Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Mēs visi zinām, cik patīkama ir sajūta, kad iepirkumu vai ceļojuma mantu sarakstam varam pievilkt treknu ķeksi – izdarīts! Kādam šķitīs bērnišķīgi, taču šī mazā atzīmīte ir tā, kas tuvina gandarījumam, atsevišķos gadījumos pat pašam par sevi. Jaunais gads ir brīnišķīgs atskaites punkts ne tikai jaunām un skaistām lietām, bet arī tam, ko ilgi esam nostūmuši otrajā plānā, no kā esam baidījušies, kam šķietami nekad nav pieticis laika. Un, ļoti iespējams, pienācis arī laiks izveidot to lietu sarakstu, kuras jau šobrīd baidāmies mūža pēdējās dienās nožēlot kā neizdarītas.

Īsu un izpildāmu vai garu un pārdrošu?

Sertificēta psiholoģe Natālija Dauberga dalās pārdomās, ka vēlmju un mērķu saraksti var būt noderīgi un vērtīgi, taču – ne visiem. "Ir cilvēki, kam šāda tipa plāns un fokusēšanās nāk par labu – viņi savu dzīvi strukturē un virza, bet ir arī tādi, kas tieši ar plānu un struktūru "uzdzen sevi kokā". Tie ir cilvēki, kuriem raksturīgas uzmācīgas idejas un domas, viņi mēdz iesprūst visādos modeļos, kļūstot neveselīgi apsēsti ar kādu ideju. Šiem cilvēkiem, gluži pretēji, vajadzētu mācīties spontanitāti – pēkšņi realizēt to, kas ienācis prātā." Taču pamatā eksperte piekrīt, ka ikvienam indivīdam dzīvē ir vajadzīgas idejas un mērķi, kurus viņš vēlētos sasniegt.

Taujāta, kādā veidā šāda vēlmju saraksta izveide, kurā katrai rindiņai ar nepacietību gaidām iespēju pievilkt treknu ķeksi, palīdz dzīvot, ekserte norāda uz struktūras veidošanu. "Tas (vēlmju saraksts – red.) parāda mērķi, un, ja ir mērķis, būs arī motivācija kustēties. Savukārt, realizējot mērķus, ceļas pašvērtējums, veidojas kompetences un piepildījuma sajūta."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!