no tā, kurā Šveices daļā atrodaties, šos ezerus sauc par "Badis" Vācijas pusē, "Lidos" Itālijas pusē un "La Plage" Francijas pusē. Šādas peldvietas atradīsiet gan kalnos, gan pilsētās, un tas ir patīkams veids, kā relaksēties pēc izpētes visas dienas garumā.

Idejas braucienam uz Šveici atradīsiet šeit.

Francija

Foto: Shutterstock

Pārsteidzošas pilsētas un ciemati, plašas pludmales un majestātiski kalni gaida jūsu ģimeni Francijā. Neatkarīgi no tā, vai ceļojat ar maziem māksliniekiem, rakstniekiem, vēsturniekiem, piedzīvojumu meklētājiem vai ēdiena mīļotājiem, šī valsts piedāvā izklaides ikvienam. Atsauciet atmiņā Francijas vēsturi D-dienas pludmalēs Normandijā, nododieties laiskai atpūtai šikajā Francijas Rivjērā vai aizbrauciet uz pundurvalstiņu – Monako firstisti – ar fantastiskiem dabas skatiem un iespaidīgām jahtām, kas liks pavērties gan pieaugušo, gan bērnu mutēm, bet F1 Faniem te atradīseis interesanti stāsti un vietas, ko apskatīt.

Slēpojiet Alpos, kāpiet Pirenejos, apciemojiet Versaļas pili. Piedalieties makarūnu pagatavošanas nodarbībā un metiet līkumus caur neskaitāmajiem muzejiem Parīzē, kas aptver tēmas, sākot no mākslas, literatūras un vēstures līdz reliģijai, zinātnes un militārajai jomai. Francija ir daudzveidīga valsts ar bagātīgu vēsturisko un dabas objektu mantoju, ko atklāt kopā ar bērniem. Turklāt lielākoties visu muzeju apskate ir bez maksas līdz pat 26 gadu vecumam.

Ko apskatīt Francijā, lasiet šeit.

Dānija

Foto: Shutterstock

Ģimenes, kas vēlas pavadīt brīvdienas drošā un piedzīvojumu pilnā galamērķi, savas perfektās brīvdienas atradīs Dānijā. Ja jūsu bērniem interesē vikingi, jums jādodas uz Vikingu kuģu muzeju Roskildē. Tajā ir interaktīvs bērnu ciemats, kur bērni var ietērpties vikingu bruņās, vērot kalēju darbībā un pat doties braucienā uz vikingu kuģi. "Lego" mīļotājiem iesakām doties uz Bilundu – krāsaino celtniecības klucīšu dzimteni. Protams, tajā atrodama Lego zeme, kur iespējams paspēlēties ar visu, kas jebkad tapis "Lego" klucīšu ražotnē.

Ja dodaties uz Kopenhāgenu, nedrīkstat laist garām bērnu iemīļotos Tivoli dārzus, kas ir viens no vecākajiem atrakciju parkiem Eiropā. Tāpat bērniem patiks Ginesa Pasaules rekordu muzejs un Hansa Kristiana Andersena pasaku muzejs.

Iekļaujiet ceļojumā arī laiku izbraucienam ar velosipēdiem un laivu braucienam pa kādu no pilsētas kanāliem. Noteikti nogaršojiet garšīgos ēdienus no pārdevējiem Kopenhāgenas ielās un neaizmirstiet par nacionālajiem parkiem, balto smilšu pludmalēm un burvīgajiem zvejas ciematiem. Dānijā tiešām ir kaut kas visu vecumu tūristiem!

Par Dānijas apskates objektiem lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!