Foto: AP/Scanpix
Mājdzīvniekiem var būt ļoti svarīga loma bērnu sociālajā un izglītojošajā attīstībā, turklāt dzīvnieki pozitīvi ietekmē bērna veselību. Bērni, kam mājās ir kaķis vai suns, savas dzīves pirmajos gados retāk slimo ar siena drudzi un astmu un viņiem retāk izveidojas alerģiskas reakcijas pret dzīvniekiem.
Starptautiski pētījumi liecina, ka saskarsme ar mājdzīvniekiem var:
  • Stiprināt bērna imūnsistēmu un mazināt bērna alerģiskumu
  • Spēlēt būtisku lomu ģimenē kā bērna attīstību veicinošs faktors
  • Palīdzēt bērniem, kuriem ir grūtības ar mācīšanos vai kuru vecāki ir šķīrušies
  • Būt par bērna draugu un uzlabot bērna sociālās saskarsmes iemaņas
  • Stimulēt bērna sociālo integrāciju un sociālo kompetenci
  • Palīdzēt koriģēt bērna uzvedības problēmas un radīt mierīgu atmosfēru klasē

Izklausās pārāk skaisti, lai tā būtu patiesība? Tad palasi tālāk minētos zinātniskos faktus.

Veselība

  • Bērnības alerģijas

    Daži zinātnieki uzskata, ka pārspīlēta tīrība mājās atņem bērna imūnsistēmai iespēju iemācīties atšķirt nekaitīgos svešķermeņus no kaitīgajiem, un tādējādi rodas alerģijas. Jaunākie zinātniskie pētījumi rāda, ka mājdzīvniekiem ir svarīga loma bērna imūnsistēmas veidošanā. Bērni, kam mājās ir kaķis vai suns, savas dzīves pirmajos gados retāk slimo ar siena drudzi un astmu un viņiem retāk veidojas alerģiskas reakcijas pret dzīvniekiem. Jaunāko pētījumu rezultāti arī liecina, ka tiem bērniem (īpaši no piecu līdz astoņu gadu vecumam), kam mājās ir mājdzīvnieki, imūnsistēma ir stabilāka nekā bērniem, kam mājās nav neviena dzīvnieciņa - tātad bērni, kam mājās ir mājdzīvnieki, labāk spēj uzveikt slimības.

    Protams, ja jau iepriekš ir zināms, ka bērnam ir alerģija pret noteikta tipa mājdzīvniekiem (visbiežāk trušiem, suņiem un kaķiem), tad labāk šāda veida dzīvniekus neiegādāties. Taču ir vērts pieminēt arī faktu, ka dažas vāji izteiktas alerģijas var pat izbeigties, ja bērns kādu laiku ir pavadījis kopā ar mājdzīvnieku un viņa imūnsistēma pamazām nostiprinājusies. Tomēr parasti šādos gadījumos alerģiskā reakcija atjaunosies, ja bērns kontaktēsies ar citu līdzīga tipa dzīvnieku.

  • Aptaukošanās

    Ņemot vērā to, par kādu milzu problēmu mūsdienu civilizācijai izvēršas bērnu aptaukošanās, mājdzīvnieks var motivēt bērnu vairāk kustēties, nevis tikai sēdēt pie televizora vai datora ekrāna. Stāstīt bērnam, ka ir jāsporto, jo tas ir veselīgi, ir visdrošākais veids, kā radīt nepatiku pret kustēšanos. Tādēļ fiziskā aktivitāte ir jāpadara interesanta un aizraujoša. Piemēram, bērns var doties kopā ar suni parkā spēlēt bumbu. Tāpēc arī bērni, kam mājās ir dzīvnieki, no aptaukošanās cieš retāk.

Bērna attīstība

  • Stresa mazināšana

    Ir labi zināms, ka mājdzīvnieki var palīdzēt pieaugušajiem samazināt stresu un novērst tādas veselības problēmas kā sirds slimības. Arī uz bērniem mājdzīvnieki iedarbojas līdzīgi. 90 procenti bērnu uzskata savu suni par uzticamu draugu, kurš vienmēr ir gatavs viņu uzklausīt. Suņiem ir stabilizējoša un terapeitiska iedarbība - gan no bērna, gan mātes viedokļa.

    Pirmajā gadā pēc vecāku šķiršanās bērni, kam mājās ir suns, ir sociāli veiksmīgāk integrēti un mazāk agresīvi. Turpretī bērni, kam mājās nav suns, demonstrē ekstrēmāku uzvedību - viņi ir stūrgalvīgāki, ātrāk aizkaitināmi un biežāk uzvedas huligāniski. Iemesli tam ir skaidri - suņi iemieso pastāvīgu pozitīvu emocionālo sajūtu, turklāt par viņiem regulāri ir aktīvi jārūpējas, viņi rada bērnam atbildības sajūtu, kā arī slāpē konflikta un sarūgtinājuma sajūtas.

  • Attiecību veidošana

    Mājdzīvniekiem ir būtiska loma bērna attīstībā. Kādā pētījumā tika noskaidrots, kā bērns uzver sociālo atbalstu, ko viņš gūst no attiecībām ar mājdzīvniekiem un cilvēkiem. Zinātnieki pētīja, pie kā bērns vēršas vispirms noteiktās situācijās. Izrādījās, ka mājdzīvniekiem ir izcila loma kā bērna mierinātājiem, kompanjoniem un "uzticības personām", pie kā bērns vēršas tāpat kā cilvēka.

  • Mudinājums apgūt zināšanas

    Ir labi zināms, ka bērnus ļoti valdzina un aizrauj dzīvnieki. Šī interese var veicināt mācīšanās procesu un pozitīvi ietekmēt bērna attīstību. Pētījumos gan ar parastiem bērniem, gan ar bērniem, kam ir īpašas vajadzības, fiksēti dažādi interesanti fakti. Mājdzīvniekus mācību procesa un bērnu sabiedriskuma veicināšanai izmanto arī daudzas skolas. Mājdzīvnieku klubi, biedrības vai īpašas mājdzīvnieku dienas var palīdzēt ieaudzināt bērnos cieņu pret dzīvību, atbildības izjūtu un kļūt par aizraujošu veidu, kā apgūt jaunas zināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!