Banku mājaslapās, reklāmas baneros un brošūrās viņus cieņpilni dēvē par senioriem. Smaidoši pensionāri raida vēsti: banka ir draugs, kas vienmēr gatavs sniegt palīdzīgu roku. Tomēr skaistās bildītes ne vienmēr atbilst realitātei. "Delfi" redakcijā vērsās kāds lasītājs, kurš apgalvo, ka banka viņam atteikusi nelielu patēriņa kredītu viņa vecuma dēļ. Šis kredīts bija nepieciešams, lai iegādātos malku. Nolēmām noskaidrot, kādā vecumā cilvēki Latvijā zaudē iespēju saņemt kredītu un vai to nevar uzskatīt par diskrimināciju.

"Nesen vērsos bankā ar patēriņa kredīta pieprasījumu. Summa nebija liela (bet, kā noskaidrojās, tai nebija nozīmes, par ko pastāstīšu turpinājumā). Man nepieciešama nauda, lai iegādātos malku. Uzskatīsim to par nomaksu, par kuru norēķinātos apkures sezonas laikā. Samaksāt visu summu vienā reizē ir grūti. Saņemu pensiju un varu šo kredītu pakāpeniski dzēst. Taču sastapos ar īstu diskrimināciju!" stāsta Andris.

"Izrādās, patēriņa kredīti tiek izsniegti tikai līdz 67 gadu vecumam. Man ir nedaudz vairāk. Banka īsziņā tā arī uzrakstīja: kredītus pēc 67 gadu vecuma neizsniedzam! Pilnīgi nekādus! Pieteikumu rakstīju caur internetbanku, tur par tādu ierobežojumu nebija ne vārda. Nācās iziet visu pieteikšanās procedūru no sākuma līdz beigām, aizpildīt visas veidlapas, atbildēt uz jautājumiem, lai gan banka zināja manu vecumu caur internetbankas identifikāciju. Jautājums: kādēļ baneros un citos vilināšanas veidos piedāvāt kredītu tam, kuram tu to negribi dot? Un vispār – vai tas ir likumīgi?" brīnās vīrietis.

"Būtībā banka man pavēstīja: ja esat sasniedzis 67 gadu slieksni, tad jāguļas zārkā un jāgaida nāve. Es tik tiešām vēlos uzzināt, kādēļ (tas notiek – red.) laikā, kad notiek cīņa pret diskrimināciju – pēc dzimuma un citām pazīmēm –, par vienādu attieksmi pret visiem (tā dēvēto līdztiesību), valsts un mediji runā par pensijas vecuma sliekšņa paaugstināšanu sakarā ar šo pašu pensionāru dzīves kvalitātes uzlabošanos, kā arī dzīves ilguma palielināšanos.

Iedzīvotāji ir bankas klienti, banka turpina iekasēt komisiju no pensijas pārvedumiem. Bet komercbankas pakalpojumu saņemt nevaru! Jautāsiet: kāpēc? Interesanti zināt, kādus vēl pakalpojumus es nevaru saņemt mūsu valstī. Kāpēc nepateikt uzreiz? Jā, mēs jūs, pensionārus, diskriminējam, jūs mums neinteresējat kā klienti, jo varat jebkurā mirklī nomirt. Jūs esat riska grupā, jums pakalpojums tiek atteikts.

Teikšu uzreiz, ka ieteikums nomainīt banku nederēs, pie mums nav nekādas konkurences, tas ir sistemātisks, pat monopolisks likums – neizsniegt kredītus tiem, kas vecāki par 67 gadiem. Un nav svarīgi, kādam mērķim nepieciešama nauda, nav svarīgi, kāda ir kredītvēsture, ka nav parādu, nav svarīgi, cik liela ir pensija. Viss, bankas sistēmai tu vairs neesi saistošs!" klāsta Andris.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!