Foto: Shutterstock
Marta beigās Tallinā kāda sieviete ar pozitīvu Covid-19 diagnozi laida pasaulē veselīgu jaundzimušo. Latvijā inficētas sievietes dzemdības vēl nav pieredzētas, tomēr dzemdību iestādes kam tādam ir gatavas. "Delfi plus" nolēma noskaidrot, kāda ir pašreizējā situācija un kas sagaida topošās māmiņas. Izrādās, viss nav tik vienkārši.

Anna (vārds mainīts – red.) gaida savu otro mazuli, kam pasaulē jānāk maijā. Kopā ar vīru bija plānojuši ģimenes dzemdības – uz to laiku topošajam tēvam būtu jāatgriežas no ilgstoša komandējuma. Taču dzīve ieviesa savas korekcijas. Pat ja vīram izdosies atgriezties, viņam būs jāievēro karantīna, savukārt Annai jādzemdē vienai un jārūpējas gan par jaundzimušo, gan vecāko bērnu – tagad jāsargā arī vecvecāki. "Tas nekas, svarīgākais, lai visi būtu veseli!" teic jaunā sieviete.

Gribēja ar vīru, bet nāksies tikt galā vienai


Anna bija plānojusi dzemdēt Jūrmalas slimnīcā – dzirdējusi atsauksmes, ka tur ir mierīgāk un komfortablāk. "Par laimi, laikus biju vienojusies," atzīst sieviete. "Forumā tagad raksta, ka tur visiem atsaka, ir pārāk daudz gribētāju. Atšķirībā no Rīgas tur vēl ir atļautas ģimenes dzemdības."

"Man paskaidroja, ka Bulduros ir šādi noteikumi: potenciālajiem vecākiem jābūt veseliem, viņi nav Covid-19 kontaktpersonas un neatrodas pašizolācijā. Slimnīcā ierodas ar to personu, kas piedalīsies dzemdībās, – vīru vai māti. Neviens vairs nevarēs atstāt slimnīcas telpas (pat ne līdz aptiekai) līdz brīdim, kad no nodaļas tiks izrakstīti kopā ar jaundzimušo. Loģika pavisam vienkārša: ja jau dzīvojat kopā, tad arī kopā slimojat vai esat veseli. Jebkura došanās ārpus telpām ir risks inficēties. Diemžēl mums šāda iespēja nebūs pieejama," stāsta Anna.

Sievietes grūtniecība tika uzraudzīta kādā Rīgas poliklīnikā, kur ir ļoti daudz apmeklētāju. Ginekoloģe strādāja bez sejas maskas un neievēroja distanci. Galu galā topošā māte nolēma vairs neapmeklēt poliklīniku, savas grūtniecības gaitas uzraudzīšanu līdz pat dzemdībām uzticot Bulduru speciālistiem.

Jūrmalā tiek stingri ievērota distancēšanās un aizsarglīdzekļu izmantošana: "Apsargs, kura seju sedza aizsargmaska, man lika aizpildīt dokumentu, kurā apliecinu, ka neesmu nekur bijusi, neesmu kontaktējusies ar iespējamiem vīrusa avotiem un jūtos labi. Nākamā vizīte tika noteikta pēc mēneša, piebilstot, ka pirms vizītes man zvanīs, lai noskaidrotu, vai tiešām tā ir nepieciešama – ja es jūtos labi, tad labāk lieku reizi nekur nestaigāt. Ļoti ceru, ka dzemdību dienā būs brīva vienvietīgā maksas palāta, jo parastajās palātās ir divas māmiņas.

Cenšos saglabāt mieru, tomēr šī situācija nav vienkārša. Man jau tāpat nav viegli pārvietoties, bet nu pievienojušies tik daudzi nezināmie – kā aizbraukšu, vai varēšu pati to izdarīt. Un, ja nē, tad kurš cits un kā? Kā tikšu galā vēlāk? Labi, ka šis nav pirmais mazulis, man jau ir pieredze..."

