Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai precības tev ir devušas visu, ko vēlējies? Vai kopš bērnu piedzimšanas tavā vērtību sarakstā nav notikušas izmaiņas? Labāk būs atzīt, ka audzināt bērnu nozīmē strādāt visu dienu, un tas būtiski izmaina partnerattiecības.
Laulība ir institūts, uz kā balstās visa ģimenes struktūra. Ja tava laulība ir stipra, spēcīga būs visa ģimene, tava dzīve būs mierīgāka, tu būsi labāka māte, un tev vienkārši dzīvē būs vairāk prieka
.*

Izsaki apņemšanos izveidot vai uzturēt stipras laulību attiecības, un tam pirmkārt būs jāsper pirmais nozīmīgais solis. Tev jābūt gatavai tam tērēt laiku un nežēlot pūliņus. Kad es to pateicu kādā lekcijā, piecēlās viena sieviete. Viņa klusā balsī, bet ļoti apņēmīgi teica: "Elizabet, es tevi dzirdu, un zinu, ka tu saki patiesību. Taču man ir trīs pirmsskolas vecuma bērni. Es strādāju uz pus slodzi, daru visus mājas darbus, gatavoju ēst un mazgāju veļu. Dienas beigās man nav spēka "strādāt" pie savas laulības".

Es pamanīju, ka arī citas sievietes telpā piekrītoši māja ar galvu, un gaidīja manu atbildi: "Es, protams, saprotu! Man ir četri bērni un savs bizness, es zinu, cik aizpildītas var būt dienas. Taču ļaujiet man uzdot vienu svarīgu jautājumu. Vai jūs vēlētos būt vientuļa triju pirmsskolas vecuma bērnu māte, strādāt uz pus slodzi, darīt mājas darbus, vārīt ēst un mazgāt veļu? Ja jūs rūpēsieties par visu citu, un atstāsiet novārtā laulību, tas var notikt."

Pēkšņi visas mātes, kuras pirms minūtes bija mājušas ar galvu, skatījās uz mani ar plati ieplestām acīm. Doma, ka laulība, kas viņu vērtību sarakstā bija noslīdējusi zemāk, varētu būt apdraudēta, izrādījās smags trieciens. Es pamanīju, ka man uzmanību pievērsa arī daži tēvi, kuri šķietami bija iegrimuši savās domās.

Apskatīsim tuvāk iepriekš minēto apņemšanos. Tev ir jābūt gatavai veltīt laulībai laiku, domas un piepūli. Turpmāk minētie ieteikumi palīdzēs ievērot šo apņemšanos un iedvesīs jaunas dvesmas tavā laulības dzīvē. Var notikt kas brīnišķīgs - tu varēsi atkal un atkal iemīlēt savu dzīvesdraugu. Turklāt ieguvēji no jūsu spēcīgajām attiecībām būs arī jūsu bērni. Viņi jutīsies droši, ja zinās, ka mamma un tētis viens otru mīl. Tam ir īpaši liela nozīme mūsdienu pasaulē, kur 50 procenti precību beidzas ar šķiršanos, bērniem zūd viņu draugi un jāpiedzīvo vecāku šķiršanās process. Iespējams, tavi bērni ir pārdzīvojuši šķiršanos, un tagad dzīvo trauslā jaunas ģimenes pasaulē. Taviem bērniem vajag pierādījumu, ka jūsu ģimenes dzīve ir droša un stabila. Kad tu centies ģimenes labā, bērni to jūt. Viņiem nav jācieš no nevērības, taču viņi uzplauks, ja vecāku laulība un dzīve mājās ziedēs un plauks.

Te nu ir mans izaicinājums. Izlasi sekojošos ieteikumus un nākamās 30 dienas ievēro tos savā ģimenes dzīvē. Tad izvērtē savas laulības stāvokli, un es garantēju, ka jūs abi jutīsieties laimīgāki.

Skaties uz labo, neievēro slikto: Tu ar šo cilvēku apprecējies vairāku iemeslu dēļ. Viņam ir daudz lielisku īpašību. Tavs pirmais uzdevums, lai gūtu sparu, ir meklēt labo, un nepievērst uzmanību sliktajam.

Padari par ieradumu ignorēt sīkas kaitinošas lietas - netīras zeķes uz grīdas, dienu nemazgātu kafijas tasi virtuvē, novalkātas pidžamas, neglītu jucekli uz pusdienu galda. Tā vietā skaties uz lietām, kas tev liek smaidīt - kā viņš ar bērnu dzīvojas uz grīdas, uz to, ka ir izcepti tevis iecienītie cepumi, kā arī to, ka zini kādu, kas spēs tikt galā ar nonēsātajām pidžamām un virtuves galdu.

Ik dienu izsaki divus komplimentus. Tagad, kad esi apņēmusies saskatīt viņā labo, ir laiks to pateikt. Tā ir zelta atslēdziņa uz tava drauga sirdi. Mūsdienu pasaulē ir tik daudz negatīvu emociju, un mēs reti sakām cilvēkiem komplimentus. Kad mēs saņemam komplimentus, tas ne tikai liek justies apmierinātai ar sevi, bet arī priecāties par cilvēku, kurš to pateicis. Padomā par to! Kad tavs dārgumiņš saka "Tu esi labākā. Es priecājos, ka tevi apprecēju," tas liek tev ne tikai justies mīlētai, bet ļoti mīlētai.

