Foto: Shutterstock
Neraugoties uz to, ka šogad nevaram Ziemassvētkus un Jauno gadu svinēt kuplā ģimenes vai draugu lokā, pati svinēšana nav aizliegta vai atcelta. Visām problēmām ir risinājums, un tādu iespējams atrast arī ģimeniskai svētku svinēšanai visiem kopā, bet fiziski nesatiekoties.

Ja kaut ko šī gada laikā esam iemācījušies, tad tā ir tehnoloģiju lielā nozīme mūsu dzīvē. Bez tām daudzu darbs būtu paralizēts, mēs nevarētu iegādāties ēdienu, gatavas maltītes, sadzīves preces un arī dāvanas ģimenei un draugiem, neizejot no mājas, kā arī bez tām veselu gadu aci pret aci nesatiktu kādu sev mīļu cilvēku un daudz ko citu. Šis laiks ir īstais brīdis, kad apgūtās zināšanas likt lietā, sarīkojot ģimeniskus svētkus tiešsaistē. Ja vēl neesi paspējusi sarīkot vai vismaz paviesoties kādā no tiešsaistes ballītēm, šoreiz esam sagatavojuši dažus priekšnoteikumus, kā sagatavoties neklātienes svētkiem.

Atmiņu prezentācijas un aizrautīgas viktorīnas – tiešsaistes svinību pieredzes stāsti


Svinību dalībniekiem nav obligāti jāveido kupls pulks – atzīmēt svētkus vai jebkuru parastu dienu varat arī trijatā. ''Pavasarī trijatā svinējām kādu piektdienu ''Zoom'' ballītē,'' stāsta lasītāja Santa. ''Dzērām vīnu katrs savās mājās, ģērbušies treniņbiksēs, aptuveni divas stundas vienkārši pļāpājām, bet ļoti piedzērāmies – laikam tāpēc, ka nebija īsti ko uzkost, un kaut kā sarunās pie ekrāna roka vairāk stiepās pēc vīna glāzes. Dzīvē ballējoties, tik strauji parasti nepiedzeros.'' Mācoties no Santas pieredzes, ja arī tu attālināto svinību laikā plāno lietot kādu grādīgo dzērienu, seko līdzi patēriņam, lai neizdzertu par daudz. Skurbumā, visticamāk, ballīte šķitīs vēl jautrāka, bet nākamajā dienā tu no tā cietīsi, piedzīvojot mokošas paģiras. Tāpēc atceries – visu ar mēru!

Lasītāja Ance stāsta – viņas brālēns svinējis savu dzimšanas dienu tiešsaistes platformā ''Zoom''. ''Viņš jau laicīgi izsūtīja ziņu, ka būs ballīte, un noskaidroja katra adresi. Ikvienai mājsaimniecībai taksists piegādāja pa maisiņam, kurā bija brālēna gatavotie ēdieni – divu veidu zupas un kūka, ko pēc tam kopā ''Zoom'' ballītē ēdām. Bija ļoti forši, jo viņš bija jau laicīgi izsūtījis ballītes plānu: katram bija jāsagatavo bildes un stāsti no savas 26. dzimšanas dienas. Es bildes saliku ''PowerPoint'' prezentācijā, citi bija šķirstījuši foto albumus un rādīja bildes fiziski. Man patika, ka arī ģimenes vecākajai paaudzei tā bija iespēja apgūt jaunas tehnoloģijas, un visiem bija drošs veids, kā sanākt kopā. Dāvanas, protams, piegādāt drīkst ar pakomāta palīdzību vai arī pārmest pār sētu.''

Foto: Shutterstock

Savukārt lasītāja Agate iecienījusi kopā ar draugiem spēlēt tiešsaistes viktorīnas, kuras iepriekš sagatavo kāds no draugu loka. Un, kā jau kārtīgai viktorīnai pienākas, uzvarētājs nepaliek bez balvas. ''Jau pirms pandēmijas kopā ar draugiem dažādos pasākumos kopā uzspēlējām prāta spēles platformā "Kahoot". Jubilārs šajā platformā bija sagatavojis jautājumus par sevi, reiz arī šo platformu izmantojām kā daļu no vecmeitu ballītes aktivitātēm – cik labi vecmeitas pazīst topošo līgaviņu utt., bet pandēmijas pirmajā vilnī pavasarī, kad palikām mājās un draugus nesatikām, nolēmām prāta spēles rīkot attālināti – platformā ''Skype''.

"Kahoot" princips ir gaužām vienkāršs: nepieciešams dators un mobilais telefons ar interneta pieslēgumu. Nolēmām, ka katram kahooterim, kā mēs sevi saucām, jāsagatavo 30 jautājumi par dažādām tēmām. Katram jautājumam ir četri atbilžu varianti, bet spēlētājiem būs jāizvēlas viens vai divi pareizie. "Skype" spēles vadītājs dalījās ar savu ekrānu, mēs ņēmām telefonus rokās un spiedām pareizās atbildes. Vienojāmies, ka spēles rīkotājs katru reizi uzvarētājam, izmantojot bezkontakta piegādi, pasniedz balviņu pēc saviem ieskatiem – tā veiksmīgākie tika pie "Cielaviņas", vīna, "Wolt" dāvanu kartes un citiem labumiem. Savukārt zaudētājam bija jātaisa nākamā spēle. Šo spēli spēlējām pavasarī katru pirmdienu. Vasarā mums visiem bija spēles pārtraukums, bet nu atkal esam atsākuši spēlēt "Kahoot". Šī spēle ir bez maksas, kopumā var spēlēt 10 dalībnieki, bet, ja ir vairāk gribētāju, tad par to ir jāpiemaksā.''

