Foto: Shutterstock
Ar traukiem saistīts daudz ticējumu. Daži sola veiksmi un labklājību, bet citi brīdina par drīzām pārmaiņām dzīvē – ne vienmēr pozitīvām. Ja jūsmājās nemitīgi regulāri plīst vai ieplaisā šķīvji un tasītes, iespējams, ir laiks piebremzēt, pārskatīt savus plānus, mainīt kādu pieņemto lēmumu vai arī pavisam vienkārši – jābūt maķenīt uzmanīgākiem, raksta portāla "Dailyhoro" autori, kas apkopojuši izplatītākos ticējumus par traukiem.

Ēst no viena šķīvja

Ēst no viena šķīvja nav laba doma, ticējums vēsta, ka drīz sekos strīds. Vēl kādā ticējumā teikts, ka ēšana no viena šķīvja otram ēdājam var atklāt tavas slēptākās domas un nolūkus. Kopējus traukus ēšanai nevajadzētu izmantot arī tādēļ, ka pastāv iespēja enerģētiski ietekmēt citam citu.

Trauku mazgāšana

Ciemiņi traukus nemazgā! Sendienās tika uzskatīts, ka, mazgājot traukus, ciemiņi aizskalo ģimenes laimi un labklājību. Svešu trauku mazgāšana var provocēt negatīvās enerģijas pieplūdumu tam, kurš uzprasījies palīdzēt. Izņēmums varētu būt attāli radi vai viesi, kas mājā bieži ciemojas. Šādā gadījumā ir droši uzticēt viņiem trauku mazgāšanu.

Viesojoties vecāku mājā, nebaidies viņiem palīdzēt ar trauku mazgāšanu – šis darbiņš palīdzēs stiprināt dzimtas saikni.

Ticējums vēsta, ka, jaunai meitai ciemos mazgājot svešus traukus, viņa drīz izies pie vīra. Bet, ja ciemiņš nomazgā rokas virs netīru šķīvju grēdas izlietnē, saimniekiem jāgatavojas nepatīkamām vēstīm un ģimenes ķildai.

Ja viesis nepiedāvā palīdzēt trauku mazgāšanā, tava māja ir godam pasargāta no negatīvās enerģijas.

Saimniece, kas mazgā traukus pirms rītausmas, mājai piesaista turību un labklājību. Trauku mazgāšana pirms naktsmiera palīdz atbrīvoties no sliktām domām un negatīvām emocijām.
Tomēr pastāv arī cits ticējums, kas neļauj mazgāt traukus naktī, lai nepiesaistītu ikdienai ķildas un naudas problēmas.

Agrā rītā nomazgāti trauki visai ģimenei sola stipru veselību.

Sasisti trauki

Ja dzimšanas dienā gadījies saplēst šķīvi, nākamais gads būs ļoti laimīgs, veiksmes un priecīgu ziņu pārbagāts.

Baznīcas svētkos saplīsis šķīvis visai ģimenei nes labklājību.

Ja neprecētai meitai nejauši saplīst šķīvis, viņa drīzumā var gaidīt aicinājumu uz romantisku tikšanos. Neprecēts puisis, kam gadījies sasist šķīvi, var cerēt uz virzīšanos pa karjeras kāpnēm.

Ja trauks bez iemesla ieplaisā, māja mēģina atbrīvoties no uzkrātā negatīvisma.

Precētai sievai saplēsts šķīvis ir brīdinājums par konfliktu ar laulāto. Ja precētam vīram gadījies sadauzīt šķīvi, viņam jāgatavojas nepatikšanām darbā.

Gados vecākiem ļaudīm saplēsti trauki vēsta par lielākiem izdevumiem.

Ciemos saplēsts trauks neveiklajam viesim laimi nenesīs, jo līdz ar to viņš sev līdzi paķers nama saimnieku slikto enerģiju.

Pirmdienā saplēsts šķīvis sola veiksmi tuvākajās septiņās dienās. Otrdienā saplēsts šķīvis – gaidi interesantus jaunumus un peļņu. Trešdiena – nepatikšanas un konflikti darba vidē. Ceturtdien sasists trauks provocēs virkni sīku likstu. Neuzmanīga apiešanās ar traukiem piektdienā norāda uz to, ka tavā mājsaimniecībā viss ir kārtībā. Ja ķibele gadījusies sestdienā, tuvākajās dienās gaidāmi viesi. Svētdienā sasists šķīvis vēsta par mieru un saticību ģimenē.

