Foto: Shutterstock

Par laika periodu, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību (no šī gada 12. marta līdz 9. jūnijam), personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem, bērna kopšanas pabalsta apmērs ir 171 eiro (līdz šim – 42,69 eiro) mēnesī, informē Labklājības ministrijā (LM). Vienlaikus pieņemts arī lēmums izmaksāt vienreizēju piemaksu 150 eiro apmērā personām, kurām šajā periodā ir tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

Kā ziņots iepriekš, LM bija sagatavojusi priekšlikumus iesniegšanai finanšu ministra darba grupā un nu grozījumi pabalsta apmērā pieņemti oficiāli.

"Esmu gandarīta par valdības atbalstu Labklājības ministrijas piedāvājumam celt bērnu kopšanas pabalstu par bērniem no pusotra līdz divu gadu vecumam. Ņemot vērā, ka bērni šobrīd neapmeklē skolas, arī ārstniecības pakalpojumu pieejamība ir ierobežota un dienas centri nestrādā, vecākiem ir daudz lielāka slodze un pieaug izdevumi. Ņemot vērā jau citas līdz šim pieņemtās iniciatīvas, šis ir kārtējais solis, lai krīzes situācijā iedzīvotājiem palīdzētu," pēc lēmuma pieņemšanas teica labklājības ministre Ramona Petraviča.

Bērna kopšanas pabalsta apmērs mēnesī tiek paaugstināts no 42,69 eiro uz 171 eiro arī tām personām, kuras kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem.

Minēto paredz ceturtdien, 14. maijā, valdības sēdē pieņemtie grozījumi 2009. gada 22. decembra Ministru kabineta noteikumos par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās pabalstu noteiktajā apmērā un neizmaksāto starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 2020. gada 30. jūnijam.

Personas, kas aprūpē bērnu invalīdu, saņems vienreizēju 150 eiro pabalstu

Par laiku, kamēr visā valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija, personām, kurām šajā periodā ir tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti, tiks izmaksāta vienreizēja piemaksa 150 eiro apmērā.

Šāds lēmums pieņemts, lai sniegtu papildu finansiālo atbalstu ģimenēm, kuras audzina bērnu ar invaliditāti, laikā, kad visā valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ sakarā ar Covid-19 izplatību ir noteikti vairāki valsts līmeņa ierobežojumi, tostarp slēgtas izglītības iestādes, dienas aprūpes centri, kā arī ir ierobežota ārstniecības pakalpojumu pieejamība.

"Covid-19 pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ slodze pieaugusi visiem vecākiem. Tomēr bērniem ar invaliditāti dažkārt pieaugušā klātbūtne ir nepieciešama nemitīgi, līdz ar to tas ir papildu finansiālais, emocionālais un sociālais slogs. Valdības apstiprinātais 150 eiro atbalsts šīm ģimenēm palīdzēs krīzi pārvarēt," uzsver labklājības ministre.

Vienreizējās piemaksas izmaksu paredz otrdien, 12. maijā, valdības sēdē pieņemtais grozījums noteikumos par ģimenes valsts pabalstu un piemaksām pie ģimenes valsts pabalsta.

Tiesības uz vienreizējo piemaksu ir arī personām, kuru bērni ar invaliditāti ārkārtējās situācijas laikā jau ir sasnieguši vai sasniegs pilngadību.

Vienreizējās piemaksas izmaksu nodrošinās VSAA, izmaksājot to līdz 30. jūnijam uz tās personas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontu, uz kuru tiek vai tika izmaksāta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!