Foto: Shutterstock
Šogad iesniegts rekordliels apelāciju skaits par pamatskolas un vidusskolas gala eksāmenu rezultātiem – 1011 iesniegumi pārskatīt vērtējumu. Dažu labojumu mērogs ir patiesi iespaidīgs: 26% pārvēršas par 61%, 60% – par 90%. Un nekādu paskaidrojumu, kādēļ bija tā, bet tagad ir citādi. Apelācijas izskatīšanas laikā absolventiem gāja secen iespēja iestāties vēlamajā mācību iestādē, kur viņi būtu uzņemti, ja augstāku vērtējumu būtu saņēmuši uzreiz. "Delfi" skaidro šo situāciju.

Pēc vecāku lūguma rakstā minēto personu vārdi ir mainīti, lai saudzētu bērnus, kas jau tāpat ir nepelnīti cietuši.

"Būšu atklāta, paliek nesodāmības pēcgarša, un mašinērija turpina malt cilvēku likteņus," saka kāda sieviete, kuras dēlam, 9. klases absolventam, pēc apelācijas angļu valodas vērtējums no 60% izauga līdz 90%. To vajadzēja gaidīt gandrīz pusotru mēnesi. Pa šo laiku viņa iecerētajās vidusskolās klases jau bija nokomplektētas...

Šogad 9. klases absolventi apelāciju varēja iesniegt līdz 26. jūnijam, 12. klases beidzēji – līdz 11. augustam. Kā "Delfi" informēja Valsts Izglītības satura centra (VISC) pārstāve Liene Bērziņa, 2022./2023. mācību gadā apelācijas komisija pārskatījusi 1011 pieteikumus. Pamatskolas posmā bijušas 486 apelācijas, vidusskolas posmā – 525.

Salīdzinājumam: 2020./2021. mācību gadā VISC saņēma 182 apelācijas, bet 2021./2022. mācību gadā – 188.

Apelāciju skaita pieaugums nepārsteidz. Skolu beidzēji gandrīz divus gadus bija pavadījuši kovida karantīnās, turklāt minimālais nokārtota eksāmena slieksnis tika pacelts no 5 līdz 10 procentiem – ja rezultāts bija zemāks, sertifikāts par nokārtotu eksāmenu netika izsniegts. Devītklasnieki tādā gadījumā paliek uz otru gadu, savukārt vidusskolas absolventi saņem tikai atestātu.

Tāpat šogad skolēni pirmo reizi kārtoja eksāmenus divos līmeņos – optimālajā un augstākajā – atbilstoši jaunajai sistēmai "Skola-2030". Gada vērtējumos nopelnītie četrinieki un piecinieki nekonvertējās uz 40% un 50% nokārtotos eksāmenos. Negludumu bija daudz – gan eksāmenu procesā, gan vēlāk. Kāds skolēns saņēma pilnu vērtējumu, piedaloties tikai vienā eksāmena daļā. Daži skolēni saņēma paziņojumu, ka ir nokārtojuši gala eksāmenu, bet vēlāk izrādījās, ka tajā izkrituši.
Apelāciju izskatīšanas rezultāti ir ļoti negaidīti – saskaņā ar "Delfi" rīcībā esošo informāciju daži absolventi tos saņēmuši ar krietnu novēlošanos, savukārt mainītie vērtējumi radījuši jaunus jautājumus.

  • Kā un kuros mācību priekšmetos mainījās vērtējumi?
  • Pārskatītie rezultāti, kas maina dzīvi.
  • Latviešu valoda: bija 16%, tagad 63%.
  • Angļu valoda: no 72% uz 90%.
  • VISC: kādēļ šādas metamorfozes?
  • Kā "mašinērija maļ likteņus".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!