Piedāvājam bērna agrīnās attīstības galveno posmu aprakstu. Atceries, ka šie vecuma posmi ir aptuveni - katra mazuļa attīstība norit ļoti individuāli.
No dzimšanas līdz divu mēnešu vecumam:
Roku, kāju, plaukstu kustības galvenokārt refleksu līmenī. Vislabāk reaģē uz cilvēku sejām, spalgām balsīm.

Trīs līdz četri mēneši: Sāk turēt galvu. Sit pa priekšmetiem. Uz cilvēku balsīm reaģē citādi nekā uz citām skaņām. Parādās pirmās atmiņas pazīmes. Smejas.

Pieci līdz seši mēneši: Veļas vienā virzienā. Ar vienu vai abām rokām sniedzas pēc priekšmetiem. Grib tvert, kratīt, bāzt mutē priekšmetus. Imitē sejas izteiksmes. Sāk čalot savā "bērna valodā".

Septiņi līdz astoņi mēneši: Sēž bez citu palīdzības. Imitē skaņas. Rāpo. Sit plaukstas, rāda ar pirkstu, māj ar roku. Sit kopā divus priekšmetus. No mātes balss toņa saprot vārda "nē" nozīmi.

Deviņi līdz desmit mēneši: Rāpo, vienā rokā turot kādu priekšmetu. Sāk stāvēt, kāpt. Satver priekšmetus ar īkšķi un rādītājpirkstu. Imitē darbības. Atrod priekšmetu, kurš, bērnam redzot, tika "paslēpts". Saka "mamma" un "tēte".

11 līdz 12 mēneši: "Ceļo" pa mēbelēm. Tupjas un saliecas. Šķir grāmatas lappuses (pa vairākām reizē). Atpazīst vārdus kā simbolus. Meklē pazudušus priekšmetus tur, kur tie pēdējo reizi redzēti.

Otrais dzīves gads

13 līdz 14 mēneši: Sāk staigāt, prot pateikt divus līdz trīs vārdus. Demonstrē ilgtermiņa atmiņu un humora izjūtu.

15 līdz 16 mēneši: Zina, kam domāti biežāk lietojamie sadzīves priekšmeti - ķemme, karote, telefons. Iemācās izpildīt vienkāršus norādījumus.

17 līdz 18 mēneši: Parādās prasme atšķirt priekšmetus pēc formas un krāsas. Prot pateikt līdz 15 vārdiem un mēģina izteikt dažus vairākzilbju vārdus.

19 līdz 20 mēneši: Sāk pazīt cilvēkus pēc vārdiem, atšķir dažādas ķermeņa daļas. Sāk runāt frāzēs. Sāk švīkāt ar zīmuli papīru.

21 līdz 22 mēneši: Prot atrast zem divām vai trim segām paslēptu priekšmetu. Rotaļas laikā prot tēlot.

23 līdz 24 mēneši: Prot skriet, spert, pastiepties uz pirkstgaliem. Runā divus līdz četrus vārdus garos teikumos. Prot uzbūvēt torni no četriem vai vairāk rotaļu klucīšiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!