Komplimentus nav grūti pateikt, un tie ir bez maksas. Komplimentiem ir liels spēks, vajag tikai saņemties, lai tos izteiktu. Noderēs gan "Pusdienas bija lieliskas, tu pagatavoji manu mīļāko mērci", "Paldies par palīdzību galda novākšanā, tu man palīdzēji ietaupīt laiku", "Džemperis tev izskatās lieliski."

Uzvedies jauki: Tas var izklausīties smieklīgi, taču padomā par to. Cik bieži nākas pieredzēt, ka partneri viens pret otru izturas tik nepieklājīgi un asi, kā neatļautos to darīt pret kādu draugu? Dažkārt mēs uzskatām par pašsaprotamu, ka pret partneri var izturēties neslēpti rupji. Ja ir iespēja izvēlēties starp patiesību un jauku attieksmi, izvēlies otro. Kā saka, ja nevari pateikt neko jauku, tad nesaki neko.

Izvēlies par ko cīnīties: Vai tas ir bieži dzirdēts padoms bērnu audzināšanā? Tas lieliski noder ne tikai attiecībās ar bērniem, bet arī laulībā kopumā. Jebkuru cilvēku attiecībās ir konflikti un domstarpības. Galvenais ir mācēt atšķirt lietas dēļ kurām ir vērtas iesaistīties sadursmēs no tām, kuras labāk būtu ignorēt. Izvēloties šādu pieeju, attiecībās krasi zudīs negatīvā enerģētiskā spriedze.

No šī brīža ik reizi, kad jūties aizvainota, velti minūti laika, lai gadījumu apsvērtu un uzdotu sev dažus jautājumus. "Cik man tas ir svarīgi?", "Vai par to ir vērts strīdēties?", "Ko es iegūšu, ja iesaistīšos strīdā, nevis no tā atteikšos?"

60 sekunžu saskarsme: Bieži vien jaunlaulātos var atšķirt tikai pēc tā, kā viņi pieskaras viens otram - tur viens otra rokas, sēž tuvu viens otram un skūpstās. Tāpat var atpazīt arī pāri, kas ir precējies jau ilgāku laiku. Mātēm retāk ir nepieciešams fizisks kontakts ar partneri, jo viņām ir bērni, kas dienas gaitā sagādā "pieskārienu pārsātinātību". Vienkāršs atgādinājums ir biežāk pieskarties savam partnerim. Apskauj, samīļo, izmasē plecus, noskūpsti - radītās jaukās sajūtas būs noderīgas abiem un noteikti atsvērs piepūli.

Padari par ieradumu: Lai kad jūs būtu bijuši uz kādu laiku šķirti, ir nepieciešamas tikai 60 sekundes pieskārienam un kontaktam. Tas var izraisīt pieradumu. Ja sekosi šim padomam, drīz vien pamanīsi, ka pieskaraties viens otram biežāk nekā iepriekš, un jūsu attiecības kļūs romantiskākas.

Velti vairāk laika, lai klausītos savā partnerī un ar viņu runātu. Ar to es nedomāju "neaizmirsti paņemt Pētera futbola formu", vai "man šodien ir darījumu tikšanās". Padari par ieradumu apspriest avīzē lasīto vai TV redzēto, kā arī dalies domās par saviem sapņiem, cerībām un rūpēm. Īpaši interesējies par lietām, kas šķiet saistošas viņam, un uzdod jautājumus. Un ieklausies atbildēs.

Pavadi vairāk laika ar savu otro pusi. Jūsu attiecībām var būt grūti izturēt, ja visu laiku būsiet "Mamma" un "Tētis". Jums ir vajadzīgs laiks, kurā varat būs arī "Vīrs" un "Sieva". Lai gan būtu jauki, tas nenozīmē, ka jums noteikti jādodas divu nedēļu braucienā uz Havaju salām. Vienkārši ik dienu atrodi sīkus brītiņus, kad varat netraucēti parunāt, vai vienkārši pabūt kopā bez bērna klēpī, vai pusaudža, kurš mēģina izdīkt mašīnas atslēgas.

Ikdienas pastaiga apkārt kvartālam, vai tase tējas, kad bērni jau guļ, var darīt brīnumus un padarīt jūs atkal atvērtus vienam otram. Nebūs ne vainas, ja palikuši kopā vieni, runāsiet par bērniem, jo tas ir viens no svarīgākajiem posmiem, kas jūs vieno.

Kad jūs abi kontaktēsieties viens ar otru tādā veidā, lai lolotu savas attiecības, jums ar jaunu spēku var uzplaukt romantiskas jūtas. Turklāt tas ļaus kļūt arī par labākiem mīlošiem vecākiem. Attiecību kopšana tev ir vajadzīga sevis un bērnu dēļ. Tādēļ pieņem manu izaicinājumu, un nākamās 30 dienas izmanto šīs idejas - redzēsi, kā tava laulības dzīve iekvēlosies ar jaunu sparu.

Fragments no Elizabetes Pentlijas grāmatas "Kā pārtraukt konfliktēt, kašķēties un aizstāvēties, kā arī panākt bērnu vēlēšanos sadarboties".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!