Foto: Privātais ahīvs
Laikmetā, kad lielākā daļa cilvēku, īpaši jaunās māmiņas un tēti, lielu tiesu padomu, kas skar bērnu audzināšanas jautājumus, meklē tieši internetā, ir viegli apmaldīties influenceru satura, dažādu domubiedru grupu un skaidrojošo vietņu informācijas murskuļos. Elīna Ivanova gan mūsu sarunas laikā smej, ka, salīdzinot ar citām medicīnas personām sociālajos tīklos, nav nekāda sociālo tīklu zvaigzne. Un pagaidām arī nealkst tāda būt. Dakterei Ivanovai, kā viņa pati sevi dēvē, būtiskākais ir izglītot jaunās māmiņas (jo tā lielākoties ir viņas auditorija) par svarīgiem bērnu veselības jautājumiem viņām saprotamā valodā, pamatojot ar ārstes zināšanām, kas iegūtas studiju laikā, kā arī teoriju, kas balstīta pētījumos. Un tā soli pa solītim, lai satrauktie vecāki pa vienam vien nekautrētos uzdot tiešus jautājumus arī saviem ārstiem.

Elīna jau kopš pašiem sava bloga "Veseliem bērniem" pirmsākumiem 2018. gada vasarā "Instagram" un "Facebook" ir uzsvērusi, ka ir diplomēta ārste, nevis praktizējoša. Ko tas nozīmē? Elīna, tāpat kā visi citi ārsti universitātē, pēc vairākus gadus ilgām mācībām ir tās pabeigusi un saņēmusi grādu, taču pēc tam neturpināja rezidentūru pašsaprotamu iemeslu dēļ – Elīnas ģimenē bija gaidāms ģimenes pieaugums. Šobrīd viņa ir pilna laika mamma diviem maziem ķipariem un ar vīru dzīvo Vācijā – kamēr sevi velta bērnu kopšanai, brīvā laika ir tik, cik ir, bet tas sievieti aizvedis līdz hobijam, kas palīdz viņai neierūsēt un bagātināt zināšanas par medicīnu, lai pēc tam, kad atgriezīsies darbā, būtu gatava pilnvērtīgi lēkt iekšā ārsta profesijā. Par to arī parunājām – kā Elīna nonākusi līdz jauno vecāku izglītošanai šādā formātā un ko tas viņai ir devis.

Lai nebūtu par spundi katrai mucai, sāka rakstīt pati

"Es esmu tāds cilvēks, man reizēm ir grūti paklusēt vai neizteikt savu viedokli, paiet garām, ja man liekas – nu kā tāds absurds vispār var būt?!" par sevi stāsta Elīna. Līdzīgi kā daudzas jaunās mammas un zinātkārie vecāki, kuriem gaidāms vai jau piedzimis bērniņš, arī Elīna aktīvi piedalījusies mammu čatiņos un jau latviešu folklorā pazīstamajā forumā sociālajos tīklos. Viņu urdījusi vēlme komentēt absurdas diskusijas un citu aplamos un medicīniski apšaubāmos ieteikumus, lai citiem atklātu "lielo pasaules patiesību". Elīna smejoties sevi salīdzina ar tiem ziņu portālu komentētājiem, kas teju pie katra raksta atstāj pa viedoklim, – nagi niezējuši argumentēt.

"Tad kādā brīdī sapratu, ka tas nav produktīvi – mēģināt būt par spundi visām mucām, varbūt jēgpilnāk būtu, ja man būtu sava platforma, kur varētu izteikties," stāsta Elīna. Vēlme dalīties zināšanās arī bija iemesls, kāpēc Elīna pievērsās plašākiem aprakstiem bloga formātā. Turklāt tā izrādījusies visai tukša niša – citus medicīnas nozares pārstāvjus šādi runājam par aktuālām veselības tēmām Elīna nemanīja. Mītiski panākumi sociālajos tīklos, kā tas ir ar influenceriem, Elīnai gan neesot prātā – viņai svarīgāk ir tas, ka ir sadzirdēta, jaunie vecāki kritiskāk izturas pret informāciju un citu padomiem, kā arī izvēlas ar bērnu doties pie ārsta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!