Foto: LETA
Kopš pērnā gada Latvijā mainījusies ģimenes valsts pabalsta izmaksas sistēma – nu tā ir atkarīga no bērnu skaita ģimenē, kā arī viņu statusa. Absolvējot 9. un 12. klasi, daudziem bērniem statuss mainīsies. Vienā gadījumā pabalsta izmaksa automātiski turpināsies, citā – lai nezaudētu ikmēneša pabalstu, vecākiem atbilstoši jārīkojas.

Kopš pagājušā gada valsts par vienu bērnu vecākiem izmaksā 25 eiro pabalstu, par diviem bērniem – 100 eiro (50 par katru bērnu), par trīs bērniem – 225 eiro (75 eiro par vienu bērnu. Ja ģimenē aug četri vai vairāk bērni, par katru no viņiem ģimenes valsts balasts ir 100 eiro mēnesī.

Pēc brīvprātīgas vienošanās viens no laulātajiem var saņemt ģimenes pabalstu par visiem kopīgi audzināmajiem bērniem, ne tikai par savējiem. Tā pabalsts būs lielāks.

Ģimenes valsts pabalsta izmaksa notiek automātiski no gada vecuma līdz 16 gadiem, izmaksu var saņemt, līdz bērnam aprit 20 gadi. Tomēr pastāv zināmas nianses, kas saistītas ar bērna (ne)piedalīšanos Latvijas izglītības sistēmā, kā arī viņa ģimenes stāvokli. Izpētīsim sīkāk šo.

Atbilstoši Valsts sociālo pabalstu likumam, ja bērns pēc 16 gadu vecuma turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē (ne augstskolā), kā arī nav stājies laulībā, pabalstu turpina izmaksāt. Bet – ne ilgāk kā līdz 20 gadu vecumam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!