Foto: Shutterstock
Valstī un pasaulē valdošais satraukums un arī Latvijā izsludīnāta ārkārtējā situācija Covid-19 dēļ ir mudinājusi apskatīt vairākus tematus par to, kā efektīvāk vadīt darba dienas mājās, ko ievērot iepērkoties utt. Taču kāds temats ir atstāts novārtā – kas notiek ar alkohola patēriņu šajā laikā? Šī brīža situācija rāda, ka ne tikai oficiālo bezdarbnieku skaits strauji pieaug, bet arī taksometru šoferi, tālbraucēji u. c. paliek bez darba, kas nereti var izraisīt vēlmi ķerties pie alkohola glāzes.

Protams, ar alkoholismu saistītas problēmas var skart kā sievietes, tā vīriešus, turklāt alkohola patēriņš Latvijā no gada uz gadu tikai aug. Kā liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) publicētie dati, visās organizācijas valstīs 2016.gadā vidēji 3,7% pieaugušo bija atkarīgi no alkohola. Un izrādās, ka tieši vīriešiem šī problēma ir aktuālāka – kamēr vidēji 1,6% sieviešu ir atkarība no alkohola, atkarīgo vīriešu daļa sasniedz jau 6%. Dati liecina, ka atkarība visizplatītākā ir Latvijā, Ungārijā un Krievijā, kur alkoholu patērē vairāk nekā 9% pieaugušo. Šajās valstīs dzimumu atšķirības ir visai lielas – vīriešu, kas atkarīgi no alkohola, īpatsvars ir apmēram piecas reizes lielāks nekā sieviešu. Iepriekš jau rakstījām, ka Latvijā teju katrs piektais vīrietis ir atkarīgs.

Lai saprastu, vai un kā alkohola patēriņu un atkarības "barošanu" veicina šī brīža situācija, "Delfi" vērsās pie speciālistiem.

Emocionāls izaicinājums un dusmu izlāde

"Sociālās distancēšanās nepieciešamība šobrīd ir liels izaicinājums visiem. Tas ir īpaši bīstami tiem, kas savā ikdienā vai dzīves ritējumā ir izmantojuši vienveidīgus un neveselīgus veidus, kā atpūsties. Pie tiem pieder neaktīvs dzīvesveids un arī alkohola lietošana. Daudziem, paliekot bez darba vai strādājot mājās, var rasties vēlme kavēt brīvo laiku un mazināt psihoemocionālo stresu ar alkoholiskā dzēriena malku, bet jāatceras, ka ne visi zina vai ir padomājuši par atkarības attīstību veicinošiem riskiem un skaita devas, kuras varētu raksturot kā mazāk kaitīgas. Ja izolācija ir 2 nedēļas un ilgāk, tad pa šo laiku, regulāri lietojot alkoholu, var panākt neatgriezeniskas negatīvas izmaiņas organismā," norāda narkoloģe Ilze Maksima.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!