Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Covid-19 paštestā – divas svītriņas, laboratorijas tests pēc sešām dienām – negatīvs. Ārsts neiesaka "būsteri", bet sertifikāta termiņš iet uz beigām... Ātrais tests rāda divas svītriņas – sēžam mājās, gaidām PĶR, slimības lapu nedod, neattaisnoti kavēju darbu. Skolotāja ģimene slimo, viņam paštests negatīvs, var strādāt – visi skolēni inficēti... Kā risināt problēmas, ko izraisījis laboratorisko analīžu sistēmas kolapss, kas saistīts ar paaugstinātu inficēšanos ar vīrusa omikrona paveidu? Portāls "Delfi" šo jautājumu uzdeva Veselības ministrijai.

Pēc 15. februāra spēkā neesoši kļūs sākotnējās vakcinācijas sertifikāti tiem, kas vakcinējās pirms deviņiem mēnešiem ("Janssen" vakcīnas saņemšanas gadījumā – pirms pieciem). Lai dokuments tiktu pagarināts, nepieciešama revakcinācija. Taču daudzi vienkārši nepaguva saņemt "būsteri", jo inficējās ar vīrusa omikrona paveidu. Turklāt rindas uz laboratorijām ir tādas, ka cilvēks bez simptomiem, nejauši dabūjis divas svītriņas paštestā, var pat "neaiznest" savu vīrusu līdz laboratorijai, jo pagūst izveseļoties.

Ārsti neiesaka veikt atkārtoto vakcināciju ātrāk kā 3–8 mēnešus pēc saslimšanas – tiek uzskatīts, ka tas nenāk par labu veselībai. Taču tas nāk par labu beztermiņa sertifikāta iegūšanai, neko sev vairs neliedzot. Ko izvēlēties?

Tā nebūt nav vienīgā problēma, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar ilgajām rindām uz PĶR testiem laboratorijās, kas sasniegušas jau 5–6 dienu gaidīšanas laiku. Nemaz jau nerunājot par to, ka lēmumu vest savu vīrusu sabiedriskajā transportā cauri visai pilsētai uz laboratoriju, kurā atradies brīvs "logs" (visbiežāk tās atrodas nomalēs), no epidemioloģiskā viedokļa grūti nosaukt par prātīgu.

Atbildot uz šo "Delfi" jautājumu, veselības ministrs Daniels Pavļuts solīja, ka jaunā testēšanas kārtība, kas balstīta lielākā uzticībā "mājas testiem", atslogos sistēmu. Pagaidām tas nav noticis. Gluži pretēji, jo negantāk izplatās omikrons, jo vairāk rodas jautājumu par testu sistēmu un sertifikātiem. Politiķi jau ir sākuši runāt par sertifikātu un vairāku ierobežojumu atcelšanu, taču pagaidām tie ir spēkā un ar tiem nedrīkst nerēķināties.

Portāls "Delfi" apkopoja mūsu lasītāju raksturīgākos jautājumus un situācijas un palūdza Veselības ministrijas pārstāvjiem uz tiem atbildēt un paskaidrot, kā rīkoties konkrētās situācijās.

- Covid-19 paštestā – divas svītriņas, laboratorijas tests – negatīvs. Kas notiek ar sertifikātu?
- Nav PKŖ testa – nepamatoti jākavē darbs?
- Skolā tests pozitīvs – vajadzīgs arī laboratorijas tests?
- Skolotājs kontaktpersona – māca un inficē?
- Bērns karantīnā, bet grib iet uz pulciņu – kā rīkoties?

Covid-19 paštestā – divas svītriņas, laboratorijas tests – negatīvs. Kas notiek ar sertifikātu?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!