Foto: Shutterstock
Pagājušā gada 31. jūlijā Jelgavā pēc plānotām mājdzemdībām mira 1983. gadā dzimusi sieviete. Policijā pēc notikušā tika sākts kriminālprocess, kura izmeklēšana gada laikā vēl nav pabeigta.

Kā informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja pārstāve Arlita Dolgā, "šī komplicētā kriminālprocesa ietvaros joprojām turpinās izmeklēšana, un procesuālo darbību ietvaros informācijas sniegšana var kaitēt izmeklēšanas interesēm. Apstiprinām, ka tas joprojām ir Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes kompetencē.

Vairāk ziņu par konkrēto kriminālprocesu Valsts policija varēs sniegt pēc ekspertīžu rezultātu saņemšanas un tām sekojošu procesuālu lēmumu pieņemšanas, kas varēs tikt izpausti, neietekmējot tālāku kriminālprocesa virzību."

Pēc traģiskā notikuma policijā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas – par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. No policijas līdz šim nav izdevies noskaidrot, vai un cik personas lietā varētu tikt atzītas par aizdomās turamajām. Ekspertīzi pērn sāka arī Veselības inspekcijā, un pēc kāda laiciņa, kad portāls "Cālis" interesējās par tās rezultātiem, tika norādīts: "Veselības inspekcija gaida no Jelgavas policijas tiesu medicīnas ekspertīzes slēdzienu."

Jau vēstīts – šī traģiskā notikuma kontekstā izgaismojas, ka problēmas ar visu drošības kritēriju ievērošanu pastāv arī stacionāros, kur sniedz valsts apmaksātu dzemdību palīdzību.

Kopš 2013. gada Latvijā ir ieviesta mātes mirstības konfidenciālās analīzes sistēma. Mātes mirstībā tiek iekļauta sievietes mirstība grūtniecības laikā, dzemdībās un sešas nedēļas pēc grūtniecības atrisināšanās vai dzemdībām.

2020. gadā grūtniecības laikā, dzemdībās vai perinatālajā periodā, kas ir 42 dienas pēc dzemdībām, mirušas četras sievietes, kas ir par trim mazāk nekā 2019. gadā, kad dzīvību zaudēja septiņas sievietes. No pērn mirušajām četrām sievietēm divām nāves cēlonis ir tieši saistīts ar grūtniecību, proti, sākusies asiņošana, bet divām – netieši ar grūtniecību saistītu iemeslu dēļ. Vienā gadījumā grūtniecei bijusi onkoloģiska saslimšana, bet otrā asinsrites sistēmas slimības, liecina pieejamie statistikas dati Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!