Kad svētki piespēlē garās brīvdienas, bet pēc Jāņiem prāts vien nesas izmantot brīvo dienu laiski, ģimenes lokā, jebkur, kur pieejams internets, var noskatīties kādu animācijas filmiņu. Portāls "Cālis", aplūkojot Nacionālā Kino Centra veidoto Latvijas filmu datu bāzi, apkopoja septiņas garākas un īsākas multfilmas, kuras skatīties kopā ar bērniem un pārrunāt redzēto.

Apkopojumā iekļāvām arī pavisam nesen iznākušo pilnmetrāžas animācijas filmu "Saule brauca debesīs", gan citas, iespējams, mazāk zināmas, bet tikpat lieliskas un skatīties vērtas animācijas. Gan zīmētās, gan leļļu, gan arī aplikācijās veidotas. Turklāt visas pieejamas pilnīgi par brīvu.

Saule brauca debesīs (2018)

Šī ir iespēja, kas jāizmanto – tiešsaistes filmu festivāla "Latvijas filmas pasaulē" laikā Rozes Stiebras animācijas filmu "Saule brauca debesīs" vietnē "Filmas.lv" bez maksas varēs noskatīties vien līdz jūnija beigām. Multfilma ir vizuāla poēma par Latviju kā Saules meitu, kas dzimusi tumsā, nozagta, bet pēc tam atbrīvota, lai uzplauktu kā skaists zieds mūžībā, vēsta mājaslapa. Filmas laikā bērni redzēs, kā Saules māte un tēvs Mēness meklē savu bērnu ar cilvēku palīdzību – palīgā steidz ķekatnieks Nabašnieks, kāda meitene ar savu mazo brālīti, lai visi dotos pasaulē un atrastu Saules meitu. Piedzīvojumiem bagāta animācijas filma, pēc kuras ar bērniem pārrunāt drosmi, attapību un izpalīdzību.

Ruksīša ceļojums (2017)

"Animācijas brigādes" studijas īsfilma "Ruksīša ceļojums" stāsta par Ruksīti, kuram daudz labāk patīk saldi gulēt, nekā palīdzēt mājas darbos. Turklāt draugu nosodījums Ruksīti aizvaino, viņš no žagatas padzird, ka mežā ir bagāti un dāsni radi. Ilgi nedomādams, viņš dodas ceļā, lai baudītu bezrūpīgo un skaisto dzīvi, taču sapnis izrādās mānīgs un ceļojums pārvēršas bīstamā avantūrā. Īsfilmiņa patiks tiem, kas ciena un novērtē klasiskās "Avārijas brigādes" animācijas, to režisējusi Dace Rīdūze, bet producējis Māris Putniņš. Pēc redzētā, ar bērniem varēsiet pārrunāt, kāpēc slinkošana un vieglas dzīves meklējumi ne pie kā laba nenoved.

Meža sargi (2015)

Vēl viena pamācoša un skaista studijas "Animācijas brigāde" leļļu filmiņa – "Meža sargi" stāsta par Mežsargu, kurš pēc apgaitas mežā atrod kaudzi atkritumu. Mežsargs un viņa mājdzīvnieki – suns, kaķis un pele – par šādu ļaunprātību ir nepatīkami pārsteigti. Pēc tam, kad Mežsargs neveiksmīgi cīnās ar nejauko pilsētnieku, kas piemēslo mežu atkārtoti, mājas zvēri apvienojas ar meža zvēriem, lai palīdzētu un attīrītu mežu no atkritumiem. Un stāstam ir laimīgas beigas – mežs kļūst tīrs, bet nejaukais pilsētnieks saņem sodu par mēslošanu. Filmas scenārija autors un mākslinieks ir jau pazīstamais Māris Putniņš, bet režisors – Māris Brinkmanis. Kad filmiņa noskatīta, ar bērniem neaizmirsti pārrunāt to, kāpēc mēslot mežā ir slikti un kādas tam ir sekas. Tāpat pārrunājiet, ko var darīt, lai šādi starpgadījumi nenotiktu.

