Aprunājoties ar vīriešu dzimuma kolēģiem, uzzināt, ka viņi par līdzvērtīgu darbu saņem vairāk, nemaz nav sena pagātne. Sievietes joprojām pelna mazāk, un kāda "Twitter" lietotāja nemaz neslēpa savu sašutumu, kad uzzināja, ka saņem mazāk par saviem amata brāļiem. Viņai ar šādu situāciju jāsaskaras 2023. gadā.

Arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati ir satraucoši – 2022. gadā Latvijā sievietēm stundas vidējā bruto darba samaksa bija par 17,1 procentiem mazāka nekā vīriešiem, neskatoties uz to, ka ES augstāko izglītību sievietes iegūst vairāk nekā vīrieši.

Sazināties ar sievieti, kas "Twitterī" publiski atzina, ka pelna mazāk nekā viņas amata brāļi, tā arī neizdevās, savukārt paziņu lokā visas dāmas lepni teic – skaidri zinām, ka pelnām tikpat. Visdrīzāk tā arī ir. Neba jau klajas diskriminācijas dēļ pieaug atalgojuma plaisa starp dzimumiem, bet gan izvēlēto profesiju un karjeras pārtraukumu dēļ (piemēram, bērnu kopšanas atvaļinājums var stipri mainīt plānus par spīdošu karjeru).

Taču aina ir tāda, kāda tā ir. Aplūkojot "Eurostat" un CSP datus, nemaz priecīgāks prāts nekļūst. Jāsāk laikam ar svarīgāko – CSP dati atklāj, ka, salīdzinot ar 2021. gadu, starpība starp sieviešu un vīriešu stundas vidējo atalgojumu pieauga par 2,5 procentpunktiem. Attiecīgi 2021. gadā sievietes pelnīja par 14,6 procentiem mazāk nekā vīrieši, bet 2020. gadā par veseliem 22,3.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!