Kā sagatavoties tiešsaistes svinībām


Visupirms nepieciešams atrast tiešsaistes platformu, kurā ar draugiem vai radiniekiem tiksieties. Protams, šeit noteikti daudziem svarīgs ir nosacījums, lai tā būtu bezmaksas un tai nebūtu laika ierobežojumu. Te lieti var noderēt lasītājas Agates piesauktais ''Skype'', kuru, šķiet, ikviens kaut vienreiz ir lietojis. Ja ''Skype'' tomēr nav opcija, ''Google'' piedāvā pakalpojumu ''Google Hangouts'', kurā arī ir iespējami video zvani bez laika ierobežojuma. Tiesa, tur ir ierobežots dalībnieku skaits – līdz desmit. Savukārt, ja esat ar ģimenes locekļiem gatavi kopīgi ieguldīt līdzekļus viena mēneša abonementam kādā tiešsaistes platformā, ''Cisco Webex'' būs lieliska izvēle, jo platforma ļauj gan dalīties ar savu ekrānu, gan vienoti pulcēt līdz pat 100 dalībnieku, kā arī viena video zvana laika ierobežojums būs 24 stundas, un mēneša abonements nemaksā miljonu. Vairāk par ''Cisco Webex'' abonēšanas iespējām un izmaksām vari lasīt, klikšķinot te.

Foto: Shutterstock

Kad platforma rokā, nepieciešams izdomāt aktivitātes, jo, lai arī cik runātīga tu vai kāds tavs mīļais cilvēks nebūtu, tiešsaistes ballītēm vajag kādu virzības plānu, kurš vismaz no sākuma visus iekustinās. Savās svinībās vari iekļaut kādu no šīm aktivitātēm:

  • Lai arī šis gads, ļoti iespējams, nav bijis daudz notikumu piepildīts, varat līdzīgi kā lasītājas Ances brālēna svinībās izveidot atmiņu atskatus uz citu gadu svinībām vai dažādiem notikumiem visa gada garumā. Šīm prezentācijām varat pieiet ar humoru, lai aizvadītais gads neliktos pavisam skumjš.
  • Lai mīļajiem sagādātu kādu pārsteigumu un viņus iepriecinātu, ja tas ir iespējams, arī vari ņemt piemēru no Ances brālēna – nosūti katram kādu gardumu vai dāvaniņu, ko pēc tam video zvanā kopīgi degustējat vai atpakojat.
  • Vari izveidot pati vai sameklēt tiešsaistē jau gatavu viktorīnu par jebkādu tēmu, kas liekas sirdij tuva un varētu aizraut arī citus.
  • Spēlējiet minēšanas spēli, kuru varētu dēvēt par ''Kas es esmu''. Klasiskajā variantā katram spēles dalībniekam uz pieres tiek uzlīmēta lapiņa ar kādas personības, dzīvas būtnes vai priekšmeta vārdu. Ejot pa apli, katram ir iespēja uzdot piecus jautājumus, uz kuriem iespējams atbildēt ar ''jā'' vai ''nē''. Kad dalībniekam ir nojauta, kas viņš ir, var izteikt minējumus, līdz tiek nosaukts pareizais. Tiešsaistes versijā gan nebūs pie pieres pielīmētas lapiņas, bet katrs no svinētājiem var ieņemt minētāja kārtu. Pārējie svinētāji sarakstē vai kādā citā veidā izvēlas, kas tad būs jāuzmin, un sākas spēle. Protams, ja minamais vārds tiek apspriest sarakstē vai lūdzot minētājam pamest telpu, te lielu lomu spēlēs katra godaprāts.
  • Tāpat tiešsaistē iespējams spēlēt dažādas kāršu spēles, piemēram, Zoli, Duraku vai Uno.
  • Protams, ja tavi draugi vai radinieki ir datorspēļu cienītāji, tiešsaistē pieejamas arī dažnedažādas datorspēles, kuras varat spēlēt kopā.
  • Arī tavas iemīļotākās galda spēles pavisam noteikti ir iespējams atrast tiešsaistē. Klikšķinot šeit, atvērsi attēlu, kurā iespējams iepazīties ar plašu tiešsaistes spēļu klāstu, kas pieejamas bez maksas. Šajā failā visi linki ir uzklikšķināmi.


Ja arī tev ir kādi ieteikumi, kā svinēt svētkus attālini, padalies ar tiem komentāru sadaļā!

Lai mierpilni svētki un laba veselība!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!