Runājot par seksu, daudziem vīriešiem patīk steigties, bet daudzas sievietes labāk nogaida. Šis vispārinājums lielākajai daļai cilvēku nav pārsteigums, taču pētnieki apgalvo kaut ko jaunu – šis modelis sāk veidoties jau pusaudža gados.
Pētījumā, kurā tika aptaujāti pusaudži, atklājās, ka vīrieši, kas ir ieinteresēti fiziskajā tuvībā, vēlas pēc iespējas ātrāk sākt nodarboties ar seksu, savukārt sievietes, kas ir vairāk ieinteresētas emocionālajā tuvībā, vēlas seksu atlikt uz vēlāku laiku.

"No šiem datiem mēs redzam, ka tas notiek diezgan agri," sacīja Emorija Medicīnas skolas galvenā psiholoģe Nadīne Kaslova, kas ir iepazinusies ar pētījuma datiem. "Ja iedomājamies [pieaugušu cilvēku] pāri, kuri ir sastrīdējušies, viņa bieži saka: "Kamēr viss nenokārtosies, es nevēlos nodarboties ar seksu," bet viņš saka: "Ja mums būs sekss, mums viss nokārtosies." Jaunieši parāda tieši to pašu."

Pētnieki arī atklāja, ka pusaudži, gluži kā pieaugušie, uztver gadījuma seksu citādi nekā seksu ar iespējamo partneri. Turklāt, un tas var izklausīties pazīstami arī pieaugušajiem, pusaudži sev apsola, ka gaidīs ilgāk līdz nākamajai reizei, kad nodarbosies ar seksu.

Iespējams, tas ir pārsteidzoši, bet seksualitātes pētnieki nav veltījuši daudz laika, lai izpētītu, kā pusaudži pieņem ar seksu saistītus lēmumus.

"Mēs patiesībā nezinām, kas liek jauniešiem izlemt nodarboties ar seksu un kad viņi izlemj ar to nodarboties. Viena no grūtībām ir tāda, ka pētnieki ir pieaugušie un jaunieši ne vienmēr jūtas ērti, runājot ar viņiem par seksu. Tā ir ļoti privāta lieta," norādīja Kaslova.

Jaunajā pētījumā zinātnieki intervēja 205 pusaudžus, kas apmeklēja seksuāli tansmisīvo slimību klīniku un kas atzina, ka viņiem ir gan gadījuma, gan pastāvīgas seksuālās attiecības.

Vīriešu dzimuma pārstāvji, kas uzsvēra seksa svarīgumu attiecībās, biežāk vēlējās seksuālas attiecības pēc iespējas agrāk. "Nav tā, ka visi zēni saka, ka sekss viņiem ir svarīgs. Taču tie, kuri tā sacīja, bija tie, kuri vēlējās uzsākt seksuālas attiecības ātrāk," informēja pētījuma līdzautore, medicīnas profesora asistente Rodailendas slimnīcā Providensā Sintija Rozengārda.

Savukārt sieviešu dzimuma pārstāves, kas bija ieinteresētas intīmās attiecībās vai bija nobažījušās par veselības jautājumiem un slimību risku, biežāk vēlējās seksuālas attiecības vēlāk. Dažas meitenes pauda lielu interesi par seksu, taču viņas retāk nekā citas meitenes vēlējās nodarboties ar seksu pēc iespējas ātrāk.

Gan zēni, gan meitenes vēlējās sākt seksuālas attiecības ar pastāvīgu partneri nākotnē vidēji pēc diviem mēnešiem no attiecību sākuma. Iepriekšējās attiecībās viņi bija sākuši nodarboties ar seksu vidēji mēnesi pēc attiecību uzsākšanas.

Rozengārda uzskata, ka šo informāciju vecāki un sabiedrības veselības veicinātāji var izmantot, lai veicinātu seksuālu attiecību uzsākšanas atlikšanu un palīdzētu zēniem un meitenēm vienam otru saprast.

"Es nevēlētos teikt, ka zēniem un meitenēm ir nepieciešams teikt pilnīgi atšķirīgas lietas. Viņiem abiem ir jāzina, kāda ir katra pozīcija sarunu procesā," viņa sacīja.

Kaslova arī norādīja, ka no šiem atklājumiem vecāki var kaut ko mācīties. "Šī pētījuma rezultāti patiesībā norāda, ka mums ir labāk jāmāca saviem bērniem par intīmām attiecībām. Vecākiem ir svarīgi saviem bērniem iemācīt, ka sekss ir īpašs un skaists nozīmīgu attiecību ietvaros. To varētu vieglāk likt saprast meitenēm, nevis zēniem. Kaut kādā mērā tēviem vai citiem vīriešiem ir patiešām jāpiestrādā, lai to iemācītu saviem dēliem vai citiem zēniem," viņa sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!