Foto: Privātais arhīvs

Smagi slimu bērnu ģimenēs bieži vien situācija ir neapskaužama, jo kādam vienmēr jāuzņemas rūpes par bērnu, no kura ne mirkli nedrīkst nolaist acis visa viņa mūža garumā. Liels atspaids ikdienas dzīvē ģimenēm, kurās aug īpašie bērni, ir "Ziedot.lv" programma "Bērna sargeņģelis", kas par cilvēku saziedotajiem līdzekļiem projektā iesaistītajām ģimenēm palīdz nodrošināt auklītes.

Viena no šādām auklītēm, kas uzņemas rūpes par smagi slimiem bērniem, tādējādi palīdzot ģimeņu ikdienu padarīt kaut nedaudz vieglāku, ir Aija Zviedre. Viņa programmā iesaistījusies jau kopš tās pirmsākumiem 2008. gadā. Par to arī ar Aiju sarunājāmies – kas viņu pamudināja iesaistīties, kāds ir viņas darbs un, pats galvenais, – īpašie bērni, kurus viņa aprūpē.

Šobrīd programmā darbojas 30 auklītes, bet vēsturiski lielākais iesaistīto auklīšu skaits ir bijis 2011. gadā, kad programmā bija iesaistītas 45 auklītes. Katra programmā iesaistītā auklīte tiek apmācīta, bet vienu līdz divas reizes gadā saņem supervīzijas un auklītes saņem atalgojumu (pēc nodokļu nomaksas), norāda "Ziedot.lv" komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne. "Bērna sargeņģeļa" projekts ir svarīgs, jo ik gadu, kopš 2008. gada, šādā veidā atbalstu saņem vidēji 40 ģimenes. Raženākais bijis jau pieminētais 2011. gads, kad ziedojumi savākti un palīdzība sniegta 59 ģimenēm.

Ar cilvēku un uzņēmumu saziedotajiem līdzekļiem kopš 2008. gada organizācija "Ziedot.lv" kopumā apmaksājusi speciālās auklītes pakalpojumus 1,2 miljonu eiro apmērā, stāsta Ošāne. Taču ar to nekas neapstājas – šobrīd organizācija saņēmusi pieteikumus jau no 47 ģimenēm, kuras lūdz nākamgad apmaksāt speciālās auklītes pakalpojumus smagi slimajiem ģimenes locekļiem. Tie ir gan bērni, gan pieaugušie, kuriem šāds atbalsts ir ļoti nepieciešams un vērtīgs. Lai arī 2020. gadā "sargeņģeļi" varētu doties aprūpēt īpašos bērnus un pieaugušos, "Ziedot.lv" aplēsusi, ka nepieciešami 144 384 eiro.

Ikviens jau šobrīd var ziedot "Bērna sargeņģeļa" programmai "Ziedot.lv" vietnē šeit.

""Ziedot.lv" no savas puses dara visu, lai visām ģimenēm auklītes pakalpojumu apmaksātu. Ziedojumus vācam gan portālā, gan aktīvi uzrunājam uzņēmumus ziedot, piesaistām finansējumu sociālās jomas projektu granta programmās un citur," skaidro Ošāne. Vienlaikus viņa arī norāda, ka auklīšu jautājums joprojām ir aktuāls, tādēļ tiek gaidīti jauni aprūpētāji, kas varētu iesaistīties programmā. Šobrīd izdevies nodrošināt bērnu auklītes, taču ar pieaugušajiem pacientiem sokas grūtāk, auklīšu un aprūpētāju trūkst.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!