Foto: DELFI

Saistībā ar Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli "Covid-19" izplatības dēļ, kā arī Rīgas Dzemdību nama (RDN) krīzes darba grupas pieņemto lēmumu darīt visu iespējamo, lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatīšanos dzemdību iestādē, pieņemts lēmums no piektdienas, 13. marta pulksten 8.30 pārtraukt pacientu apmeklējumus un neatļaut dzemdībās piedalīties pavadošajām personām (tai skaitā dzemdētājas partnerim, dūlai, mātei, draudzenei u.c.), portālu "Cālis" informē RDN pārstāvji. Līdzīgs lēmums pieņemts arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā.

Lēmums pieņemts balstoties uz Ministru kabineta norādījumiem ārstniecības iestādēs ierobežot trešo personu apmeklējumu. Pavadošajām personām, kas šobrīd jau atrodas Dzemdību namā, līdz pacientes izraksta brīdim būs jāievēro karantīnas situācijai pielāgoti iekšējās kārtības noteikumi.

Sūtījumu nodošana pacientēm tiks organizēta caur Dzemdību nama centrālo apsardzes posteni (A ieeja, vestibils). Īslaicīgs pacientes apmeklējums būs atļauts tikai izraksta dienā (līdz 15 minūtēm).

Tāpat Dzemdību namā ir izstrādāts rīcības plāns, kā organizēt aprūpi, pēc iespējas minimizējot pacientu savstarpējo saskarsmi. Ierobežojumu laikā Dzemdību namā atcelti arī visi publiskie pasākumi, tai skaitā "Ģimenes skolas" nodarbības un lekcijas.

Arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca sakarā ar valstī izsludināto ārkārtas stāvokli nenotiks ģimenes dzemdības un nebūs atļauta dūlas klātbūtne dzemdību procesā.

Tāpat no 13. marta slimnīcā ir liegta trešo personu atrašanās stacionāra nodaļās. Slimnīcas personāls iesaka neplānot tuvinieku apciemojumus, un tā vietā izvēlēties saziņu ar mobilā telefona palīdzību. Savukārt, ja kādu iemeslu dēļ neizdodas sazināties ar tuvinieku, cilvēki ir aicināti zvanīt uz Nodaļas tālruni, kuru iespējams atrast Stradiņu slimnīcas mājaslapā, sadaļā "Kontakti - Nodaļas".

Tiek lūgts cilvēkiem arī izvērtēt vajadzību tuviniekiem nodot paciņas. Slimnīcas paziņojumā minēts, ka slimnīcas darbinieki izvērtēs nodotā sūtījuma saturu un pacientam nodos tikai pirmās nepieciešamības lietas, ko nenodrošina slimnīca.

Ierobežojumi pieņemti, lai aizsargātu māmiņu un jaundzimušo veselību un dzīvību, kā arī atbalstītu vispārējos sabiedrības epidemioloģiskās drošības mērus.

Rīgas Dzemdību nams ir valstī lielākā palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde, kurā tiek pieņemtas ap 6000 dzemdību gadā, kas ir aptuveni trešdaļa no visām dzemdībām valstī. Dzemdību nama prioritāte ir pacientu drošība un veselība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!