Rīgā joprojām eksistē zīlēšanas saloni. Tur piedāvā ļoti plašu pakalpojumu klāstu – zīlēšana ar Taro kārtīm un kafijas biezumos, hiromantija, numeroloģija, astrologa konsultācijas un pat zīlēšana ar parastajām spēļu kārtīm. Kas tur notiek, un kas tur strādā? Pārbaudīt šo pakalpojumu kvalitāti nav iespējams, bet cilvēki tik un tā tērē naudu par nākotnes pareģojumiem pie aizdomīgiem "ekstrasensiem" un "speciālistiem".

Šī ir pirmā daļa rakstu sērijā par Rīgas zīlēšanas saloniem.

Es aizgāju uz trim Rīgā labāk zināmajiem un vecākajiem zīlēšanas saloniem. Tie visi atrodas pilsētas centrā, un tajos var iekļūt tikai ar iepriekšēju pierakstu. Piezvanot uz salonu, sapratu, ka nākotnes uzzināšana nav nekāds lētais prieks. Viena konsultācija maksā no 20 līdz 60 un vairāk eiro (norēķini tikai skaidrā naudā). Pēc "Lursoft" datiem, visi trīs zīlēšanas saloni strādā gandrīz bez peļņas. Salona nr. 1 gada apgrozījums ir 6000 eiro, salonam nr. 2 ir nodokļu parāds, bet salons nr. 3 pērn strādājis ar 500 eiro lielu peļņu. Acīmredzot visiem šiem kantoriem ir melnā kase. VID skaidro, ka uz zīlēšanas saloniem attiecas tieši tie paši regulējumi, kas uz jebkuru citu uzņēmumu.

Es nolēmu apmeklēt trīs "speciālistus" – zīlētāju ar Taro kārtīm, zīlētāju ar parastajām kārtīm un hiromantu. Man bija interesanti noskaidrot ne tikai to, kā strādā zīlnieces, bet arī to, kā izskatās paši zīlēšanas saloni. Televīzijā rāda mistiskas tumšas telpas ar svecēm, vecām grāmatām, galvaskausiem, kāršu kaudzītēm un citiem maģiskiem atribūtiem. Bet kā viss izskatās realitātē?

Pirms došanās uz salonu es atradu vīrieša fotogrāfiju ar bērnu klēpī (tas bija Monss Selmerlēvs, 2015. gada "Eirovīzijas" uzvarētājs), ar kuru atbilstoši leģendai man ir tuvas un romantiskas attiecības, un mani uztrauc jautājums, vai mums izdosies palikt kopā un izveidot ģimeni. Nolēmu neko par sevi nestāstīt un atbildēt tikai uz tiešiem jautājumiem, lai zīlniecēm būtu mazāk "izejmateriāla" spekulācijām. Pirmajā salonā mani pierakstīja pie zīlnieces Annas (te un turpmāk vārdi ir mainīti – red.), un es devos uz savu pirmo konsultāciju.

Groži zem mantijas un numeroloģijas pamati

Ieeja salonā nr. 1 ir pagalmā aiz dzelzs vārtiem. Pie durvīm noplukusi izkārtne un gaismas kaste ar degošām zvaigznēm. Iekšā tumšs gaitenis, man pretī nāk administratore un lūdz uzgaidīt – zīlniece kavējas. Uzgaidāmajā telpā izsēdēti padomju laiku krēsli, Jaungada rotājumu paliekas un daži telpaugi. Galvaskausu, sveču un maģisku atribūtu diemžēl nav, ir tikai putekļi un mitrums.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!