Foto: DELFI
"Dzīvot laukos ir vērtība, un es neprotu neko nedarīt," tik dziļas pārdomas ir 16 gadus vecajai Dārtai Esītei no Īslīces pagasta Bauskas pusē. Viņas māsa, 17 gadus vecā Kate, domā līdzīgi. Abas meitenes pieradušas daudz strādāt, daudz mācīties un dzīvot īstu lauku sētas dzīvi. Viņas nealkst pēc materiālām vērtībām, bet vecāki meitenēs ieguldījuši ko daudz vairāk – pieticību un spēju būt laimīgām par to, kas tev pieder, – siltām mājām, savu zemi, mīļajiem cilvēkiem sev apkārt. Māsas ir ļoti zinātkāras, čaklas rokdarbnieces un lielas palīdzes saimniecībā.

Ar auto pa aizputinātiem ceļiem ieripojam Esīšu ģimenes sētā. Apkārt vienas vienīgas āres, viss balts kā pasakā, bet nelielā mājiņa gluži kā sēnīte stāv lauka vidū. Ciemiņi bija gaidīti, saceptas piparkūkas. Vārīties uzlikta liepziedu tēju. Tējai visi augi pašu vākti, tik šogad raspodiņš esot pievīlis.

Dārtai ļoti patīk aktiermāksla, uzstāties uz skatuves, bet mācībās padodas viss, īpaši aizrauj ķīmija un latviešu valoda. Par nākotni vēl valda neziņa – Dārta varētu kļūt par zinātnieci, lai radītu jaunus medikamentus, bet tikpat labi viņa sevi redz arī pedagoģijā, mācot bērniem latviešu valodu. Kate ir tīrs eksaktais cilvēks. Viņa padziļināti apgūst matemātiku, inženierzinātnes. Ko darīs pēc ģimnāzijas? Vēl nezina, taču abas tēmē uz Rīgu, lai studētu augstskolā. Par ārzemēm gan māsas nedomā, pārāk patriotiskas esot. Ceļot – cita lieta, bet savu pieauguša cilvēka dzīvi viņas redz tikai Latvijā. Tā audzinātas – ar dziļām saknēm savā zemē, lauku vidē.

Par māsām man pastāstīja biedrībā "Eņģeļa sirds", kuras misija ir pilnveidot bērnu un jauniešu talantus attālākos lauku reģionos. Organizācija sadarbojas ar daudzām skolām Latvijas reģionos, un tieši pedagogi parasti ir tie, kas biedrībai pavēsta par kādu bērnu ar īpašu talantu, kura attīstībai, iespējams, ģimenei pietrūkst līdzekļu. Tieši tā notika arī ar māsām – skolotāja deva ziņu biedrībai, bet tā – iespēju robežās meitenēm sniedz savu atbalstu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!