Par laimi, augli vīruss neskar


Ginekoloģe Nataļja Kalašņikova ar grūtniecēm strādā jau četrdesmit gadu un šajā laikā ir uzkrājusi milzu pieredzi. Tomēr arī viņai jaunā situācija ir nopietns izaicinājums: "Mans darbs ir būtiski mainījies. Īslaicīgi nepieņemu plānveida ginekoloģijas pacientes, izņemot akūtas sūdzības ar nosacījumu, ka pacientei nav bijis kontakts ar inficēto. Grūtnieču aprūpe savulaik tika ieviesta, lai samazinātu sieviešu mirstību, tādēļ nebūtu pareizi to atcelt pavisam. Pašlaik pieņemu tikai tās sievietes, kam nav Covid-19 simptomu un karantīnas."

Ārste norāda, ka savām pacientēm māca patstāvīgi kontrolēt savu un mazuļa stāvokli, lai nebūtu lieku reizi jādodas uz pieņemšanu. "Tagad varam arī attālināti konsultēt un uzrakstīt nosūtījumu analīzēm, izmantojot pierakstu sistēmu "Piearsta.lv". Grūtniecības otrajā un trešajā trimestrī ir vēlama vizuālā kontrole reizi mēnesī, arī to var izdarīt videozvana laikā," skaidro ginekoloģe.

Lai mazinātu inficēšanās risku, ārste praksē strādā viena – bez administratora un medmāsas. Pieraksts tiek plānots tā, lai pacientes nesatiktos, obligāta prasība – noskaidrot, vai sieviete nav inficējusies un nav pašizolācijā. Pretējā gadījumā viņu pieņemt nedrīkst. Sievietei jāpaliek mājās, jāiegādājas ierīce spiediena mērīšanai un jākontrolē sevi pašai. Ja parādās kādas sūdzības, jāvēršas pie ģimenes ārsta. "Man nav tiesību pakļaut riskam savus kolēģus un citas grūtnieces," norāda daktere Kalašņikova, piebilstot, ka pagaidām tādu gadījumu nav bijis.

Pasaulē infektologi grūtniecēm iesaka valkāt sejas aizsargmaskas it visur, kur ir citi cilvēki, tostarp ārsta kabinetā, skaidro ginekoloģe. "Pacientēm stāstu, ka parastā maska aizsargā par 26–30 procentiem, bet, ja mēs abas būsim maskās, tie būs jau gandrīz 60 procenti." Kalašņikova uzsver, ka, ieviešot jaunus noteikumus par aizsarglīdzekļiem, valsts nekādi nepalīdzēs privātpraksēm: "Agrāk maskas pie medicīnas preču vairumtirgotājiem bija brīvi pieejamas. Tagad tās var atrast ar grūtībām, ar vienreiz lietojamiem aizsardzības līdzekļiem situācija ir tikpat sarežģīta."

Līdz šim daktere Kalašņikova vienmēr bijusi par ģimenes dzemdībām, jo pārim šādā svarīgā dzīves brīdī jābūt kopā. Tomēr tagad arī viņa atbalsta Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas nostāju, ka dzemdību iestādes personāla drošības labad sievietei jādzemdē vienai: jo vairāk personu dzemdību telpā, jo grūtāk ievērot distanci, attiecīgi – lielāka iespēja inficēties gan dzemdētājai, gan personālam.

Kā stāsta Kalašņikova, pašlaik ir 26 ķīniešu mediķu aprakstīti dzemdību gadījumi, kuros sievietes bijušas inficētas ar Covid-19. Nevienā gadījumā jaundzimušais nebija inficēts – vīrusa klātbūtne netika atrasta arī placentā un uz tās virsmas. "Šī ir ļoti laba ziņa. Tātad mātes šūnas ir robeža – vīrusam auglis neinteresē."

Ārste piebilst, ka vairumam pacienšu ir paaugstinājies satraukuma līmenis, tomēr liela daļa bažas neizrāda: "Domāju, ka pēc epidēmijas pirmajā laikā jaundzimušo skaits samazināsies. Ja man jautātu, vai tagad vajadzētu plānot mazuli, es ieteiktu nogaidīt. Par laimi, mums ir iespēja izvēlēties un nozīmēt kontracepcijas līdzekļus attālināti. Tomēr skaidrs, ka dzīvi nevar atlikt – ja sievietei ir vairāk nekā 35, viņa nevar atļauties plānus par mazuli atlikt par gadu vai diviem... Un tad es darīšu visu iespējamo, lai palīdzētu."

