Foto: Shutterstock
Domājot par skolēnu labsajūtu un veselību, vecāki, skolotāji un ārstniecības personas nereti pievērš uzmanību tam, kāda ir gaisa kvalitāte skolas telpās, cik apgaismotas tās ir, kā arī faktam, ka skolēnu somas ir daudz par smagu. Vēl viena lieta, kas ietekmē ne tikai skolēna labsajūtu, bet arī spēju koncentrēties stundās, ir troksnis. Kāda ir skolu pieredze pārlieku lielā trokšņa apsekošanā, un kādas var būt sekas tam, ka bērns konstanti atrodas pārmērīgi skaļā vidē?

Latvijas likumdošana trokšņa līmeņa kontroli skolās neparedz, jo ievērot trokšņa ierobežojumus neprasa likums. Ministru kabineta noteikumos Nr. 610 "Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas" iekļauti vien apakšpunkti par skolas somu svara atbilstību izglītojamo vecumam, iestādes ēkas un teritorijas atbilstību izmantošanai, telpu iekārtojumu un vēdināšanu, minimālo gaisa temperatūru, mākslīgā apgaismojuma līmeni u. c. Taču neko par trokšņa līmeni noteikumos neatrast.

"Katrs no mums trokšņa līmeni uztver subjektīvi. Pie trokšņa var pierast, bet ir bērni, kuriem nepieciešams klusums, miers, lai varētu koncentrēties. Lai konstatētu, vai konkrētajā klasē trokšņa līmenis pārsniedz normu, būtu jāveic trokšņa mērījumi," uzskata pediatre un bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne. Viņa arī norāda, ka ir pētījumi, kuros pierādīts, ka jau pie 35 dB liela trokšņa cilvēks var kļūt uzbudināts, kas savukārt izraisa koncentrēšanās traucējumus, neapmierinātību. Tas var veicināt arī distresa simptomu parādīšanos – galvassāpes, hronisku nogurumu, sliktu garastāvokli, dusmu lēkmes utt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!