Foto: Shutterstock

Pagājušais mācību gads bija milzu izaicinājums itin visiem – gan skolēniem, gan izglītības iestādēm, vecākiem, nozari uzraugošajām amatpersonām –, jo marta vidū Covid-19 straujās izplatības dēļ nācās pāriet uz pilnībā attālinātu mācību režīmu. Sākums bija grūts, taču tad jau visas puses labāk vai sliktāk situācijai pielāgojās, un mācību gads tika noslēgts, kā ierasts, maija beigās. Tagad, kad līdz jaunā mācību gada sākumam atlikušas vien nepilnas divas nedēļas, joprojām neskaidrību ir gana daudz.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi trīs dažādus variantus, kā varētu īstenot mācību procesu, arī valdība regulāri papildina un maina ieteicamos drošības pasākumus, ņemot vēra epidemioloģisko situāciju, taču skolas ir bažīgas – pārāk daudz nezināmā, pārāk daudz riska faktoru. Kā būs, to paredzēt nevar neviens... Neskaidrības par jaunā mācību gada uzsākšanu joprojām ir daudzām Rīgas skolām. Lēmumi tikšot pieņemti šīs nedēļas beigās, bet pirmdien, 24. augustā, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments rīkos īpašu preses konferenci, kurā informēs par galvaspilsētas izglītības iestāžu gatavību jaunajam mācību gadam. Arī citviet Latvijā skolu vadītāji telefona sarunās izklausījās stresa pilni. Satraukumu raisa ne vien mācību organizēšana klātienē vai daļēji attālināti, bet ēdināšanas nodrošināšana, kā arī skolotāju drošība un veselība, strādājot neprognozējamos apstākļos.

Ādažu vidusskolas direktors Česlavs Batņa stāsta, ka skolā ir izstrādāta sava kārtība par mācību darba organizēšanu, kas vēl jāapstiprina skolas padomē, taču jau tagad ir skaidrs, ka izglītības iestāde strādās pēc B modeļa.

B modelis jeb jauktais modelis paredz daļēji attālinātas mācības, ja skola nevar nodrošināt visu epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu. Šādā gadījumā mācības norisinātos gan izglītības iestādes telpās, gan attālināti. Izņēmums ir 1.–6. klase, kur mācības notiktu tikai klātienē. Tikmēr 7.–12. klasē 40–60 procenti mācību varētu notikt skolā un tikpat attālināti.

Skolā mācās 1700 bērnu, kuru mācību darbs tiek organizēts divos korpusos. Batņa atzīst, ka, neraugoties uz to, tik liela skola nevar nodrošināt absolūtu Ministru kabineta noteikumu "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" izpildi. Tāpēc skola jau sākotnēji mācības organizēs pēc B modeļa. "Labāk uzreiz ievērojam piesardzību, jo vieglāk ir atcelt ierobežojumus, nekā domāt, kā tos ieviest, ja rodas šāda vajadzība. Skaidrs, ka piesardzībai jābūt, bet lielajām skolām ievērot pilnīgi visus drošības pasākumus... Tā ir utopija," saka Batņa.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!