Foto: Shutterstock
Pilsētas tapušas sen, pirms vairākiem simtiem un pat tūkstošiem gadu. Laikā, kad cēla mājas un pilsētas mūrus, kad veidojās ielas un laukumi, izpratne par drošību bija pilnīgi citāda. Gadsimti iet, pilsētas aug, un mainās arī cilvēku izpratne par daudz ko, tai skaitā drošību. Kas šodien ir pilsētnieka drošība, un vai sievietes pilsētā var justies droši?

Atceros, manā bērnībā pa pilsētu klīda urbānās leģendas par maniaku, kurš tumsā uzbrūk sievietēm, kas tērpušās melnās zeķbiksēs. Lai gan es tajā laikā biju knapi pusaudze un reti kad atgriezos mājās tumsā, paniski baidījos vilkt melnas zeķbikses. Cik daudz bija patiesības šajos stāstos un vai šis maniaks tika notverts, es nezinu. Bet atslēgas vārdi šajā stāstā ir “tumsa” un “uzbrūk”. Lai uzbruktu, vajag tam piemērotus apstākļus, bet tumsai pietiek ar neierīkotu apgaismojumu vai izsistām lampām.

Šā gada sākumā portāls “Delfi” publicēja rakstu sēriju par vardarbību ģimenē, un viens no rakstiem bija veltīts tēmai “droša pilsēta”. Vai Rīga tāda ir? Raksta autore min, ka ik gadu Latvijā tiek reģistrēts no 80 līdz 100 izvarošanas gadījumu. Daudzi noziegumi notiek publiskās vietās – tumšos skvēros, vārtrūmēs, slikti apgaismotās autostāvvietās. Un tas neviļus sasaucas ar tām manām bērnības dienu bailēm. Nolēmām šo tēmu apskatīt plašāk, noskaidrojot Rīgas domē, kā un vai tiek risināti drošības jautājumi, domājot tieši par sievietēm, pajautājot policijai, ko par noziegumu dabu saka nepielūdzamā un bezkaislīgā statistika, kā arī apskatīt, kādas ir tendences saistībā ar pilsētplānošanu un drošību.

Valsts policijas atbilde portālam “Delfi” mierina – situācija galvaspilsētā nav tik dramatiska un publiskā ārtelpa nav tā bīstamākā vieta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!