Ģimenes jēdziens katram mums domās ir savs. Pēdējos gados visos sociālajos slāņos par to plaši diskutē, tāpat kā par to, kā uzlabot demogrāfisko stāvokli valstī, jo statistika ir biedējoša. Bet Starptautiskajā ģimenes dienā šos jautājumus neiztirzāsim dziļāk – ir taču jāsvin un jāgodina ikviena ģimene Latvijā! Daudzējādā ziņā 100 tautas ievēlētajiem Saeimas deputātiem būtu savos uzskatos, lēmumos, jā, iespējams, arī reālajos darbos jārāda priekšzīme saviem vēlētājiem. Kāda ir parlamentāriešu un ministru demogrāfiskā bilance?

Jāpiebilst, ka, lūdzot deputātus un ministrus pastāstīt, cik kuplas ir viņu ģimenes, attieksme bija dažāda. Dažs uzmeta lūpu, dažs priecājās, ka top kāds pozitīvs raksts, un atklāja pat savas priecīgās emocijas par saviem bērniem, mazbērniem, arī par vēl tikai gaidāmajiem mazulīšiem, cits vispār neatbildēja, tāpēc pilnu ainu par to, cik atvašu ir mūsu tautas kalpiem un ministriem, iegūt neizdevās. Bija partijas, kuru pārstāvji paši apkopoja lūgto informāciju, bet, piemēram, "Jaunās vienotības" (JV) konsultante Silvija Reinberga norādīja: "Ņemot vērā minētā jautājuma sensitivitāti, kā arī ievērojot politiķu un bērnu tiesības uz privātumu, laipni aicinām Jūs šos jautājumus nosūtīt personīgi ministriem un Saeimas deputātiem." Savukārt partijas "Progresīvie" frakcijas vecākā konsultante Ginta Veipa-Kopilova sacīja: "Tas ir personīgas dabas jautājums. Šobrīd varu sniegt informāciju, ka frakcijas "Progresīvie" deputātiem kopā ir 14 bērni."

Kopumā 100 Saeimas deputātiem ir vismaz 164 bērni (neatbildēja 10 deputāti), bet 15 ministriem (neatbildēja trīs valdības locekļi) – vismaz 30 bērni.

Lai vieglāk uztvert un saprast, vēlreiz atgādinām: 14. Saeimas sastāvu veido septiņas frakcijas – "Jaunā vienotība" (26 deputāti), "Nacionālā apvienība" (13 deputāti), "Apvienotais saraksts" (15 deputāti no Latvijas Zaļās partijas, Latvijas Reģionu apvienības, Liepājas partijas), "Latvija Pirmajā vietā" (deviņi deputāti), "Progresīvie" (10 deputāti), "Stabilitātei!" (10 deputāti) un Zaļo un zemnieku savienības frakcija (16 deputāti). Savukārt valdībā kopā ar premjeru strādā 15 partiju deleģētie pārstāvji.

Piecu un četru bērnu vecāki


Daudzbērnu ģimenes statusu Latvijā iegūst ģimenes, kurās aug trīs bērni, – un tādu deputātu vidū ir gana daudz. Bet ir arī vēl kuplākas ģimenes, kurās aug četri un pieci bērni.

Piecu bērnu tētis ir 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!