Eži un lielpilsēta (2013)

Kas notiek tad, kad kādā jaukā pavasara rītā zvēri pamostas no ziemas miega un atklāj, ka meža vietā nu slejas svaigi uzcelta pilsēta? Zvēri apvienojas spēkiem un meklē radošus risinājumus, kā izdzīvot neierastajā vidē – eži izdomā, ka pelnīt var arī naudiņu no cilvēkiem. Bet vajadzīgs plāns, lai mežu atgūtu un zvēriņiem būtu, kur mitināties. "Eži un lielpilsēta" režisora un scenārista Ēvalda Lāča filma, kas guvusi panākumus 2013. gada Berlinālē. Bērniem patiks, jo filmiņas darbība notiek nevis pasaku vidē, bet gan reālā mūsdienu pilsētā, kas mazajiem skatītājiem palīdzēs izprast, ka zvēriņi var dzīvot arī tepat līdzās un tie ir jāsargā.

Zīļuks (2010)

Ne viens vien bērns kaut reizi no ozolzīlēm ir gatavojis dažādus zvēriņus un cilvēciņus. Animācijas īsfilma "Zīļuks" ir stāsts par ozolzīļu puiku un viņa piedzīvojumiem Stiebru ciemā. Viņš tiekas ar Biti, Zirnekļa kungu, Skudrām un citiem kukaiņiem. "Zīļuks" ir vēl viens režisores Daces Rīdūzes darbs, kas patiks ikvienam, kas kaut reizi lasījuši pasaku par Zīļuku.

Pavasaris Vārnu ielā (2009)

Īsmetrāžas animācijas filmiņa "Pavasaris Vārnu ielā" ir stāsts par pirmo mīlestību bērna acīm. Sapņos Rīgas puika Janka glābj Zelmu no ugunsgrēka un saņem par to spīdīgu ordeni – pogu, kas saplacināta uz tramvaja sliedēm. Bet vai Janka būs tikpat drosmīgs, kad blakus ielas indiāņi uzglūnēs pagalmā vai parkā? Pēc noskatīšanās, ar bērniem varēsiet pārrunāt ne tikai mīlestības, goda un piedošanas tēmas, bet arī īpašo animācijas veidu – šajā filmiņā aplikācijas savienotas ar datoranimāciju.

Man vienai māsiņai (1984)

"Man vienai māsiņai" ir leģendāra režisores Rozes Stiebras filma, kurā savienojas gleznieciski zīmējumi un folkloras ansambļa "Iļģi" aranžētās tautasdziesmas. Savulaik šī īsā animācijas filma bija liela uzdrīkstēšanās, jo animācijās redzama gan plīvojoša Lielvārdes josta ar latviskajiem ornametiem, gan nacionālais vēstījums. Turklāt animācijās izspēlēti arī tautiskie rituāli – uguns kuršana, maizes cepšana, tīruma aršana un citas tradīcijas. Filma noslēdzas ar jaunas meitenes iziešanu pie vīra, līgavas zagšanu un pakaļdzīšanos.

Šī ir tikai daļa no visām brīvi pieejamajām animācijas filmām, kuras skatīt vietnē "Filmas.lv". Šeit atradīsi sarakstu ar tādām tautā iemīļotām animācijas filmām, kā "Si-Si-Dra", "Zaķīšu pirtiņa", "Lupatiņu piedzīvojumi", "Zelta sietiņš" un citām.

Portālu "Filmas.lv" veido Nacionālais Kino centrs (NKC) un Kultūras informācijas sistēmu centrs, lai apkopotu Latvijas filmas vienuviet. Vairāk nekā 170 Latvijas filmu izlasi iespējams legāli un bez maksas noskatīties jebkur Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets. Bet citas datu bāzē atrodamās filmas iespējams skatīties kādā no Latvijas publiskajām bibliotēkām. Filmu katalogs portālā laika gaitā tiek papildināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!