"Hormonālās kontracepcijas līdzekļi ir vieni no visvairāk pētītajiem medikamentiem pasaulē, jo sievietes satrauc jautājums par šo preparātu ietekmi uz viņu veselību, kā arī nākamo bērnu veselību. Pagaidām nav tādu datu, kas liecinātu par nelabvēlīgu ietekmi uz nākamās paaudzes veselību."
DELFI lasītājām atbildes uz jautājumiem par hormonālo kontracepciju sniedz mūsu ekspertes – Latvijas Ģimenes centra ginekoloģes.

Jautājums: Jau 3 mēnešus lietoju kontraceptīvās tabletes “Cilest” un diemžēl esmu konstatējusi neizprotamu svara pieaugumu (~5kg), to pat varētu vairāk dēvēt par tūsku, liekas it kā visa (īpaši seja) būtu piedzīta ar ūdeni.

Arī parastais apgalvojums, ka lietojot sistēmiskos kontraceptīvos līdzekļus pieaug apetīte un liekais svars ir saistīts ar palielinātu uztura uzņemšanu, nevarētu būt iemesls, jo ievēroju diētu (skaitu kalorijas) un aktīvi nodarbojos ar sportu fitnesa centrā. Es vēlētos jautāt - kādu perorālo kontracepciju (tieši tabletes) Jūs man ieteiktu lietot (citu riska faktoru mūsu ģimenē nav) un vai varbūt labāk izvēlēties intrauterīno spirāli, lai gan neesmu dzemdējusi un sakarā ar karjeras iespējām laikam tuvākā laikā arī nevarētu plānot bērniņu (mans vecums 24 gadi). Jāpiemin, ka agrāk lietoju “Triquilar”, un līdzīgi novēroju svara pieaugumu.

Atbild dr. Anita Spakovica: Kontraceptīvās tabletes ir dažādas gan pēc sastāva, gan pēc devām. Iespējams, ka tavā konkrētajā gadījumā būtu nepieciešamas hormonālās kontracepcijas tabletes ar mazāku devu nekā “Cilest”. Pēdējos gados ir pieejamas zemu devu kontraceptīvās tabletes. Tev vajadzētu pakonsultēties ar savu ginekologu par “Cilest” nomaiņu pret kontraceptīviem ar mazāku hormonālo devu.

Jautājums: Vai kontraceptīvo tablešu lietošana var atstāt negatīvu ietekmi uz nākamā bērna veselību un garīgo attīstību?

Atbild dr. Anita Spakovica: Hormonālās kontracepcijas līdzekļi ir vieni no visvairāk pētītajiem medikamentiem pasaulē, jo sievietes satrauc jautājums par šo preparātu ietekmi uz viņu veselību, kā arī nākamo bērnu veselību. Pagaidām nav tādu datu, kas liecinātu par nelabvēlīgu ietekmi uz nākamās paaudzes veselību.

Jautājums: Es tikai nepilnus divus mēnešus lietoju hormonālās tabletes. Liekas, ka organisms ar laiku varētu pilnībā tās pieņemt. Mazliet pirms mēnešreizēm un to laikā biju stresaināka nekā parasti, bet varbūt tas nemaz nav saistībā ar zālēm.

Lasot šeit diskusijas man gandrīz vai sametās bail. Es lietoju, kā dakterīte teica, jaunas paaudzes tabletes "Logest". Vai lietojot šīs zāles arī var iedzīvoties liekajā svarā utml.? Varbūt Jūs varētu pastāstīt nedaudz vairāk par tā saucamajām, jaunās paaudzes tabletēm - kas tajās ir uzlabots, salīdzinot ar iepriekšējām, kā uz to mēdz reaģēt organisms?

Atbild dr. Ilze Ligere: Pēdējās paaudzes hormonālās kontracepcijas tabletes satur mazāku hormonu devu, līdz ar to sagaidāmas mazāk izteiktas blakusparādības. Lietojot orālās kontracepcijas tabletes, mēdz būt nomākts garastāvoklis, mēdz arī mainīties svars, bet tas nav raksturīgi pēdējās paaudzes tabletēm.

