Pētījums: bērni biežāk ēd saldumus un pusfabrikātus, nevis augļus un graudaugus
Foto: Shutterstock
Teju visi jeb 99 procenti vecāku piekrīt, ka uzturam ir nozīmīga loma bērna vispārējās veselības nodrošināšanā, liecina Bērnu slimnīcas veselīga uztura kustības "Ēstprieks" īstenošanas gaitā veiktais pētījums*, tomēr saldumus un pusfabrikātus bērni bauda pārāk bieži.

Lai arī aptaujas dati parāda, ka 72 procenti uzskata, ka viņu bērns ikdienā uzņem sabalansētu un veselīgu uzturu, datu analīze liecina, ka bērni visbiežāk – līdz sešām reizēm nedēļā – uzņem tādus pārtikas produktus kā saldumus (65 procenti), pusfabrikātus (64 procenti), saldinātas brokastu pārslas vai musli (43 procenti), mērces, piemēram, kečupu un majonēzi (41 procents), kā arī saldinātos dzērienus (29 procenti) un ātrās uzkodas, kā picas, kartupeļus frī, vistas nagetus (23 procenti).

Savukārt tādas vērtīgās un veselīgās produktu grupas bieži vien tiek uzņemtas retāk. Piemēram, olas bērni visbiežāk ēd vienu līdz trīs reizes nedēļā (67 procenti), rīsi, griķi un citi putraimi tiek uzņemti visbiežāk divas trīs reizes nedēļā (47 procenti), riekstus bērni visbiežāk patērē retāk nekā vienu reizi nedēļā (41 procents). Pozitīvā iezīme ir tāda, ka vecāki atzīmē, ka augļus un dārzeņus bērni patērē katru dienu, tā atbildējuši 41 procents no aptaujātajiem vecākiem, savukārt zivis bērni visbiežāk ēd vienu reizi nedēļā, tā norādījis 41 procents respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!