Foto: Shutterstock

Ievērojami audzis to skolēnu skaits, kas savu nākotni vēlas saistīt ar veselības aprūpi, liecina izglītības organizācijas "Junior Achievement Latvia" veiktā Latvijas skolēnu karjeras aptauja. Šajā nozarē vēlētos strādāt 17 procenti aptaujāto jauniešu un tā ierindojusies populārāko nozaru TOP 3 līdzās sociālajām zinībām, komerczinībām, tiesību un humanitārajām zinātnei, kā arī mākslai.

Pastiprināta skolēnu interese par profesijām veselības aprūpes nozarē vērojama arī tuvojoties "Ēnu dienai" – ēnu vietas veselības aprūpē aizpildās visātrāk. Liels skaits skolēnu piesakās ēnot anesteziologus, ķirurgus, rehabilitologus, ģenētiķus un anestēzijas māsas.

"Ēnot anesteziologu ir populārāk nekā valsts amatpersonas, piemēram, ministrus. Anesteziologs uz šo brīdi ir "Ēnu dienas" pieprasītākā profesija – jau pirmajā pieteikšanās dienā konkursā uz vienu šī speciālista ēnošanas vietu pieteicās 25 skolēni," atklāj "Junior Achievement Latvia" vadītājs Jānis Krievāns.

Skolēni ir pārdomājuši ne tikai savu nākotnes profesiju, bet arī prasības pret vēlamo atalgojumu. Aptaujā noskaidrots, ka vairums jauniešu jeb 58 proenti par atbilstošu sauc 500 – 800 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas. Savukārt 23 procenti par atbilstošu min 800 – 1000 eiro lielu algu un tikai septiņi procenti aptaujāto savā pirmajā darba vietā vēlētos saņemt mēnešalgu lielāku par 1000 eiro.

"Latvijai ir nākotne, jo mums ir ļoti gudri un mērķtiecīgi jaunieši. Domājot par savu karjeru, vairāk nekā puse jeb 57 procenti skolēnu norādījuši, ka vissvarīgākais pirmajā darba vietā tiem ir izaugsmes iespējas un profesionālo iemaņu attīstīšana. Atalgojumu par būtiskāko faktoru pirmās darba vietas izvēlē vien 14 procenti aptaujāto," stāsta Krievāns.

Karjeras izglītības programma "Ēnu diena" Latvijā šogad notiks 12. februārī. Vairāk informācijas par to lasi šajā rakstā.

"Junior Achievement Latvia" skolēnu karjeras aptauja tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 21. janvārim, aptaujājot 1790 9. – 12. klašu skolēnus visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!