Jautājums: Mani interesē viens jautājums, kas ir saistīts ar kontracepciju. Esmu ļoti slimīga, tāpēc nevēlos lietot pretapaugļošanās tabletes, iespējams, ka arī tās nekaitēs manai veselībai, tomēr neesmu pārliecināta. Varbūt būsiet tik laipna un pastāstīsiet, kādas tieši tabletes lietot, vai varbūt ir kāds cits variants. Man 23 gadi.

Atbild dr. Ilze Ligere: Par konkrētu hormonālo tablešu veidu var runāt tikai pēc sievietes vispusīgas izmeklēšanas un to parasti dara ginekologs. Arī par citiem kontracepcijas veidiem tev būtu jārunā ar savu ginekologu.
Jautājums:
Man ir 26 gadi un es lietoju hormonālās tabletes (HT) jau 6 gadus. Esmu nomainījusi trīs dažādus produktus. Pašreiz lietoju Minulet. Mans dzīves veids ir normāls, strādāju, vakaros mācos, nodarbojos ar aerobiku, esmu precējusies, bērnu nav. Sākot lietot HT, esmu zaudējusi 13 kg. Uzskatu, ka man nav depresijas, esmu apmierināta ar dzīvi. Manai mammai bija ļaundabīgs krūts vēzis pirms 18 gadiem.

Mani satrauc ilgstoša HT lietošana. Tieši kādu efektu HT lietošana atstāj? Pēc cik gadiem HT lietošanas būtu ieteicams tās pārtraukt lietot? Vai HT lietošana veicina vēzi?
Ja mēs vēlētos mazuli, cik ilgi pirms bērniņa ieņemšanas Jūs iesakāt pārtraukt lietot HT? Vai ir iespējamas bēna pataloģijas sievietēm, kas pirms bērna ieņemšanas ilgstoši lietojušas HT? Kā izvairīties no pieņemšanās svarā un ādas izsitumiem, pārtraucot lietot HT?

Atbild dr. Ilze Ligere: Hormonālām kontraceptīvām tabletēm nav lietošanas laika ierobežojuma. Taču HT lietošanas laikā ir jāpārbauda regulāri veselības stāvoklis pie ginekologa! Saslimšanu ar vēzi hormonālās kontraceptīvās tabletes neveicina. Nav nepieciešams īpašs laika periods bez tablešu lietošanas pirms grūtniecības iestāšanās, arī iedzimtas augļa attīstības anomālijas nav saistītas ar HT lietošanu pirms grūtniecības. Pieņemšanās svarā un ādas izsitumi ir ļoti individuāli apskatāmas problēmas, kas jārisina katrai sievietei atsevišķi ar savu ārstu.

Jautājums: Es esmu 21 gadus veca jauniete, un vēlētos iegūt atbildes uz vairākiem mani interesējošiem jautājumiem. Man ir nelielas sejas ādas problēmas, kuras, es zinu, ka būtu jārisina dermatologam, tomēr esmu dzirdējusi, ka ir tādas hormonālās tabletes, kuras veicina sejas ādas atveseļošanos (piem."Diane 38"). Apmēram pirms diviem gadiem es lietoju "Triregal", kuras man izrakstīja ginekologs, un gribētu uzzināt, vai es varētu tagad sākt lietot "Diane 38"? Vai "Diane 38" neizraisa kādus nevēlamus blakusefektus?

Atbild dr. Ilze Ligere: “Diane 38” ir hormonālās tabletītes, kuras izraksta ārsts pacientēm ar noteiktām ginekoloģiskām problēmām. Pašai uz savu roku lietot “Diane 38” nebūtu vēlams.

Pateicamies par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem.
Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Savus ierosinājumus, par kādām tēmām tu gribētu lasīt sadaļā "DELFI sievietēm", sūti uz e-pasta adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!