Uz grīdas saplīsusi krūzīte ziņo par labām vēstīm, bet, ja tā sasitusies pret galdu vai citu mēbeli, gatavojies meklēt glābiņu no skauģu uzplūdiem.

Sasista apakštasīte sola drīzu un patīkamu tikšanos ar sen neredzētiem ļaudīm. Ja saplīsis stikla trauks, gaidāmas patīkamas raizes un drīzas svinības kuplā pulkā.

Sasista tējkanna? Gaidi drīzu tikšanos ar attāliem radiem, kas negaidīti klauvēs uz sliekšņa!

Guļamistabā saplēsti trauki? Iespējamas problēmas ar veselību.

Netīri trauki


Ja mājas saimniekiem gaidāmas nepatīkamas vēstis, uz šķīvjiem var parādīties tumši plankumi.

Dīvainas, iepriekš nepamanītas, zīmes uz traukiem var kalpot kā brīdinājums par to, ka tu neesi godīgs.

Ja neprecēta meita nolaiza šķīvi, vīrs būs gados vecāks plikpauris. Savukārt puišiem šis ticējums vēsta, ka liktenīgā būs ne pārāk glīta jaunuve ar nelāgu raksturu. Taču, ja šķīvi nolaizījis mazulis, mājās jāgaida patīkami jaunumi.

Ja mājās ir daudz netīru trauku, var gaidīt drīzu saslimšanu un materiālo līdzekļu aizplūšanu.

Atstāt netīros traukus uz nakti – dot auglīgu augsni nevalodām.

Ticējums vēsta – ja netīrus traukus atstāj zem gultas, tad gulētājam būs ļaunas domas un slikta pašsajūta.

Trauku dāvināšana

Māņticīgi ļaudis sargās dāvināt šķīvjus, jo uzskata, ka šāda dāvana nesīs nepatikšanas gan dāvinātājam, gan tās saņēmējam. Taču, ja dāvināmais trauks tiek pildīts ar augļiem, nepatikšanu iespēja mazinās.

Vecgada vakarā dāvināts šķīvis sev līdzi nes bezrūpīgu un finansiāli stabilu jauno gadu.
Sālsmaizē drīkst dāvināt trauku komplektu – tas ģimenei nesīs labklājību. Ne velti senāk jaunlaulātajiem dāvināja servīzes, lai viņi ašāk nostātos uz savām kājām un varētu paši vadīt savu saimniecību.

Dzimšanas dienā dāvāts porcelāna šķīvis dāvanas saņēmējam sola mantas vairošanos.
Dāvināti kastroļi un pannas sev līdzi nes problēmas attiecībās ar vecākiem un drīzas slimības.
Naži, dakšas, karotes kā dāvana – milzu nepatikšanas!
Ticējumi vēsta, ka dāvāts porcelāns nes materiālo labklājību, savukārt kristāls sola drīzas pārmaiņas uz labu.

Sveši trauki mājās


Svešs šķīvis mājās var sev līdzi nest naudas grūtības, tādēļ to pēc iespējas ātrāk jāatdod īpašniekam. Der atcerēties, ka netīrs un tukšs šķīvis tev nesīs negatīvo, tādēļ, atdod īpašniekam nomazgātu trauku, piepildot to ar saldumiem vai augļiem.

Ja esi nozadzis svešu šķīvi, tad zādzība drīz sagaidāma arī tavā mājā.

Ja mājās parādījusies sveša glāze, kādam no tuviniekiem ir problēmas ar alkoholu.

Ieplaisājuši trauki

Ieplaisājusi krūze vēsta par krāpšanu privātajā dzīvē un nodevību darbā. Saliekti galda piederumi? Gaidāmi drīzi ķīviņi ar radiniekiem.

Jauni trauki

Jaunu trauku mazgāšana nes veiksmi un panākumus. Jaunus traukus pirms lietošanas jānomazgā, lai notīrītu visu negatīvo enerģiju.

Mūsu senči mēdza jaunos traukus nokaisīt ar sāli, tādā veidā mājai piesaistot veiksmi. Lai piesaistītu pārticību un paēdušu ikdienu, traukā bēra arī cukuru.

Jaunus traukus neliek uzreiz galdā, lai nepiesauktu nelaimi.

Neatkarīgi no tā, vai ticat, vai nē, centieties mājās neglabāt svešus traukus, kā arī izmetiet ieplaisājušas vai sabojātas lietas un rīkos – kaut banālas drošības dēļ. Plaisās var uzkrāties un vairoties dažādas nelāgas baktērijas, kas negatīvi ietekmēs pašsajūtu. Turklāt ar šādiem traukiem itin mierīgi var savainoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!