Foto: Shutterstock
Skolas gaitu sākums nav viegls nedz bērniem, nedz vecākiem. Satraukums ir visiem. Vecāki vēlas gūt apliecinājumu, ka bērns mācību stundām būs sagatavojies, raugoties no dažādiem aspektiem, tostarp – pārģērbies, droši nokļuvis līdz klasei. Kāda mamma pauž sašutumu par to, ka skola liedzot vecākiem ieiet skolā, lai pavadītu bērnu līdz garderobei. Vai izglītības iestādei ir šādas tiesības? Jā!

"Labdien! Bērns sāka mācīties pamatskolā, sagatavošanas grupiņā. Skolas vadība aizliedz vecākiem ieiet skolā un pavadīt bērnus līdz garderobei. Turklāt skolas iekšējās kārtības noteikumos nav iekļauts neviens punkts, kas aizliegtu ieiet skolā. Vai skolas vadībai ir tiesības aizliegt vecākiem ieiet skolā ar saviem bērniem? Ja ir, tad kādam būtu jābūt pamatojumam? Vecākiem no klases audzinātājas tika nosūtīta īsziņa ar aizliegumu ieiet skolā," situāciju izklāsta un pēc padoma "Latvijas Vēstneša" portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Sanita.

Atbild Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte Jana Veinberga un LV portāla pārstāve Santa Galiņa: "Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo profilaktiskā veselības aprūpe, pirmā palīdzība un drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos minēts, kādas darbības veicamas izglītības iestādes vadītājam, lai iestādē un tās organizētajās pasākumos tiktu nodrošināta drošība. Noteikumi paredz, ka viens no veicamajiem pasākumiem ir noteikt kārtību, kādā izglītības iestādei nepiederošas personas uzturas izglītības iestādē, un uzraudzīt tās ievērošanu.

"Tā kā vecāki nav ne skolas personāls, ne skolēni, uz viņiem var tikt attiecināti papildu drošības pasākumi, tostarp var tikt ierobežota viņu uzturēšanās skolā," skaidro Veinberga.

Turklāt, kā norāda Veinberga, skolēnu vecāku uzturēšanās kārtību skolā var noteikt ne tikai skolas iekšējās kārtības noteikumos, bet arī atsevišķi, piemēram, skolas direktora izdotā rīkojumā. Būtiski gan, lai par skolas noteiktajiem ierobežojumiem skolēnu vecāki tiktu laikus un pienācīgi informēti, piemēram, lai informācija būtu pieejama skolas tīmekļa vietnē, skolvadības sistēmā vai pie skolas ieejas durvīm. Tāpat vecākiem ir tiesības vērsties pie skolas direktora, gan lūdzot uzrādīt spēkā esošu ierobežojumus noteicošu dokumentu, gan ierosinot to pārskatīt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!