Foto: Shutterstock
Pārbaudīt, cik smaga ir katra skolēna soma, ir nevis izglītības iestādes vai Veselības inspekcijas kompetence, bet gan vecāku. To, vai pirmklasnieks katru rītu nes uz skolu konkrētajā dienā nepieciešamo vai ko vairāk, nepateiks ne skolotājs, ne kāds cits no mācībspēka puses vai inspekcijas, jo likums neļauj aiztikt skolēna personīgās mantas. Taču ne viens vien vecāks, paceļot savas atvases skolas somu, kurā tik tiešām ir salikts tikai un vienīgi pats nepieciešamais, neizpratnē veras stundu plānā, vaicājot savam bērnam, vai tiešām somai ir jābūt tik smagai.

Lai tiktu skaidrībā, vai skolēnu somas tiešām ir pārlieku smagas un vai to svars ir lielāks par Ministru kabineta apstiprinātajos noteikumos noteikto normu, portāls "Cālis" veica nelielu eksperimentu. Aicinājām vecākus anonīmi, nepieminot ne bērna vārdu, ne to, kurā skolā viņš mācās, nosvērt somu, kurā salikts vien konkrētajai dienai nepieciešamais. Kopumā salīdzināšanai izdevās iegūt 12 skolēnu somu svaru, aptverot 1.–7. klasi.

Fizioterapeite Madara Rupaine norāda, ka vislabākā izvēle bērnam būs pēc iespējas vieglāka soma – tāda, kas pati nesver daudz. "Ne vienmēr tas, kas ir dārgāks, būs labāks. Somai jābūt vieglai un ērtai. Sākumskolas bērniem iesaku somu ar jostiņu ap vidukli, kas mazinās slodzi uz bērna muguru. Vecākiem ļoti jāseko līdzi, cik soma ir piepildīta ar grāmatām." Viņa arī iesaka vecākiem sekot līdzi, lai bērns grāmatas atstātu skolā, ja mājasdarbu veikšanai tās nebūs vajadzīgas, jo sākumskolas skolēniem ir nodrošināti skapīši vai lādes skolas solos, kur savas mantas atstāt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!