Foto: DELFI
Mācību gads sākās ar ziņu par Ata Kronvalda fonda veidotā Latvijas skolu reitinga rezultātiem. Tas ir viens no diviem Latvijas skolu reitingiem, saukts arī par skolu reitingu darbā ar talantīgiem skolēniem. Tajā tiek ņemti vērā rezultāti olimpiāžu un zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) konferencēs. Skolas vērtētas trīs kategorijās: lielās skolas, mazās skolas un ģimnāzijas. Līdzās ziņai, ka šajā reitingā ģimnāziju grupā Rīgas Valsts 1. ģimnāzija zaudējusi 30 gadus saglabāto līderpozīciju, "Delfi" pamanīja Rīgas 10. vidusskolas stabilo augšupeju: ja 2018. gadā tā lielo skolu grupā ierindojās 21. vietā, 2018. gadā pakāpās uz 5. vietu, tad jau 2020. gadā bija 2. vietā un šogad – 1. vietā.


Tādēļ "Delfi" viesojās 10. vidusskolā, lai uzzinātu, kā tajā strādā ar talantīgajiem skolēniem un ar klasēm kopumā – tajās taču vienmēr ir skolēni ar dažādu spēju apgūt vielu un atšķirīgu ieinteresētību. Tikāmies arī ar diviem olimpiāžu uzvarētājiem, atklājot jauniešu interesantās domas. Uzzinājām arī, kādēļ Starptautiskās ķīmijas olimpiādes uzvarētājs nevēlas mācīties prestižā ģimnāzijā.

Sākumā mūsu saruna notiek ar skolotājiem un direktora vietnieci fizikas klasē. Jūtams, ka skolā tiek dots vārds skolēniem un netiek slāpētas idejas – ne velti tālāk stāstīsim par tādiem ZPD kā tārpu ēšana (jā, ar praktisko daļu!) un 3D printera izveide, ko radīja 12. klases skolēni izmantošanai mācību procesā fizikas stundās. To apliecina arī tas, ka intervijā līdzās skolotājiem olimpiāžu uzvarētājs, 11. klases skolēns Daniils Kargins, lai arī piesardzīgi, tomēr atļaujas te uzteikt skolu, te pakritizēt Latvijas skolu sistēmu. Bet skolotāji viņu sauc par Daņiku.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!