Pēc kā smaržo pavasaris? Manuprāt, marts smaržo pēc izkusuša sniega, aprīlis pēc saules gaismas, bet maijs jau reibina ar ziedu smaržu. Un velti man skolā mācīja, ka ūdens ir bez smaržas, un ka saules gaisma dod tikai siltumu. Pavasarī smarža piemīt visam: ūdens ir atdzīvojies, un saules gaisma šķiet pat sataustāma. Pastaigājoties priežu silā, brīnos – priedes it kā nemaina savu vizuālo izskatu atkarībā no gadalaikiem… vai tomēr? Priedes brūnā miza saulē kļūst pārsteidzoši silta, bet vējiņš, žūžodams caur skujām, iegūst dziedinošu spēku.

Pateicība priedei, Saules kokam, par visu! Par dzintaru, par gaisu elpošanai visu apaļu gadu bez pārtraukuma, par kokmateriālu mūsu iedzīvei, par bagātīgo devumu mūsu veselībai. Cirsmās no nozāģētām priedēm ar pateicību salasīsim pumpurus un skujas. Vērsim vaļā ārstniecības augu grāmatas (V.Eniņa "Veselība pie mājas sliekšņa", A.Tereško "Dieva dārza ārstniecības augi" u.c.) un uzrīkosim Priedes dienu pirtī!

Priedes dienas pirts rituāla plāns

Ienesam pirtī priedes zarus, to klātbūtne vien jau attīra gaisu telpās no vīrusiem un citiem slimību izraisītājiem, nemaz nerunājot par garastāvokļa uzlabošanos.

Pumpuru novārījumu pievienojam kāju vanniņai, jo, pateicoties ēteriskajām eļļām, iegūsim relaksējošu, depresiju mazinošu iedarbību. Siltu pumpuru tēju var arī dzert, protams.

No svaigām skujām var pagatavot vitamīniem bagātu atsvaidzinošu dzērienu.

Sasmalcinātas priedes skujas var pievienot sāls skrubītim.

Pirtnieks pēršanas procesā pratīs izmantot arī priežu zariņu slotiņas.
Pēc pēriena seko ieziešanās ar medu vai masāža ar eļļu. Gan medu, gan eļļu vismaz 21 dienu iepriekš uzlej uz priežu pumpuriem, notur, nokāš un tādējādi iegūst bagātinātu izvilkumu.

Atpūšoties pēc pirts rituāla, jāatceras padzerties. Pie pumpuru tējas vai skuju dzēriena, pie sirsnīgām sarunām varam atcerēties, kā jātaisa priežu mizu laiviņas. Šīs laiviņas, ar prieku radītas, gaišām domām un vēlmēm apveltītas, lai aiznes upītes straume.

Veiksmīgam mājupceļam pēc pirts varētu vēlēties pagatavot dabisku automašīnas gaisa atsvaidzinātāju – iepriekš ievāktos brūni nogatavojušos priežu čiekuros atvērtu zvīņu iekšpusē iepilinot aromātiskas ēteriskās eļļas pēc savas gaumes.

Vēlā pavasarī turpināsim ievākt priedes devumu un izmēģināt jaunu dabisku veselības līdzekļu pagatavošanu – putekšņu maisījumu ar medu, zaļo čiekuru sīrupu. Šie pagatavojumi noderēs, lai rudenī atkārtotu Priedes dienu pirtī!

Vairāk par to, kā tepat apkārt dabā atrodamo izmantot savas veselības uzlabošanai, pirtnieci Inesi varēsi iztaujāt Veselības prakšu un seno zināšanu festivālā "Spīdolas salidojums", kas 11. maijā notiks Cēsīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!