Foto: DELFI

"Dizains ir visu laiku mums klātesošs," stāsta grafiskā dizainere, pasniedzēja, bērnu grāmatas "Gribu būt dizainers" autore un mamma Daina Gāga-Ēķe sarunā podkāstā "Ļauj viņai runāt!". Dainas dzīvi šobrīd dizains apvij pavisam citādi nekā iepriekš – pašizolācijas laiks ļāvis dizainerei nodoties visai neparastai avantūrai, kurā viņa metusies iekšā ar savu bērnu palīdzību, proti, viņa vada bērnu raidījumu. Par to, kāpēc par dizainu bērniem ir jāstāsta jau no mazotnes, kā vēlmi būt radošam var noslāpēt bērna apkārtne, kā arī dizaina nozīmi savā dzīvē stāsta pati Daina.

Daina Gāga-Ēķe vairākus gadus ir Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Latvijas Kultūras koledžas (LKK) Dizaina un modes virziena vadītāja, pēc izglītības ne tikai mākslas un kultūras vēstures skolotāja, kā arī grafiskā dizainere. Pērn iznāca viņas pirmā grāmata bērniem – "Gribu būt dizainers". Tajā Daina atraktīvā un košā veidā bērniem stāsta par dizainera profesijas dažādajām šķautnēm un to, ko tad dizainers īsti dara, bet pavisam nesen "Shortcut" platformā pirmizrādi piedzīvoja bērnu raidījums "Mazo ģēniju akadēmija", kura vadītāja ir Daina, bet režisore – Dainas meita Felicita. Tas ir vēl viens radošais Dainas projekts, kā par interesanto dizainera profesiju un mākslu stāstīt maziem bērniem ar leļļu palīdzību.

Pilnu sarunu vari noklausīties podkāstā "Ļauj viņai runāt!" šeit, kā arī straumēšanas vietnēs "Spotify", "Podbean", "Apple Podcasts" un "Google Podcasts".

Bērni nezina, kas īsti ir dizains, ja to nemāca

Aizvien vairāk bērniem stāstīt par to, kas tad īsti ir dizains, rosinājusi apjausma, ka bērni nemaz īsti nezina, kas ir dizains. Krēsls, uz kura sēžam, apģērbs, piena paka veikalā vai mīļākās šokolādes tāfelītes papīriņš – visu to ir veidojuši dizaineri, lai mēs katru lietu atpazītu. "Tad, kad ar savu grāmatiņu braucu uz skolām un runāju ar bērniem, redzu, ka viņus tas ļoti interesē, bet viņi nezina, piemēram, kas ir interjera dizains, viņiem liekas, ka tas ir intervēšanas dizains, kad tu kādu intervē vai tamlīdzīgi," smejot stāsta Daina. Pēc tam, kad Daina bērniem pastāsta, ka aiz katras piena pakas ir dizainers, viņi ir izbrīnīti un pārsteigti, kas tālāk mudina padomāt un iesaistīties uzdevumos, lai vēl vairāk uzzinātu par dizainu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!