Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas policija biežāk saņem izsaukumus saistībā ar vardarbību ģimenē. Arī Labklājības ministrijā (LM) un krīžu centrā "Skalbes" norāda – pašreizējā situācija ir auglīga zeme vardarbībai ģimenē – un aicina līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem arī pret vardarbību tepat aiz sienas. Palīdzība krīzes situācijās joprojām ir pieejama, bet, ja cietušais par notikušo nevar paziņot un to nedara arī kaimiņi, tā var būt neaizsniedzama.

Pieaug spriedze un vardarbības riski

LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa skaidro, ka pašlaik vēl nav pieejama pilnīga statistika par izmaiņām vardarbības pieaugumā pēc ārkārtējā stāvokļa izsludināšanas. Tomēr no sociālajiem dienestiem un sociālo pakalpojumu sniedzējiem ir saņemtas indikācijas par to, ka ierobežojumi un jaunie noteikumi rada jaunus vardarbības un ietekmējošo vielu lietošanas riskus. Proti, tie negatīvi ietekmē sabiedrības finansiālo stāvokli, kā arī psiholoģisko un emocionālo labsajūtu. Cilvēki vēršas atbildīgajās institūcijās ar jautājumiem par emocionālo vardarbību un iespējamo rīcību šādā situācijā. Tāpat novērots, ka vecāki paši konstatē, ka šajos apstākļos rodas sarežģījumi tikt galā ar pienākumu un atbildības slogu, arī bērni jūtas apmulsuši un piedzīvo dusmu izvirdumus.

"Krīzes centros ir mērens pieaugums, salīdzinot ar gada sākumu – nav straujš. Tādējādi visi krīzes centri turpina darbu un var uzņemt vēl vairāk klientu, ja būs nepieciešams," piebilst Ozoliņa.

Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" atbalsta tālruņa konsultants Raivo Vilcāns norāda, ka par vardarbības pieaugumu varētu liecināt arī tas, ka, lai arī kopējais zvanu skaits uz tālruni, kas paredzēts noziegumos cietušo konsultēšanai, nav būtiski mainījies, pieaudzis ir to zvanu skaits, kas saistīti ar piedzīvotu vardarbību, bet samazinājies citu zvanu skaits.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!