Foto: Shutterstock

Noteikti esi kādreiz dzirdējis vārdu salikumu "iepērcies gudrāk", kam automātiski seko "maksā mazāk". Un tas, protams, vispārējas dzīves dārdzības kontekstā šajā ziemā skan jo īpaši skaisti. Kādus iepirkšanās ieteikums naudas taupīšanas nolūkos vērts ne tikai likt aiz auss, bet arī izmēģināt praksē, apkopots portālā "HealthLine".

"Delfi" jau vēstīja – oktobra sākumā pieejamie ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) dati liecināja, ka pārtikas produktu cenas pasaulē septembrī samazinājušās sesto mēnesi pēc kārtas. FAO dati vēsta, ka pārtikas cenas pasaulē septembrī bija par 1,1 procentu zemākas nekā augustā. Taču tik skaisti viss gan nav – salīdzinājumā ar 2021. gada septembri pārtikas cenas pasaulē bijušas par 5,5 procentiem augstākas.

Ja runājam par pārtiku, cilvēkiem ačgārni šķiet, ka veselīgs – tas uzreiz nozīmē, ka produkts būs dārgs. Kā norāda portāls, mīts vien tas ir, jo pastāv kaudze veidu, kā vari ietaupīt, galdā ceļot uzturvielām bagātas maltītes. Lai iepirkšanās būtu patīkama no visām pusēm, pievērs uzmanību zemāk piedāvātajiem ieteikumiem un izmeklē, kuru no tiem varētu realizēt tu!

Uz veikalu – ar sarakstu

Nenoliedzami, izplānot, cik daudz tomātu vajadzēs tuvākajām dienām un vai tiešām pietiks ar trim paciņām rīsu, var būt liels izaicinājums, taču galvenais paturēt prātā svarīgāko – šādā veidā izvairāmies no impulsīviem pirkumiem un ietaupām naudu. Šī pieeja arī nodrošina, ka ēdīsi ne tikai jaunos produktus, bet esi ieplānojis "likvidēt" produktus, kas iepirkti pēdējā veikala apmeklējuma reizē. Starp citu, pētnieki izsecinājuši, ka vidēji mājsaimniecības izmet ap 30 procentiem no iegādātās pārtikas.

Vēl labs paņēmiens ir veidot vakariņu maltīšu plānu nedēļai, izcilā scenārijā izplānojot arī dažas pusdienu un brokastu ēdienreizes. Tas nodrošina, ka vairāk gatavosi mājās, neļaujoties kārdinošajai vēlmei aizņemtākajās nedēļas dienās kaut ko pasūtīt vai paķert jau gatavu pa ceļam no darba. Atceries, ka receptēm nav jābūt sarežģītām – pieraksti telefonā vai uz lapiņas, kas to gatavošanā nepieciešams, un saliec tās iepirkumu groziņā.

Esi izvēlīgs

Nē, tas nenozīmē, ka ieteikums ir izvēlēties pašus dārgākos zīmolus un neskatīties uz nocenotiem produktiem. Stāsts ir par izvēles iespējām. Piemēram, visiem labi zināms, ka uzturā jālieto augļi un dārzeņi, taču to cenas mēdz būt neiepriecinošas. Ko darīt? Izvēlēties, piemēram, saldētus vai žāvētus augļus un dārzeņus, kuri ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. To apstiprina arī uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, atklājot, ka "saldēti augļi, ogas un dārzeņi gandrīz vienmēr būs ne tikai ievērojami lētāki nekā nesezonā plauktos nostāvējušie, bet pat vitamīniem bagātāki (līdz pat 50 procentiem). Kāpēc? Jo tie netiek pakļauti gaisa, gaismas un temperatūras izmaiņām."

Atvēli laiku paskatīties, kas patiesi "dzīvo" ledusskapī. Ja kāds pārtikas produkts, tā teikt, iet uz galu, pievieno zupai, rīsiem vai olu kultenim. Atceries, ka ēdienu var arī saldēt, taču veikalā iegādātos saldētos produktus ieteicams izmantot tikai pēc tam, kad svaigo krājumi sākuši izsīkt.

Meklē atlaides

Atlaides ir laba lieta, ko daudzi izmanto jau gadiem – iepriekš apskata, kas atrodams nedēļas īpašajā piedāvājumā, vai lūko uz vietas veikalā. Sakombinējot dažādus piedāvājumus un paskatoties, cik daudz uz produktu var ietaupīt, ļoti ticams, ka sanāks patiesi ievērojamas summiņas.

