Foto: Shutterstock
2020. gada martā Latvijas iedzīvotāju ierastā dzīve tika sadalīta "pirms" un "pēc" – ļoti daudziem tuvākajā nākotnē būs jāsaskaras ar ienākumu samazināšanos. Neskatoties uz banku atbalstu, piemēram, kredītbrīvdienām, nauda būs nepieciešama, lai segtu procentu maksājumus, norēķinātos par komunālajiem pakalpojumiem un pārtiku veikalā. "Delfi" lūdza ekspertus dalīties padomos, kā tagad veidot ģimenes budžetu, lai izvairītos no strauja kritiena finanšu caurumā.

Ingus Bukšs šajā jomā ir īsts praktiķis. Balstoties uz savu pieredzi, viņš iemācījās plānot budžetu un par to itin bieži ir dalījies ar ieteikumiem tematiskajās lekcijās. No vienas puses, tagad pasaulē attīstās bezprecedenta situācija, no otras puses, par to, ka ekonomiskā krīze ir visai paredzama, eksperti brīdināja jau iepriekš. Lai kā arī nebūtu, pat ja nekas par to neliecinātu, cilvēkam vienmēr jābūt gatavam neparedzētām situācijām. Tagad, pēc Ingus domām, populārā frāze "Par vēlu dzert "Boržomi", kad nieres jau beigtas" ir atbilstoša – viss jādara savlaicīgi, neatliekot problēmas risināšanu līdz brīdim, kad tā jau pārvērtusies par katastrofu.

Tie, kuriem ir vismaz kaut kādi iekrājumi, tagad iegūs visvairāk – bremzēšanas ceļš un tas, cik sāpīgs būs kritiens, ja tas notiks, būs atkarīgs no iekrājumu apjoma. Savukārt tie, kuriem nav ne kapeikas pie dvēseles, var ātri nonākt uz bezdibeņa sliekšņa. "Nav universālas formulas, kā rīkoties šādā situācijā. Galvenais padoms ir, cik vien iespējams, izvairīties no jauniem parādiem. Stresa, panikas un vēlmes ātri atrisināt problēmu pārņemti cilvēki bieži aizņemas naudu. To darīt ir muļķīgi, jo nākotnē tas noteikti atspēlēsies," brīdina Ingus Bukšs.

Neviens nezina, cik ilgi turpināsies ārkārtējā situācija, cik ilga būs ekonomiskā krīze un kādas būs tās sekas, bet tev ir iespēja redzēt reālo situāciju un saprast, vai vari izvairīties no kritiena finanšu caurumā, bet, ja tas tomēr ir neizbēgams, saprast tā aptuveno lielumu, dziļumu un sākt domāt par iespējām, kā no tā izkļūt. "99% gadījumu cilvēki, detalizēti izstrādājot savu budžetu, ir pārsteigti par to, kā patiesībā izskatās viņu finansiālais stāvoklis. Tas ir kā uzkrāsot lūpas un acis, neskatoties spogulī, tad pieiet pie tā un būt patīkami pārsteigtai par skaisto iznākumu vai, domājot, ka viss ir kārtībā, ieraudzīt, cik viss ir slikti," salīdzinājumu sniedz Ingus Bukšs.

Agrāk vai vēlāk krīze beigsies, bet tas, cik veiksmīgi tu no tās izkļūsi un cik ātri iegūsi finansiālu spēku, būs atkarīgs no tavas rīcības šobrīd, laikā, kad jāiemācās izdzīvot, nevis šķērdēt līdzekļus. Tāpēc neatkarīgi no tā, kādā finanšu situācijā šobrīd esi, izstrādā ģimenes budžetu, tas būs jūsu spogulis. Šādu padomu kā vienu no pirmajiem sniedza arī visi "Delfi" aptaujātie Latvijas banku eksperti. Turpinājumā lasi ieteikumu apkopojumu par to, kā plānot budžetu krīzes laikā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!