Foto: Shutterstock
Nepalielinoties ienākumiem, kļūt nedaudz bagātākam – šis variants, iespējams, uzrunā daudzus, kas īpaši pievērš uzmanību saviem tēriņiem. Reizēm šķiet, ka nauda vienkārši izkūp gaisā, taču nevienu citu kā vien sevi pie tā, ka pirms algas dienas jākož pirkstos, vainot nevar. Tomēr velns nav tik melns, kā viņu mālē, jo, rūpīgi pārskatot savus izdevumus, iespējams dienas beigās kļūt par kripatiņu turīgākam.

"Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa visus maksājumus ieteiktu sadalīt trīs lielās kategorijās:

  • Obligātie maksājumi ir tie, kuru nesamaksāšana draud ar nelāgām sekām, – komunālie maksājumi, kredīti, citi rēķini. Te grūti ko ietaupīt, tomēr nav neiespējami.
  • Vajadzīgie ir tie, bez kuriem neiztikt, bet kur tomēr var ietaupīt. Piemēram, pārtika, apģērbs, transports. Ar šiem izdevumiem jārēķinās, jāsaprot, cik lielu summu mēnesī varam tiem atvēlēt, un jāparedz nauda uz priekšu. Tie arī ir elastīgi un paredz zināmus taupīšanas momentus, izvēloties pirkt vairumā, nesmādējot radu un draugu nodotās lietas, pārskatot pārvietošanās paradumus.
  • Vēlamie ir tie, kur visvieglāk ietaupīt, nemaz neļaujot tiem notikt, – kino, kafejnīca, izbrauciens. Šos iespējams samazināt visvairāk, tomēr saglabājot veselīgu līdzsvaru. Ja cilvēka vājība ir garšīgs deserts kafejnīcā, ieteicams izvēlēties režīmu, pie kura varēs pieturēties ilgākā laika periodā, piemēram, sākotnēji samazinot šos tēriņus uz pusi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!