Vīrs dzemdībās – tikai virtuāli

Rīgas Dzemdību nams (RDN) ir lielākā dzemdību palīdzības iestāde Latvijā – te pasaulē nāk katrs trešais jaundzimušais. Beidzamajos gados tie ir vidēji seši tūkstoši mazuļu gadā jeb ap 500 mēnesī. Šogad martā šis skaitlis samazinājās līdz 401. RDN valdes priekšsēdētāja Santa Markova "Delfi plus" skaidro, ka daudzi topošie vecāki nevēlējās atteikties no domas par ģimenes dzemdībām un aptuveni piektdaļa RDN klientu izvēlējās citas dzemdību iestādes, kur ierobežojumi nav tik strikti.

Kā tagad notiek? Dzemdētājas nestaigā pa gaiteņiem, visas atrodas palātās, pastāstīja kāda RDN dzemdību speciāliste. "Cenšamies izvietot pacientes pa vienai vai arī trīsvietīgajā palātā – divas pacientes, kas ir norobežotas. Nemitīgi mazgājam rokas, visur ir dezinfekcijas līdzekļi, viss tiek apstrādāts, sanitāri strādā bez pārtraukuma. Vienā maiņā var piedzimt 15 mazuļi, bet tev ir tikai divas rokas. Paši esam aizsargtērpā – maska, brilles, cimdi un vienreiz lietojamie uzsvārči. Sākumā darbs šādā "tērpā" radīja lielu diskomfortu, bet tagad jau esam pieraduši. Jā, maiņas beigās sejā ir nezūdoši iespiedumi, āda iekaist, taču tā ir niecīga cena, kas jāmaksā par māmiņas, mazuļa un personāla dzīvību. Tāda sajūta, ka esi atbildīgs par visas Latvijas nākotni."

Kādēļ tik strikti? RDN valdes priekšsēdētāja Santa Markova pastāstīja, ka RDN un Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Dzemdību nodaļa bija pirmās medicīnas iestādes, kas uzreiz pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas ieviesa striktus ierobežojumus. Šīs ir vienīgās medicīnas iestādes, kas var sniegt augstākā perinatālā aprūpes līmeņa pakalpojumus augsta riska dzemdētājām un jaundzimušajiem, tajā skaitā sniegt palīdzību agrīnu priekšlaicīgu dzemdību un dziļi neiznēsātu jaundzimušo aprūpē, tādēļ ir ļoti būtiski saglabāt šo iestāžu spēju darboties.

Kādi ierobežojumi? Viens no ierobežojumiem – aizliegums trešajām personām (vīram, draudzenei, dūlai u. c.) atrasties dzemdību iestādē. Pacientes nedrīkst apmeklēt arī pēcdzemdību periodā – iespējams atstāt sūtījumus. Ārkārtējās situācijas laikā ambulatorajā nodaļā grūtnieces drīkst ierasties tikai pēc iepriekšēja pieraksta un bez pavadošās personas. Nodaļā tiek sniegti arī jaundzimušo vakcinācijas pakalpojumi un prenatālā diagnostika. Pirms vizītes pacientei jāaizpilda apliecinājums, ka viņai vai viņas tuviniekiem nav konstatēts Covid-19 un nav noteikta pašizolācija. Pie ieejas visiem tiek mērīta temperatūra un izsniegtas ķirurģiskās maskas.

Personāls strādā individuālajos aizsardzības līdzekļos atbilstoši protokolam. Visā RDN izvietoti dezinfekcijas līdzekļi, kas pieejami arī pacientēm. "Ļoti stingri sekojam sociālās distancēšanās ievērošanai, cik vien tas ir iespējams. Situācijās, kad distanci ievērot nav iespējams, ķirurģisko masku izsniedzam arī pacientei," skaidro Markova.

Kā notiek grūtnieču uzņemšana? "Šajā laikā saņemam daudz raižpilnu jautājumu – kā māmiņas vienas pašas tiks galā dzemdībās un pēcdzemdību laikā (un šos jautājumus bieži uzdod tēti)?" stāsta Santa Markova. "Pusmēnesis ierobežojumu režīmā ir pierādījis, ka māmiņas turas dūšīgi un ir mobilizējušās tam, ka partneru atbalstu var saņemt tikai virtuāli. Arī dzemdību laikā māmiņām nav liegts ar viedierīču palīdzību kontaktēties ar otru pusīti."

