Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā tu vari noteikt, ka tev iestājusies grūtniecība? Visagrīnākais grūtniecības noteikšanas paņēmiens ir asins analīze. Četras dienas pēc apaugļošanas olšūna sāk izdalīt hormonu hCG (gonadotropīnu), kuru iespējams konstatēt asinīs un pēc dažām dienām arī urīnā. Taču ir sievietes, kas grūtniecības simptomus pamana vēl pirms grūtniecības testa rezultātu iegūšanas.
Lai gan šie simptomi, protams, nav simtprocentīgi droši, noteikti jāveic grūtniecības tests, ja tu jūti šādas pazīmes:

  1. Jutīgas krūtis: daudzas sievietes jau pēc dažām grūtniecības dienām sajūt, ka krūtis kļuvušas jutīgākas, pilnīgākas vai smagākas. Aptuveni divas nedēļas pēc bērna ieņemšanas, sārtumu apvidus ap krūšu galiņiem var kļūt lielāks.
  2. Smērēšanās: Iespējama neliela asiņošana, kas ir vājāka par mēnešreizēm, un asinis dažkārt var būt sajaukušās ar dzeltenīgu šķidrumu. Tas notiek laikā, kad apaugļotā olšūna ieligzdojas dzemdes sienā.
  3. Nogurums: Tev darbā visu laiku nāk miegs? Ja tu jūties nogurusi pat pēc mierīgi nogulētas nakts, iespējams, ka šo nogurumu rada sākusies grūtniecība.
  4. Nelabums: Nedomā, ka grūtniecības nelabumu iespējams sajust tikai no rītiem, jo tas tevi var piemeklēt jebkurā diennakts laikā. Tā var izpausties kā viegla jūras slimība vai kā spēcīga vēdera gripa, taču tikpat labi tu nekādu nelabumu vari nesajust.
  5. Pietūkums: Daudzas sievietes šo agrīnās grūtniecības pazīmi sajauc ar pirmsmenstruācijas sindromu (PMS). Par to, ka ir iestājusies grūtniecība, var spriest pēc tā, ka menstruācija tā arī nesākas.
  6. Pastiprināta urinēšana: Iespējams, ka tualete ir jāapmeklē biežāk nekā parasti. Šis ir simptoms, kas daudz spēcīgāk izpaudīsies grūtniecības pēdējā trimestrī.
  7. Iegurņa saišu izstiepšanās: Normālas grūtniecības laikā dzemde ievērojami palielinās salīdzinājumā izmēru ar pirms grūtniecības (iedomājies, ka bumbieris pārvēršas basketbola bumbā). Dažas sievietes sajūt, kā viņu iegurņa saites izstiepjas, lai sagatavotu šai augšanai vietu.
  8. Kāre pēc noteiktiem pārtikas produktiem: Ja tevi pēkšņi pārņem nepārvarama kāre pēc citrusa augļiem, sarkanās gaļas (pat ja tu esi veģetāriete) vai kartupeļu čipsiem, tas var nebūt tikai pēkšņs untums. Grūtnieces organismam jau no paša grūtniecības sākuma ir nepieciešams palielināts C vitamīna, dzelzs, sāls un citu vielu daudzums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!