Foto: Shutterstock
Latvijā skaistumkonkursu kultūra nav sveša. Konkurss "Miss Rīga" reiz bija nacionāla mēroga notikums, kura tiešraidēm sekoja līdzi gandrīz visi. Šodien skaistumkaralieņu kronēšana kļuvusi mazāk populāra, taču joprojām netrūkst interesentu, kas iesaistās krāšņajā notikumā, par spīti kaitnieciskajām sekām, ko tas var radīt.

Skaidru ziņu par to, kad pasaulē noticis pirmais skaistumkonkurss, īsti nav, taču tiek pieņemts, ka tas noticis 1888. gadā Spā, nelielā Beļģijas pilsētā. Togad vietējie laikraksti paziņoja, ka meklē "skaistāko meiteni uz planētas", kuru izvēlēsies nākamajā rudenī. Meitenēm lūdza iesūtīt fotogrāfijas, kas tolaik vēl bija salīdzinoši jauna tehnoloģija, un uzrakstīt nelielu aprakstu par sevi. Konkurss izrādījās visai populārs – tam pieteicās vairāk nekā 350 dalībnieču. Pēc tam žūrija, kurā galvenokārt bija vīrieši, izvēlējās 21 finālisti, kas piedalījās konkursā, raksta "History Channel".

Par "skaistāko meiteni uz planētas" kronēja astoņpadsmit gadus vecu kreolu meiteni no Gvadelupas. Viņu apbalvoja ar 5000 franku balvu, kā arī pagodinājumu parādīties uz franču žurnāla "L'Illustration" vāka. Nav zināms, kas ar meiteni notika vēlāk, taču skaistumkaralienes koncepts kļuva ļoti populārs. Mūsdienās notiek gan pieaugušo, gan tīņu, gan arī bērnu skaistumkonkursi. Lielākie no tiem – "Miss World", "Miss Universe", "Miss International" un "Miss Earth".

Taču ir skaidrs, ka jau senāk tas, ko šodien sauc par skaistumkonkursu, kaut kādā formā pastāvēja. Piemēram, senajā Trojā tas bija kā izklaides pasākums, kurā žūrija, kurā bija mākslinieki, filozofi, dzejnieki un pat cīkstoņi, lēma, kurai dalībniecei piešķirt uzvaru. Savukārt Osmaņu impērijā valdnieki izklaidēja sevi ar šādiem konkursiem, lai izvēlētos skaistāko sievu harēmā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!