Foto: LETA
Šobrīd izskanējusi informācija, ka ar Covid-19 omikrona paveidu slimo jauni cilvēki. Kāda ir saslimstība bērnu vidū un slimības norise?

Pasaules Veselības organizācija pagaidām neizsaka secinājumus par šo tēmu, jo dati vēl ir nepietiekami.

Situāciju komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska: "Šobrīd bērnu vidū nav iespējams salīdzināt Covid-19 omikrona paveidu ar citiem paveidiem, jo pasaulē nav tik daudz datu tieši par bērnu saslimstību, arī no tām valstīm, kur omikrona izplatība ir lielāka, piemēram, Dienvidāfrika un Lielbritānija.

Pašreiz ar šo omikrona paveidu vairāk slimo jauni cilvēki, visbiežāk veseli un vakcinēti cilvēki, bet dati par bērniem nav pietiekami. Tas nenozīmē, ka bērni neslimo un neslimos, un ka šobrīd šī nav problēma – trūkst pietiekamu datu, lai sniegtu komentāru, tostarp, par salīdzinājumu ar iepriekšējiem paveidiem.

Ir pāragri izdarīt secinājumus, ka hospitalizācija bērniem omikrona un Deltas gadījumā neatšķiras, jo datu vēl nav, tāpēc arī PVO vēl nevar izteikties par to, kā omikrons ietekmē bērnus, vēl jo vairāk – nav iespējams izdarīt secinājumus par pēckovida sekām.

Latvijā šobrīd vēl neviens bērns nav inficējies ar omikrona paveidu, kā arī Latvijā nav miris neviens bērns Covid-19 dēļ."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!