Foto: Shutterstock
Šis gads ir bijis pietiekami neparasts, un pie dažādiem ierobežojumiem nākas pierast. Taču tas ir labs iemesls, lai ģimenē radītu jaunas tradīcijas, kas patiktu bērniem un neliktu pazaudēt svētku sajūtu pat tad, ja šogad fiziska ciemošanās pie vecvecākiem iet secen. Vērot Ziemassvētku vecīša lidojumu tiešraidē, sarīkot pašiem savas konfekšu medības mājās un sarīkot improvizētu koncertu radiniekiem videozvanā – tās ir tikai dažas no iespējām, kā Ziemassvētkus padarīt jaukus un neaizmirstamus!

Parādi bērniem, ko dara Ziemassvētku vecītis un ziemeļbrieži

21. gadsimts sniedz lielisku iespēju ne tikai atrast visu informāciju dažu sekunžu laikā, bet arī ielūkoties pa atslēgas caurumu vietās, kur iepriekš nav varēts. Vai esat ar bērniem kādreiz sekojuši līdzi Ziemassvētku vecīša kamanu ceļam pār pasauli svētku vakarā? Vai ieskatījušies ziemeļbriežu stallī, lai redzētu, kā tad ragainie zvēriņi aizvada dienas? Ja nē, tad šī būs lieliska iespēja, kā uz bērnu "kāpēc" atbildēt uzskatāmi. Šajā vietnē vari vērot, kā ziemeļbrieži ēd, laiskojas un pat klausās Ziemassvētku vecīša lasītu pasaku. Savukārt 24. decembrī visu dienu sekot līdzi vecīša kamanām vari "Google Santa Tracker" (nepacietīgākie rakari līdz tam var paspēlēt kādu spēli šajā pašā vietnē).

Radošās izklaides, ko īstenot mājās

Tā kā Ministru kabinets un Veselības ministrija svētku nedēļas nodēvējusi par kluso laiku, kad ciemiņus aicināt pie sevis, kā arī apciemot citus, nedrīkst, jādomā radoši, lai garās brīvdienas aizvadītu priekpilni un Ziemassvētku labākajās tradīcijās pašu mājokļa ietvaros. Lūk, dažas idejas, kas patiks bērniem:

  • Sarīkojiet konfekšu/gardumu medības mājās. Paslēpiet dažādās vietās mājās gardumus, lai bērni varētu doties tās meklēt. Atrakciju radošāku varat padarīt, nododot informāciju par gardumu atrašanās vietu, piemēram, vecvecākiem, tantēm vai onkuļiem, ar kuriem jāsazvanās videozvanā "Whatsapp" vai "FaceTime", un bērnam jāizprašņā koordinātes, gluži kā pirātam, kuram jāielūkojas dārgumu kartē. Jautrība un piedzīvojumu gars garantēts!
  • Dekorējiet māju un sejas aizsargmaskas. Covid-19 saslimšanas risks sabiedrību padarījis piesardzīgu – tik ikdienišķās sejas maskas varat izmantot arī kādai svētku atrakcijai, piemēram, izdekorējiet maskas Ziemassvētku tematikā, ar dažādiem kancelejas piederumiem un izejmateriāliem tās izgreznojot. Maskai var uzzīmēt ziemeļbrieža sarkano degunu, pielīmēt vates gabaliņus kā Salaveča bārdu un izpausties citādi.
  • Veidojiet paši savus dekorus (ja tas vēl nav izdarīts). Šajā rakstā atradīsiet lērumu ideju, kā pagatavot dekorus no papīra, makaroniem un citiem materiāliem.
Foto: Shutterstock

Dibiniet jaunas Ziemassvētku tradīcijas savā ģimenē

Varbūt 2020. gads ir īstais laiks, kad Ziemassvētkos ieviest jaunas tradīcijas? Pat ja nevar doties ciemos un trīs dienu garumā apbraukāt tuvākus un tālākus radus un draugus, ir iespējams aizpildīt laiku, pavadot to ģimeniski. Idejas jaunām tradīcijām:

  • Radiet savu Ziemassvētku atmiņu grāmatu. Uzņemiet fotogrāfijas, pierakstiet, kā jūtaties, kas īpašs notiek Ziemassvētkos, ko ir vērts atcerēties, un to visu noglabājiet pierakstu kladē vai albumā, kuru papildināt ik gadu. Atmiņas ir vērtīgas, jo uz tām varēsiet atskatīties un priecāties par kopīgajiem mirkļiem.
  • Tiecieties ar vecvecākiem un citiem ģimenes locekļiem un draugiem virtuāli. Pie visiem tāpat katru gadu nesanāk aizbraukt klātienē, tad nu šis gads ir lieliska iespēja, lai aizvadītu svētkus kopā vismaz ar videozvana palīdzību. Izvēlieties to rīku, kas pašiem der vislabāk – "Zoom", "Google Meetings" u.c.
  • Sūtiet Ziemassvētku apsveikumus virtuālā formātā. Arī ierasto kartīšu sūtīšanu var pārvērst par piedzīvojumu – nofilmējiet un visiem mīļajiem nosūtiet jautru svētku video, izmantojot iespējas, ko sniedz lietotnes "TikTok" vai "Instagram" video. Turklāt šī ir iespēja, kad bērni varēs kaut ko iemācīt vecākiem.
  • Dodieties Ziemassvētku piknikā pie dabas. Pabūt svaigā gaisā, ģimenes lokā, malkojot siltu kakao, tēju vai karsto dzērienu no termosa – kas gan var būt labāks? Padariet to par veselu notikumu, izvēloties vietu, kurp doties, plānojot līdzi ņemamo maltīti un dzērienus, kā arī aktivitātes. Piemēram, varat doties uz mežu, kur zem eglītes salikt burkānus meža zvēriem, mācot bērniem, ka tos nevajag iesiet lentītēs vai uzspraust uz stieplēm, lai netraumētu zvērus.

"Cālis" aicina šos Ziemassvētkus aizvadīt mājās, sargājot gan sevi, gan citus, un aizvadot tos tikai vienas mājsaimniecības ietvaros. Lai sirdssilti un mierīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!