Ierobežojumu laikā pārtrauktas arī klātienes lekcijas un nodarbības grūtniecēm, tās aizstāj komunikācija RDN "Facebook" lapā. Izveidota speciāla adrese jautajums@rdn.lv, uz kuru rakstot māmiņas var uzdot jautājumus, savukārt vecmātes atbild rakstiski vai video formātā. Darba dienās no pulksten 9 līdz 15 topošajām māmiņām pieejamas attālinātas konsultācijas pa tālruni 67011232. Grūtnieču pieņemšana klātienē notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta ik dienu no pulksten 8 līdz 15.

Vai dzemdētājas tiek testētas uz Covid-19? Tallinas dzemdību namā pēc pirmajām dzemdībām, kurās Covid-19 paciente laida pasaulē mazuli, tiek testētas visas sievietes, kuras ieradušās dzemdēt. Lielākajā Stokholmas ārstniecības iestādē – Karolinas slimnīcā – analīzes tika ņemtas visām dzemdētājām. No 320 topošajām māmiņām septiņi procenti sieviešu bija inficēti ar jauno koronavīrusu. Sarunā ar "Delfi plus" Santa Markova pastāstīja, ka Rīgā testēšana uz Covid-19 notiek saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām – valsts šo procedūru apmaksā tikai noteiktām riska kategorijām. Medicīnas personālam analīzes veic tikai pamatotu aizdomu gadījumā – ja ir augšējo elpceļu akūtas saslimšanas simptomi, bijis kontakts ar inficētu personu. Kā rutīnas pārbaude šī testēšana pašlaik nav pieejama.

Kā dzemdēt ar Covid-19? Pacientu plūsma tiek strikti dalīta: paredzētas atsevišķas telpas dzemdībām un pēcdzemdību aprūpei pacientēm ar Covid-19 un sievietēm, kas ir pašizolācijā. Pacientes, kam noteikta pašizolācija, saņem tādu pašu aprūpi, kāda paredzēta apstiprinātas diagnozes gadījumā. "Esam gatavi sniegt kvalificētu palīdzību arī Covid-19 inficētām personām. Ir izstrādāti speciāli aprūpes protokoli visdažādākajām klīniskajām situācijām, aprīkotas speciālas telpas, nodrošināti individuālie aizsardzības līdzekļi un personāls. Jāpiebilst, ka saskaņā ar noteikto hospitalizācijas plānu Covid-19 pacientes ar smagu slimības gaitu tiks hospitalizētas uz PSKUS," skaidro Markova.

Vai Covid-19 ir bīstams grūtniecei? "Līdzšinējie novērojumi rāda, ka slimība grūtniecēm nenorit smagāk kā pārējiem pieaugušajiem. Vienlaikus jāņem vērā imūnās sistēmas īpatnības grūtniecības laikā, kas kopumā grūtnieci padara uzņēmīgāku pret dažādām infekcijām un komplikācijām. Pašreiz nav datu, ka Covid-19 caur placentu un asinsriti grūtniecības laikā vai dzemdībās varētu inficēt augli un izraisīt sarežģījumus bērnam. Infekcija galvenokārt izplatās gaisa pilienu veidā, pacienta deguna un mutes sekrētam nonākot vesela cilvēka gļotādā." Mazulis var inficēties ar siekalām un deguna sekrētu, kā arī saskarsmē ar vīrusa inficētām virsmām.

Mamma, kam ir Covid-19, un jaundzimušais. Rīcības shēma:

  • Ja mammai ir viegli simptomi, bet bērns vesels, jaundzimušais tiek novietots vienā telpā ar māti, viņa varēs mazuli zīdīt. Lai samazinātu inficēšanās risku, mātei stingri jāievēro higiēnas nosacījumi: pirms kontakta vienmēr jāmazgā rokas, mazuļa aprūpe un zīdīšana – tikai ar aizsargmasku, jāatturas no cieša kontakta ar mazuli (piemēram, skūpstīšanas), bieži jāvēdina telpa un jādezinficē virsmas.
  • Ja mammai ir smagi infekcijas simptomi (augsta temperatūra, klepus, elpas trūkums), jaundzimušais tiek izolēts, aprūpe notiek citā telpā, bērns tiek barots ar atslauktu mātes pienu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!