Ja regulāri apmeklē vienu lielveikalu, pārliecinies, ka izmanto visas ar klienta karti piedāvātās atlaides. Apsverams ieteikums ir apskatīt, kuri pārtikas produkti konkrētajā nedēļā ir "uz atlaidēm" un tieši tos izmantot kā galvenās izejvielas vismaz dažu maltīšu gatavošanai. Šādā veidā arī izvairīsies no situācijām, ka groziņā saliec preces tikai tāpēc, ka tām ir atlaide, kārtīgi neizsverot izlietošanas opcijas.

Foto: Shutterstock

Izproti cenu

Pieņemsim, ka dodies uz veikalu, lai iegādātos brokastu pārslas, kuru plauktos ir vairāk nekā saprašanas. Kad esi izvēlējies gan formu, gan arī veidu un garšu, priekšplānā izvirzās jautājums par cenu. Protams, vilinošāk izskatās tā, kas ir zemāka, taču, ja nu pēkšņi veikalā nav lielās izpārdošanas atlaides, konkrētajā iepakojumā brokastu pārslas būs mazāk. Tas savukārt nozīmē, ka uz veikalu pēc jaunām būs jādodas ātrāk. Secinājums – mēneša griezumā iztērēsi vēl vairāk, nekā iegādājoties lielo iepakojumu jau startā.

Taču svarīgi ne tikai pētīt, piemēram, kāda ir cena par 100 gramiem, un sarēķināt, kurš variants būs izdevīgāks, bet arī salīdzināt dažādu zīmolu piedāvājumus. Iespējams, cita ražotāja piedāvātais izmērs un cena ir daudz draudzīgāka nekā tā, ko pieraduma dēļ pērc tu.

Pārskati, kā uzņem olbaltumvielas

Gaļa klasiskajā izpratnē, mājputni, jūras veltes – visi šie produkti ir proteīna avots, taču bieži vien tieši tie arī veido dārgāko vakariņu šķīvja daļu. Svarīgi saprast, ka olbaltumvielas nav tikai šajos produktos, ir arī citas, un bieži vien lētākas alternatīvas, ar kurām reizi pa reizei tos aizstāt. Kā piemēru var minēt tofu vai pupiņas. Starp citu, uztura speciāliste iesaka pamēģināt tofu aizstāt ar soju, jo tā "ir viens no lētākajiem, bet vērtīgākajiem vegāniskajiem olbaltumvielu avotiem." Un soja ir lētāka par gaļu.

Atceries, ka visas lopa "daļas" nemaksā vienādi, tāpēc padomā, kādas receptes iespējams pagatavot no lētākajām. Gaļu var arī saldēt, tāpēc kāda lielāka gabaliņa iegāde var izrādīties izdevīgāka, jo ilgtermiņā pietiks pat vairākām maltītēm.

Plauktu un saldētavas revīzija

Un tagad apstiprināsim jau daudziem labi zināmu patiesību, kam galīgi negribas ticēt – arī tad, kad šķiet, ka mājās nekā ēdama nav, kaut ko tomēr vienmēr ir iespējams atrast. Pirms veido sarakstu, ko pirksi, pārskati, kas tev jau ir. Piemēram, no ceturtdaļas makaronu paciņas vai saldētajiem brokoļiem, kas ilgstoši mētājas pa saldētavu, pievienojot nedaudz garšvielu, jau sanāk pamats maltītei.

Pamaini veikalus

Parasti katrā mājsaimniecībā ir viens vai daži veikali, kuros tiek iegādāts viss ikdienas dzīvei nepieciešamais. Tas parasti atrodas vistuvāk dzīvesvietai vai pa ceļam no darba uz mājām. Taču nereti šāda modeļa dēļ pārmaksājam…

Protams, ja esi iecienījis konkrēta ražotāja labumus, kurus nevēlies iemainīt pret neko citu, nevajag sevi mākslīgi spiest, taču neaizmirsti, ka, piemēram, higiēnas vai sadzīves preces daudzos veikalos ir vienādas. Cenā gan ir vērojama atšķirība, tāpēc nekautrējies pa reizei aiziet dažus kvartālus tālāk vai nogriezties divas šķērsielas iepriekš, lai paskatītu, kāds ir cenu piedāvājums citā apkaimes veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!