Foto: Shutterstock

"Es dzīvoju Rīgas centrā un bērnu pirms trim gadiem pieteicu sešās centra skolās – "zālīšos"*, "Rīdzē", vēl četrās skolās, arī tajā, kas pienācās pēc deklarētās dzīvesvietas. Galu galā "smalkajai" skolai (domāta pamatskola "Rīdze" – aut.) man pietrūka tieši viena krustojuma – Lāčplēša ielas pāra numuru puse ir viņu rajonā, otrā ielas pusē, un tobrīd mana dzīvesvieta bija Tērbatas ielā – jau citā. Arī pārējās skolās, kur deklarētā adrese neatbilda, saņēmām atteikumu," tā par savu pieredzi, meklējot mācību iestādi bērnam, stāsta Elīna. Tas iezīmē situāciju, ko mēdz piedzīvot vecāki, kas vēlas savu atvasi redzēt kādas konkrētas skolas skolēna kārtā. "Delfi" skaidro, kādas ir "standarta" iespējas izvēlēties pēc pašvaldības kārtības noteikto pamatskolu un kādas – meklēt citu mācību iestādi. Kādēļ situācijā, kad bērns laikus pieteikts skolā, garām rindai var paiet kāda cita, pēdējā brīdī pieteikta atvase? Vai vienmēr kārotā populārā skola nozīmē labāko izvēli bērnam? Pamatā aplūkosim Rīgu, kur ap dažām skolām vērojama lielāka interesentu "drūzmēšanās". Taču ielūkosimies arī Mārupes novadā un Ventspilī notiekošajā.

Gludais scenārijs – ir tīkama skola, ir "pareizā dzīvesvietas adrese"


Ideālā gadījumā rīdziniekiem viss iet kā pa sviestu: vecāks noskaidro pēc deklarētās adreses pienākošos skolu bērnam, iepazīst to, vieta ir ģeogrāfiski izdevīga – un bērnu uzņem skolā. Atliek tikai klasiskās raizes par bērna iejušanos.

Atvasi pieteikt skolā Rīgā var, tiklīdz bērnam aprit pieci gadi. Taču tikpat labi to var darīt gada pirmajā pusē, ja otrajā plānots atvasei uzsākt skolas gaitas.

Kas var noiet greizi?

Visticamāk, bērns tiks skolā, kas pienākas pēc deklarētās adreses. Taču vienalga ieteicams atvasi pieteikt skolā ne gluži pēdējā brīdī, īpaši, ja skola ir ļoti pieprasīta. Patiesību sakot, vēl svarīgāka par laicīgu pieteikšanu skolā ir veikla bērna deklarēšana konkrētajā dzīvesvietā. Jau autiņos! "Ja bērns deklarēts konkrētajā mikrorajonā uzreiz pēc dzimšanas, tā ir simtprocentīga garantija tikt skolā, kas pienākas pēc adreses," stāsta Rīgas domes Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Anita Pēterkopa.

Ja bērnam bijusi cita deklarēšanās vieta un viņš tādēļ konkrētajā mikrorajonā deklarēts vēlāk, neko darīt, viņa rindu mierīgi, likumiski var apiet kāds pēdējā brīdī iesniegumu uzrakstījis vecāks, kura bērns ir deklarēts konkrētajā mikrorajonā agrāk.

Ja grib tikt citā skolā

Tomēr vecākiem var būt savi apsvērumi, kādēļ viņi vēlētos savu bērnu redzēt kādā konkrētā skolā. Sāksim ar jau aprakstīto situāciju – kad dzīvesvietas tuvumā ir vairākas skolas, bet kārotā neatbilst mikrorajonu sadalījumam.

Rīgā vecāki savu bērnu var pieteikt vairākās skolās. "Vienmēr būs diskusija – kur ir pierobeža konkrētajam rajonam," piekrīt Anita Pēterkopa.

Kas var noiet greizi?


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!