Privātmāja vai plašs dzīvoklis, kurā uzaudzināt bērnus un vēlāk lolot mazbērnus, noteikti ir ļoti daudzu jauno un, iespējams, ne tikai jauno ģimeņu sapnis. Diemžēl ar apcerīgu runāšanos un bagātu iztēli vien būs par maz, lai ieceri realizētu. Nepieciešami aprēķini un rūpīga plānošana. Bet ienākumu analīze un līdzekļu apjoms bankas kontā nereti liek saprast – bez hipotekārā kredīta vēl daudzus gadus nāksies īrēt vai dzīvot nedaudz šaurāk nekā gribētos.

Ja mitekli plānots iegādāt ar bankas atbalstu, jāņem vērā – vajadzēs pierādīt, ka būsiet lieliski kredītņēmēji, kas pildīs saistības un kam hipotekārais kredīts nenozīmēs milzu mokas visas dzīves garumā. Pirmā iemaksa ir tikai viens no daudzajiem jautājumiem, ko vērtēs banka. Jā, nozīmīgs būs arī bērnu skaits, kā arī tas, vai ģimenē pieteicies vēl kāds pēcnācējs. Tiesa, grūtniecības slēpšana nepalīdzēs ātrāk un vienkāršāk iegūt aizdevumu, kā arī pirmās iemaksas neesamība var izrādīties mazāk būtiska nekā regulāra aizmāršība, apmaksājot kādu no ikdienas rēķiniem.

Uzkrājumi – klupšanas akmens daudzām ģimenēm

Ja sapni par ģimenes ligzdiņu plānots pārvērst realitātē, ļoti būtisks ir jautājums par to, ar ko sākt, ja skaidri zināms – bez kredītiestāžu iesaistes neiztikt. "Pilnīgi noteikti ģimenei, kura plāno iegādāties mājokli, varētu ieteikt veidot uzkrājumus, lai tos varētu izmantot kā pirmo iemaksu. Tieši uzkrājumu trūkums pirmajai iemaksai ir lielākais šķērslis, kas rodas laikā, kad ģimenes cenšas iegādāties mājokli," stāsta "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis.

Viņš skaidro, ka uzkrājumu veidošana parādīs bankai, ka spējat atlikt daļu ienākumu noteiktam mērķim – ja ģimene var veidot uzkrājumus, varēs veikt arī kredīta maksājumus. Tas ir svarīgi arī pašiem, jo palīdz saprast, vai patiešām spējat atlicināt noteiktu summu kredīta maksājumu segšanai. Speciālists uzsver, ka uzkrājumu neesamība ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc ģimenēm nākas atlikt ieceri par jaunu mājokli.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!