Foto: morgueFile
Ja tava iepriekšējā grūtniecība beigusies neveiksmīgi, nākamajā grūtniecībā ikvienu posmu tu jau, iespējams, gaidīsi ar pieaugošām bažām un nemieru. Fakts, ka spontānie aborti ir samērā parasta parādība, diez vai mazinās notikušā nomācošo iespaidu.
Tāpat to nemazinās arī veselie bērni, kurus tu jau esi dzemdējusi, lai gan cilvēkiem var šķist, ka tas varētu palīdzēt mazināt tavas sāpes.

Ko sagaidīt

Ja spontānais aborts noticis grūtniecības sākumposmā (kā tas visbiežāk notiek), nākamās grūtniecības laikā satraukums var tupināties tikmēr, kamēr tu nebūsi sasniegusi laiku, kurā zaudēji bērnu iepriekšējā reizē. Ja bērns ir zaudēts grūtniecības vēlīnākā posmā vai ja tev ir bijuši vairāki spontānie aborti, iespējams, ka nemiers tevi neatstās visu grūtniecības laiku.

Ir tikai dabiski apvaldīt sajūsmu par jauno grūtniecību, ja iepriekš esi piedzīvojusi šādu zaudējumu. Šādu attieksmi var izraisīt arī vēlme aizsargāt sevi, cerībā mazināt sāpes, ja atkal notiktu spontānais aborts. Tava normālā vēlme saglabāt iespējami lielāku kontroli pār riskantu situāciju bieži vien rada gluži saprotamu vēlmi šīs grūtniecības laikā visu darīt citādi. Parasti sievietes šādos gadījumos mēdz rīkoties šādi:

  • Īpaša piesardzība: Liela zaudējuma pārdzīvošana sniedz rūgtu mācību - dzīve dažkārt pieviļ mūsu vislielākās cerības. Tāpēc ir dabiski, ka nākamās grūtniecības laikā tu esi nobažījusies. Taču aprunājies ar savu ārstu, lai iegūtu uzmundrinājumu, kas tev nepieciešams sirdsmieram, lai tu varētu priecāties par šo grūtniecību, nevis sastingt bailēs par to, ka jebkas, ko tu dari, var kaitēt mazulim.
  • Jaunas medicīniskas stratēģijas meklēšana: Ja iepriekšējās grūtniecības laikā tu bieži konsultējies ar ārstiem un lielu uzmanību pievērsi grūtniecības medicīniskajam aspektam, tad, iestājoties jaunai grūtniecībai, tev varbūt gribas, lai ārsti tajā iejaucas mazāk. Vai arī gluži pretēji, ja neveiksmīgās grūtniecības laikā tu mediķu palīdzību esi izmantojusi maz, tad tagad tev varbūt gribas lielāku ārstu uzmanību.
  • Emocionāla distancēšanās no gaidāmā bērna: Ja tu esi piedzīvojusi spontāno abortu, tu, iespējams, būsi pārsteigta, cik salīdzinoši atsvešināta tu jūties no bērna nākamās grūtniecības laikā. Iespējams, ka tev ilgāku laiku negribas stāstīt nevienam par šo grūtniecību, vai arī tu kādu laiku nevēlies personificēt gaidāmo bērnu. Pēc pārciesta spontānā aborta ir dabiski nākamās grūtniecības laikā būt atturīgākai pret gaidāmo bērnu un vēlēties pirms dzemdībām par viņu uzzināt pēc iespējas mazāk.

Kā rīkoties

Ja tev iepriekš bijis spontānais aborts, šoreiz tev būs vajadzīgs īpašs ģimenes, draugu un ārstu atbalsts. Arī tavam vīram var būt nepieciešama papildu uzmanība, ja viņš šo zaudējumu ir sāpīgi pārdzīvojis un tagad ir nobažījies par jaunās grūtniecības iznākumu. Dažkārt vīriešiem ir grūtāk atrast atbalstu vai lūgt palīdzību. Vislabāko atbalstu var sniegt:

  • Partneris: īpaši svarīgi, lai jūs abi ar partneri spētu runāt viens ar otru par savām izjūtām. Atklāta komunikācija palīdzēs izprast otra cilvēka viedokli un tuvināties, nevis atsvešināties vienam no otra. Kurš cits gan vēl labāk spētu saprast tavu nepieciešamību pēc līdzjūtības un atbalsta?
  • Ārsti, māsiņas, vecmātes: Neatkarīgi no tā, vai šīs grūtniecības laikā tu esi vai neesi nolēmusi iegūt papildu medicīnisku aprūpi, tu noteikti vari sagaidīt īpašu mediķu uzmanību. Piemēram, ārsts var ieteikt tev ierasties uz apskatēm biežāk, ja tu to vēlies. Dažkārt viss, kas ir vajadzīgs, ir iegūt mazliet vairāk pārliecības par to, ka viss norisinās veiksmīgi.
  • Privātie grūtnieču kursi: Parastajā topošo māmiņu nodarbību grupā tu vari justies neiederīga. Ja tu esi pieteikusies šādos kursos, informē instruktori par to, ko esi pārdzīvojusi. Iespējams, ka instruktore tevi iepazīstinās ar kādu citu pāri, kam bijusi līdzīga pieredze. Tā kā aptuveni katra piektā grūtniecība beidzas ar spontāno abortu, visticamāk, ka tu neesi viena.
  • Interneta atbalsta grupas: Pateicoties internetam, tavā rīcībā ir vienmēr pieejami atbalsta forumi, čati, ziņojumu dēļi un elektroniskā pasta sakari sievietēm, kas pārcietušas spontānos abortus. Iejūtīgu un saprotošu attieksmi tu vari atrast “Delfi Sievietēm” foruma sadaļā “Ģimene un bērni”, kur tu atradīsi māmiņas, kurām bijusi līdzīga pieredze un problēmas.
  • Iespējams, tu bažījies, vai spēsi savu jaundzimušo iemīlēt tikpat stipri kā tu mīli savu zaudēto bērniņu. Šīs izjūtas var radīt iekšēju konfliktu, taču ļauj sev izjust mīlestību pret piedzimušo bērnu. Mīlestība pret šo bērnu nekādā ziņā neaizstās jūtas pret zaudēto bērnu. Tavā sirdī vienmēr saglabāsies īpašā mīlestība pret bērniņu, kurš tā arī nepiedzima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!